FOTO „Atlasul prejudecăţilor vol. 2“: cum îi văd românii pe unguri, ce părere au ungurii despre români şi sârbii despre Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din seria hărţilor imaginate de designerul grafic Yanko Tsvetkov în „Atlasul Prejudecăţilor vol. 2“ , românii îşi păstrează simţul umorului inclusiv atunci când pun „etichete“ altor naţii, printre care turci, italieni, germani, greci şi francezi.

„Atlasul Prejudecăţilor“ s-a dorit de la bun început o lecţie despre stereoptipurile şi prejudecăţile pe care locuitorii diverselor state le au faţă de restul lumii prin prisma istoriei şi a specificului fiecărei naţii, o manieră relaxată şi amuzantă de a descrie probleme serioase. 

Europa, în viziunea României

Pe prima dintre hărţile realizate de Tsvetkov, care locuieşte la Londra, românii consideră Franţa „locul de campare al ţiganilor“, moldovenii de peste Prut sunt consideraţi „fraţii răpiţi“, bulgarii şi ucrainienii sunt mafioţi, ruşii sunt nişte „imperialişti“ , iar Belarusul a rămas în percepţia generală drept Uniunea Sovietică.

 Click pe imagine pentru a mări

image

Germania este ţara „femeilor dolofane“, în timp ce Italia şi Spania sunt „ştampilate“ drept celelalte Românii, graţie numărului impresionant de români care au plecat, de-a lungul anilor, să-şi facă un viitor mai bun printre străini. Ungaria este ţara unde trăiesc „barbarii“,în timp ce finlandezii sunt „unguri civilizaţi“. Turcia este ţara „vacanţelor ieftine“ pentru români, iar Grecia târâmul „şomerilor faliţi“. Britanicii ar fi văzuţi de români ca nişte „adolescenţi năpădiţi de acnee şi cu dantura stricată“.

Europa, în viziunea Ungariei

Harta Europei văzută de unguri, aşa cum apare realizată de Tsvetkov, îi prezintă pe români drept „subumani“, ceea ce ne aşează pe o treaptă evolutivă inferioară, după cum rezultă dintr-o astfel de catalogare. Francezii au o cultură culinară bizară, italienii trăiesc în Macaronia, iar Bulgaria este o „plajă“ întinsă, numai bună de vizitat vara.

 Click pe imagine pentru a mări

image

Pe de altă parte, în Ucraina domneşte „crima dezorganizată“, nemţii sunt nişte „ciudaţi obsedaţi de control“, iar Austria are statutul de „fostă nevastă“. Nu în ultimul rânnd, pentru o ţară mică precum Ungaria, Rusia este „Godzilla“.

Europa, în viziunea Serbiei

Sârbii în văd pe români drept nişte „drăguţi“, în timp ce spre Rusia se uită ca la „Mama Rusie“, Moldova o văd ca pe „România cea mică“, în vreme ce Ucraina este „Rusia cea mică“.

Click pe imagine pentru a mări

image

Spania se pronunţă „Siesta“ în ceea ce îi priveşte pe sârbi, iar Germania este redusă la statutul de „fabrică producătoare de maşini“. Britanicii sunt consideraţi nişte „americani mai sclifosiţi“, italienii sunt mafioţi, iar bulgarii nişte „găinari“. Polonezii sunt „slavii cu alfabetul nepotrivit“, în vreme ce finlandezii sunt alcoolici.  

Europa, în viziunea Olandei

România este inclusă în cercul ţărilor denumite generic „Centura Curvelor“ (Hooker Belt), grecii sunt nişte „paraziţi“, britanicii sunt „hipersensibili dependenţi de bârfă“, iar Rusia este ţara „homofobilor“.

Click pe imagine pentru a mări

image

Ţara „mobilei de proastă calitate“, adică Suedia, este aşezată cot la cot cu „ţara plictiselii“, aşa cum este văzută Finlanda. Germania este „depozitul de biciclete“ al olandezilor , iar Turcia se evidenţiează ca „Ţara legumelor“.

Europa, în viziunea Norvegiei

România este „anexată“ pe harta felului în care percep norvegienii Europa, zonei din care vine „forţa de muncă ieftină“ (alături de Moldova), Ucraina este ţara „curvelor radioactive“, iar Rusia este considerată naţia „hoţilor de peşte“.

Click pe imagine pentru a mări

image

„Vecinii cei săraci“ se află în Suedia, francezii sunt „fermierii Uniunii Europene“, iar nemţii au ajuns să joace rolul de „păpuşari-şefi ai Uniunii Europene“.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite