Cum să nu te laşi afectat de părerile celor din jur: „Odată ce reuşeşti să îţi păstrezi gândurile departe de aceste situaţii, vei fi mai fericit şi mai puţin stresat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea oamenilor se simt flataţi atunci când primesc un compliment şi dezamăgiţi când li se aduce o critică. A-i asculta pe cei din jur este benefic în momentul în care te ajută la o mai bună cunoaştere şi dezvoltare, dar poate deveni extrem de toxic dacă te laşi afectat de criticile celor din jur, intrând în joc prin încercarea de a demonstra contrariul.

Să-ţi pese de ce spun cei din jurul tău despre tine este un lucru normal. Oamenii de ştiinţă au arătat printr-un studiu cum zona specifică centrului de recompensă din creier a fost activată atunci când subiecţii au primit laude, spunânduli-se că au gusturi muzicale bune. Acesta este dor un mod de a privi lucrurile, lăsându-te influenţat de ce spun ceilalţi despre tine, fără a lua în considerare că opiniile sunt diferite de la un individ la altul.

Un sondaj al site-ului de dezbateri quora.com a scos la iveală care sunt temerile oamenilor afectaţi de ce spun cei din jur despre ei, aceştia fiind sfătuiţi de psihologi ce poţi face pentru a depăşi situaţia.

Interpretează lucrurile în mod pozitiv

Nimeni nu te poate face să te simţi într-un anumit fel, totul depinde de modul în care tu interpretezi lucrurile. Deci, prin schimbarea acestui mod de gândire poţi reuşi să transformi experienţele în mod pozitiv. De exemplu, dacă aflându-te într-un cerc de prieteni, îi poţi face pe aceştia să râdă prin acţiunile tale, iar acest lucru te face să te simţi stânjenit şi interpretezi că au râs de tine, atunci ai un mod toxic de a vedea lucrurile. În schimb, dacă interpretezi că ai capacitatea de a face pe cineva să râdă, înseamnă că ştii să vezi partea bună a lucrurilor.

Cunoaşte cât mai mulţi oameni

"Cu cât cunoşti cât mai multe persoane, cu atât mai mult îţi vei da seama că fiecare are o opinie diferită", scrie psihologul Marie Stein pe site-ul quora.com. "Singura părere care chiar contează şi pe care o păstrezi cu tine toată viaţa, este propria părere" a adaugat aceasta.

Încearcă să te concentrezi pe propriile gânduri, nu pe ale celor din jur

Este forte important să învăţaţi să vă controlaţi propriile gânduri. „Dacă vă petreceţi chiar şi un minut concentrându-vă asupra a ceea ce cred ceilalţi despre voi, pierdeţi timp şi energie", spune psihoterapeutul Amy Morin. „Oamenii puternici mental rareori se concentreze pe lucrurile pe care nu le pot controla. Odată ce reuşeşti să îţi păstrezi gândurile departe de aceste situaţii, vei fi mai fericit şi mai puţin stresat”, adaugă aceasta.

Conştientizează că este un lucru normal să îţi pese ce cred ceilalţi despre tine

Este normal ca o persoană să aibă grijă de reputaţia sa. Cheia este să nu laşi această preocupare să devină copleşitoare. „Pentru că fiinţele umane sunt responsabile de multe dintre lucrurile pe care şi le doresc în viaţă (locuri de muncă, prieteni, găsirea unui partener de viaţă, etc.), părerea oamenilor are o oarecare important, în funcţie de fiecare caz”, spune psihologul.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite