De ce e important să asculţi muzică în timp ce faci sport

0
0

Chiar dacă ascultatul muzicii în timpul exerciţiilor fizice nu este un concept nou, înţelegerea modului în care melodiile au ca efect intensificarea activităţii sportive a unei persoane este mai puţin cunoscut, notează Huffington Post.

Cele mai des invocate concluzii ale cercetătorilor în acest domeniu este că muzica distrage atenţia organismului de la efort, ajutându-l în acest fel să se autodepăşească.

De asemenea, cu ajutorul muzicii, performanţele sportive cresc, potrivit cercetătorilor, cu până la 15 %. Cu cât un ritm este mai antrenant, cu atât va exista mai multă informaţie pe care creierul va fi nevoit să o analizeze în detrimentul durerii provenite de la efortul fizic.

Un studiu realizat în anul 2010 a descoperit că cicliştii au o performanţă sportivă mai bună dacă ascultă melodii cu un ritm rapid în defavoarea celor lente. Însă nici un ritm prea alert nu este recomandat. Studiile au arătat că efectul maxim se poate obţine dacă melodiile au un tempo cuprins între 120 şi 140 de bătăi pe minut (bpm).

De asemenea, un alt motiv pentru care este important să ascultăm muzică în timpul exerciţiilor fizice este şi deoarece melodiile au capacitatea de a ne impulsiona motivaţional. De cele mai multe ori, o melodie ne aduce aminte de o situaţie, de un context în care am auzit-o sau de o persoană. Acest lucru, amintesc oamenii de ştiinţă, are capacitatea de a ne motiva la un efort susţinut.

Încă un mod prin care muzica are un efect pozitiv asupra noastră atunci când dorim să facem sport este şi capacitatea ei de a ne îmbunătăţii starea de spirit. Melodiile au capacitatea de a ne ajuta să scăpăm de prezent şi de a ne face să medităm asupra lucrurilor pe care dorim să le facem.

Noile cercetări din acest domeniu aduc în evidenţă o capacitate şi mai mare a persoanei de a face efort fizic dacă aceasta are opţiunea de a-şi crea propria listă de melodii, precum şi de a o schimba în timp ce face sport. 

Stil de viață


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri