Este oficial: vacanţele sunt benefice pentru organism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concediile solicitante, cum sunt cele de iarnă, de la schi, cresc cel mai mult rezistenţa la stres, spun studiile FOTO Shutterstock
Concediile solicitante, cum sunt cele de iarnă, de la schi, cresc cel mai mult rezistenţa la stres, spun studiile FOTO Shutterstock

Cu toţii am simţit starea de bine pe care ne-o aduce un concediu, dar acum există şi un prim studiu care confirmă efectele benefice ale vacanţelor. Ele nu doar că destresează, dar prelungesc viaţa şi cresc apetitul sexual, potrivit rezultatelor acestei cercetări.

Primul studiu care a evaluat cu exactitate beneficiile concediilor asupra organismului a fost realizat de psihoterapeutul britanic Christine Webber, în colaborare cu o echipă medicală de la centrul medical Nuffield Health, potrivit cotidianului „The Telegraph“. Aceştia au monitorizat 12 persoane de vârste diferite şi cu un istoric medical diferit, dar care aveau ceva în comun: toate erau foarte ocupate şi stresate. 

Jumătate dintre acestea au fost trimise într-o vacanţă de două săptămâni în Thailanda, Peru şi în Maldive. Ceilalţi şase participanţi la studiu au continuat să lucreze. Aşa cum era de aşteptat, cei care au fost trimişi în vacanţă s-au întors relaxaţi, încărcaţi de energie şi cu mai multă determinare. În cazul persoanelor care au rămas acasă, nu au existat asemenea beneficii, ba din contră, starea lor emoţională şi mentală s-a deteriorat în timp.

Scad tensiunea arterială

Vacanţele influenţează pozitiv şi starea de sănătate a organismului. Astfel, în urma studiului britanic s-a constatat că tensiunea arterială a persoanelor trimise în vacanţă a scăzut, în medie, cu 6%. De partea cealaltă, rezistenţa la stres a persoanelor care au rămas la lucru a scăzut cu 71%.

Dacă suferi de insomnii, concediul este soluţia, căci specialiştii britanici au observat îmbunătăţire cu 17% a calităţii somnului după vacanţe. Aşa cum era de aşteptat, în cazul celeilalte categorii de persoane, calitatea somnului a avut de suferit: ea a scăzut cu 14%, reiese din acelaşi studiu. Un alt beneficiu al zilelor libere este creşterea rezistenţei la stres – cu 29%. În cazul celorlalţi, rezistenţa la stres a scăzut cu 71%. Cea mai crescută rezistenţă la stres s-a înregistrat în cazul persoanelor care au mers în concedii solicitante din punct de vedere fizic, care presupun drumeţii, vizitarea multor obiective turistice sau practicarea unor sporturi.

Efectele benefice pe care le au vacanţele asupra organismului nu se opresc aici. Toate cele şase persoane s-au întors din vacanţă cu o greutate mai mică decât cea pe care o aveau la plecare.

Stil de viață


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri