De ce simţim nevoia să urinăm când auzim apa curgând: cum folosesc medicii jetul de apă în tratarea unor boli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În sfârşit s-a descoperit motivul pentru care atunci când auzim apă curgând avem senzaţia că vrem să urinăm. Aflaţi care este acesta în rândurile ce urmează.

Dacă vi s-a întâmplat să vă plimbaţi în natură şi să aveţi nevoie să mergeţi la toaletă chiar când vă aflaţi în preajma unei cascade sau a unui râu, iată care este explicaţia: ceva din sunetul produs de apa curgândă vă stimulează nevoia de a urina.

Echipa SciShow a creat un filmuleţ care explică fenomenul fiziologic, potrivit publicaţiei The Sun.

Totul constă în puterea autosugestiei, care conduce la un răspuns condiţionat. Autosugestia începe prin asocierea sunetului produs de apa care curge cu utilizarea toaletei pentru nevoile fiziologice, respectiv pentru a urina. Totul de la trasul apei până la spălatul pe mâini provoacă această senzaţie.

Într-un final, se ajunge la situaţia ca atunci când auzim apa curgând să ne amintim de toaletă şi să decidem că avem nevoie să urinăm. Explicaţia că totul constă în activarea memoriei reflexive asociative este considerată cea adevărată, astfel că doctorii folosesc această metodă - folosirea sunetului produs de apa curgândă - pentru a ajuta oamenii care se luptă cu această nevoie să meargă să se uşureze.

La un anumit punct, această metodă este folosită pentru ajutarea persoanelor care suferă de afecţiunea Paruresis, cunoscută şi drept sindromul vezicii ruşinoase, sau a persoanelor care au suferit operaţii de prostată, care urinează cu dificultate. Se mai crede şi că simpla arătare a unei fotografii cu un râu sau o cascadă unei persoane poate fi suficient pentru ca aceasta să simtă nevoia să urineze.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite