Dr. Denisa Zaharia: “Se poartă steluţele şi brazii de Crăciun pe aparatele dentare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A luat naştere un nou trend: aparatele dentare accesorizate de sărbătoare
A luat naştere un nou trend: aparatele dentare accesorizate de sărbătoare

Dr. Denişa Zaharia, medic stomatolog, specializat în ortodonţie şi ortopedie dento-facială, semnalează apariţia şi în România a unui nou trend printre adolescenţii din întreaga lume care poartă aparat dentar: accesoriile cu simboluri de Crăciun, în culorile verde, roşu şi alb.

 Accesoriile de sărbători de iarnă intră în galeria elementelor atractive ce includ culori, pietre şi simboluri haioase cu care se pot înfrumuseţa aparatele dentare ale adolescenţilor şi copiilor care încep tratamente ortodontice.

"Asistam la o creştere de 30% a pacienţilor copii sau adolescenţi care se hotărăsc să înceapă un tratament ortodontic de îndreptare a dinţilor în clinica noastră. Trendurile mondiale de estetică a aparatelor şi noile tehnologii ortodontice care răspund nevoilor pacienţilor sunt argumente în plus pentru tineri să facă pasul de a purta un aparat dentar pentru a rezolva sănătatea şi dizarmoniile dinţilor. Noi, medicii stomatologi, le primim şi promovăm cu entuziasm, pentru că s-a demonstrat că, pe termen lung, cuceresc tinerii şi contribuie la sănătatea danturii pe termen lung şi la încrederea pacienţilor în zâmbetul lor.”, a declarat dr. Denisa Zaharia. 

Noile tehnologii de construcţie şi funcţionare a aparatelor dentare aduc variante de tratamente ortodontice personalizate şi adaptate nevoilor oricărui pacient, indiferent de vârstă şi profesia pe care o are: “În 2020, un aparat dentar nu mai este asociat cu durerile sau cu sârmele inestetice, ele pot fi, în funcţie de preferinţe, la fel de eficiente, chiar dacă sunt invizibile, discrete, colorate sau accesorizate trăsnit”, subliniază medicul stomatolog. 

dr. denisa zaharia

 Dr. Denisa Zaharia 

Lunile de pandemie au adus schimbări în rândul categoriilor de pacienţi ai cabinetelor stomatologice care sunt printre cele mai sigure spatii de servicii medicale datorita regulilor şi rigorilor de protecţie şi prevenţie impuse de autorităţi. “Purtarea măştii de protecţie a reprezentat un imbold în plus pentru cei care aveau reţineri de ordin estetic pentru a începe un tratament ortodontic, pentru că interacţiunile sociale s-au împuţinat, iar prezenţa lor are “scutul” măştii de protecţie care acoperă zâmbetele.”, subliniază dr. Denisa Zaharia unul dintre argumentele pentru care a crescut procentul copiilor, adolescenţilor şi al adulţilor care au decis, pe timp de pandemie, să poarte aparat dentar. 

În bilanţul activităţii medicale din ultimele 9 luni, dr. Denisa Zaharia a sesizat o creştere de peste 30% a numărului pacienţilor activi, cu vârste cuprinse intre 30 şi 50 de ani, care au hotărât să aibă grijă de sănătatea lor dentară prin vizite constante la clinica stomatologică. 

“Am sesizat că oamenii au devenit mai conştienţi, în această perioadă, de importanta sănătăţii, în general, şi în special a celei dentare. Cel mai probabil, contează faptul că mulţi dintre ei încă lucrează de acasă, au un program mult mai flexibil, se programează pe tot parcursul zilei, nu numai la orele târzii la care reuşeau anii trecuţi să scape de la serviciu. Probabil faptul că nu mai pot călători, nu mai pot avea activităţile sociale cu care erau obişnuiţi, din cauza restricţiilor, a făcut că ei să-şi îndrepte atenţia şi finanţele către rezolvarea problemelor dentare, pe care le tot amânau din motive de timp sau bani.”, a explicat dr. Denisa Zaharia care a subliniat şi că pacienţii vârstnici s-au adresat cabinetelor stomatologice, cu urgente sau diverse probleme, însă nu constant şi în scop preventiv, cum făceau înainte de pandemie, alegând să-şi amâne tratamentele mai lungi sau mai complexe.

Cu un set complex de reguli de protecţie şi prevenţie a îmbolnăvirilor, cu un protocol amplu de dezinfecţie şi de sterilizare, cabinetele stomatologice s-au dovedit a fi spatii sigure pentru desfăşurarea actului medical pe care pacienţii nu ar trebui să-l ocolească cel puţin de doua ori pe an: 

“Durerea dentară implică deja existenţa unei afecţiuni, de dorit este să o rezolvi înainte de apariţia durerii. Cazurile cu durere intensă, care nu mai cedează la analgezicele obişnuite, sunt variate. În aceste cazuri, antiinflamatoriile sau antibioticele nu asigură vindecarea, este necesară intervenţia stomatologică de urgenţă. În general, nu este recomandat să amânăm rezolvarea problemelor apărute pentru că ele nu dispar de la sine, se complică şi tratamentul devine mai complex, mai dureros, mai costisitor şi mai îndelungat”, avertizează medicul stomatolog Denişa Zaharia, care recomandă controlul dentar la 6 luni pentru a putea rezolva problemele în stadiul incipient.        

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite