FOTO Portretele femeilor care au ales să trăiască precum bărbaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO www.jillpetersphotography.com
FOTO www.jillpetersphotography.com

„Burrnesha” sunt femeile din Albania care au ales să trăiască ca bărbaţi din motive legate de cultura şi societatea de care aparţin. Un proiect fotografic le dezvăluie pe ultimele membre ale grupului care luptă împotriva opresiunii sociale.

Fotografa Jill Peters a vrut să captureze un fenomen despre care puţini ştiu, în care femei curajoase se transformă, de-a lungul anilor, în bărbaţi, pentru a avea aceleaşi drepturi cu aceştia.

Încă din secolul al XV-lea, populaţii întregi din Balcani au urmat codul arhaic numit Kanun, care interzicea femeilor să voteze, să conducă, să câştige bani, să folosească arme, să fumeze sau să poarte pantaloni. „Potrivit Kanun, femeile sunt proprietatea bărbaţilor”, a explicat Peters.

Aşa că, pentru a evita servitudinea şi supunerea faţă de un bărbat pentru tot restul vieţii, unele femei au fost dispuse să renunţe la sexul lor şi să-şi inhibe complet adevărata lor natură. Trecerea la statutul de „burrnesha” ridică o femeie la statutul de bărbat, ceea ce înseamnă că beneficiază de aceleaşi drepturi.

De la schimbarea înfăţişării, a hainelor, a părului, a numelui până la anularea oricărui gest feminin, femeile au început să aibă acces la aceleaşi oportunităţi ca şi bărbaţii. Gesturile şi ifosele masculine sunt repetate şi învăţate până când devin a doua stare firească a acestora.

Sacrificiul final îl reprezintă jurământul celibatului: promisiunea de a rămâne virgine toată viaţa.

burrnesha

În ultimii ani, femeile din Albania au reuşit să câştige mai multe drepturi, precum şi independenţă, motiv pentru care nu există mai mult de 30 de burrneshas. Dar acelea care sunt, legate de un jurământ pe viaţă, nu vor renunţa la stilul lor. „Dacă o femeie ar deveni preşedintele Albaniei, ele ar continua să trăiască precum bărbaţii, ca până acum”, a spus fotografa. 

burrnesha

„Am văzut că femeile burrnesha sunt extrem de respectate în comunitatea lor. Manifestă o tărie şi mândrie incredibilă pentru rolul pe care şi l-au asumat, iar onoarea familiei lor este ceea ce contează cel mai mult pentru ele. Dar cel mai surprinzător este faptul că nu regretă aproape nimic din tot ce au sacrificat pentru această tranziţie”, a spus fotografa Jill Peters, care a petrecut timp printre acestea pentru a captura cele mai importante momente.

burrnesha
burrnesha
burrnesha
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite