Fenomen îngrijorător: Groenlanda „se topește“ într-un ritm alarmant

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stânga, 8 iulie: suprafața acoperită de gheață. Dreapta, 12 iulie: suprafața de gheață a dispărut
Stânga, 8 iulie: suprafața acoperită de gheață. Dreapta, 12 iulie: suprafața de gheață a dispărut

O suprafaţă neobişnuit mare de gheaţă din Groenlanda s-a topit, relatează bbc.co.uk. Descoperirea a fost făcută de specialiştii NASA cu ajutorul sateliţilor, care au precizat că acesta este un fenomen nu doar fără precedent, ci și îngrijorător.

Experţii susţin că porţiunea de gheaţă topită este extrem de mare, depăşind ca mărime zona topită detectată în ultimele trei decenii de sateliţi. Astfel, zona cu gheaţă topită din Groenlanda s-a mărit, în numai patru zile, de la 40% la 97%.

Şi mai alarmant pentru cercetători este faptul că topirea a avut loc în zona din Groenlanda care înregistrează cele mai joase temperaturi, viteza şi amploarea acestui fenomen fiind cele care îi îngrijorează pe oamenii de știință.

Ei au descris fenomenul ca fiind neaşteptat şi „extraordinar". "În momentul în care observi că gheaţa începe să se topească în zone în care nu ai mai detectat acest fenomen, începi să te întrebi ce se petrece", a declarat Waleed Abdalati, şeful cercetătorilor NASA, potrivit bbc.co.uk.

Cu numai câteva zile în urmă, o imagine realizată cu ajutorul sateliţilor a arătat cum un uriaş aisberg s-a desprins din banchiza Groenlandei. Diametrul său are 250 de kilometri pătrați, adică ar echivala cu dublul suprafeței cartierului Manhattan (New York, SUA).

Groenlanda este cea mai mare insulă (urmată de Noua Guinee) de pe Glob și, împreună cu alte insulițe din apropiere formează un teritoriu autonom, parte a Regatului Danemarcei. Suprafața acestuia este în mare parte acoperită de gheață.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite