Cum ne protejăm într-o lume a radiaţiilor?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele care petrec foarte  mult timp înconjurate de aparate electrocasnice riscă, pe termen lung, să aibă probleme de sănătate
Persoanele care petrec foarte mult timp înconjurate de aparate electrocasnice riscă, pe termen lung, să aibă probleme de sănătate

Multe persoane se gândesc ce măsuri pot lua pentru limitarea riscurilor de îmbolnăvire. Dezvoltarea rapidă a tehnologiei a transformat radical lumea în care trăim. Ca efect secundar, suntem expuşi radiaţiilor, iar de cele mai multe ori, nici măcar nu conştientizăm.

În lumea ştiinţifică există dezbateri aprinse privind efectele nefaste ale aparatelor electrocasnice, ale telefoanelor mobile şi ale testelor medicale cu raze X, care au devenit parte din societatea de astăzi. Specialiştii cad însă de acord asupra unui lucru: dacă le folosim în exces, ne asumăm un risc. Toate aparatele electrocasnice aflate în priză emit unde electromagnetice, fie că este vorba de cuptorul cu microunde, de fierul de călcat sau de computer. „Problema este cât de intense sunt aceste câmpuri şi cum interferează ele cu undele electromagnetice pe care le foloseşte în mod natural creierul", subliniază  Radu Braga, cercetător în neuroştiinţe la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti.

Utilizarea frecventă creează probleme

Spre deosebire de radiaţiile X sau gamma, care au capacitatea de a rupe punţile dintre molecule, câmpul emis de dispozitivele electrice şi de telefoanele mobile este mult mai puţin agresiv. Totuşi, expunerea repetată face ca riscurile pentru sănătate să crească. „Câmpul emis de celulare ar putea produce o fragilizare a barierei hematoencefalice în zona în care acţionează sistemul de unde.

Această barieră se permeabilizează suplimentar şi face posibilă trecerea unor substanţe care în mod normal nu ajung la creier", explică profesor doctor Cristian Popescu, şeful clinicii de neurologie a Spitalului Clinic de Recuperare din Iaşi. Un alt mecanism de acţiune cu posibil efect nociv ţine de creşterea temperaturii cu 1-2 grade în zona cerebrală apropiată de telefon, pentru că „antena telefonului emite în spectrul microundelor, şi deşi are o putere mai mică decât a cuptorului cu microunde, duce la o uşoară încălzire", după cum ne explică Radu Braga.

Dezbaterile privind radiaţiile care ne înconjoară au luatamploare odată cu anunţul de marţi al experţilor internaţionali, reuniţi la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit căruia folosirea telefoanelor mobile poate fi cancerigenă, neexcluzându-se o legătură cu gliomul şi neurinomul acustic. Anunţul a stârnit îngrijorare în rândul utilizatorilor. „Eu cred că trăim într-o lume în care radiaţiile sunt la ordinea zilei. Ca atare, nu prea ai cum să te fereşti de ele. Şi ce ţi se poate întâmpla în cel mai rău caz? Să faci cancer", afirmă Ştefan M. (61 de ani).

Andreea A. (33 de ani) spune însă că afirmaţia specialiştilor i se pare ca făcând parte din „lungul şir de studii care nu fac altceva decât să te informeze că nu ai voie să mănânci mai nimic pentru că mori, că băutura, în orice cantitate, te duce pe patul de spital şi că orice chestie tehnică te îmbolnăveşte de ceva". Tânăra spune însă că nu ia în considerare să utilizeze mai puţin mobilul. Se limitează doar la a nu-şi înţesa locuinţa de aparate electrocasnice.

Stâlpii-antenă, un pericol

Totodată, mai multe studii internaţionale au ajuns la o concluzie comună. Stâlpii-antenă de telefonie mobilă, dar şi staţiile electrice pun în pericol sănătatea persoanelor care locuiesc în apropierea lor. Nu suntem feriţi de radiaţii nici măcar când vine vorba de a lua măsuri pentru sănătatea noastră. Radiografiile, mamografiile, tomografiile computerizate - toate se bazează pe raze X. Dacă după o radiografie prezentăm pigmentări sau depigmentări ale pielii ori conjunctivită (iritaţie a ochilor), este posibil să ne fi expus la un nivel ridicat de radiaţii. Cel mai mare nivel de radiaţii este emis de computerul tomograf (CT).

Cum se pot limita pericolele?

Măsuri

1 Scoate din priză toate aparatele electrocasnice pe care nu le foloseşti, întrucât acestea emit unde electromagnetice chiar şi atunci când sunt oprite.

2 Nu ţine televizorul sau calculatorul în camera în care dormi. Sau nu adormi cu televizorul aprins.

3 Păstrează o distanţă de minimum 30 de centimetri de aparatele electrice pe care le foloseşti, deoarece la această distanţă câmpul electromagnetic nu mai este atât de puternic, iar efectul asupra corpului este mai mic.

4 Nu-i da copilului tău propriul telefon mobil. Riscurile utilizării în exces a acestor aparate este mai mare în cazul celor mici decât în cazul adulţilor.

5 Limitează pe cât posibil convorbirile la telefonul mobil. Iar dacă acest lucru nu este posibil, foloseşte accesoriile hands-free. Cu cât ţii celularul mai departe de corp, cu atât câmpul electromagnetic este mai puţin puternic. De exemplu, dacă ţii mobilul la cinci centimetri de corp, intensitatea câmpului scade cu 75%, iar dacă îl ţii la o distanţă de un metru, scade cu 98%.

6 Nu adormi cu telefonul mobil în pat sau pe noptieră.

7 Evită să foloseşti telefonul mobil atunci când semnalul este slab, deoarece acesta va folosi mai multă energie pentru a încerca să se conecteze la reţea.

8 Nu ţine laptopul pe genunchi, mai ales dacă foloseşti internet Wi-fi (fără cablu). Câmpul de radiofrecvenţă emis de astfel de aparate este aproximativ egal cu cel emis de cuptoarele cu microunde (2.400 Mhz), dar undele sunt scurte şi puternice.

9 Este recomandat să nu locuieşti la o distanţă mai mică de 100 de metri de stâlpii-antenă.

10 Expunerea la radiaţiile X cu care se fac radiografiile şi tomografiile computerizate trebuie redusă la minimum. Radiografiile şi CT-ul trebuie efectuate numai dacă este absolută nevoie şi numai la indicaţia medicului.

Copiii, mai expuşi

Efectele telefoanelor, laptopurilor şi ale aparatelor electrocasnice sunt cu atât mai periculoase în cazul copiilor şi al femeilor însărcinate. „Acest lucru se întâmplă pentru că organismul aflat în plină dezvoltare este mai sensibil la acţiunea radiaţiilor electromagnetice. Câmpul electromagnetic poate interfera cu procesul de diviziune celulară, afectând transcripţia ADN-ului şi crescând riscul apariţiei unor defecte genetice", atrage atenţia cercetătorul în neuroştiinţe Radu Braga. De aceea, copiii trebuie să evite folosirea telefoanelor mobile, cel puţin până la vârsta pubertăţii.

În ceea ce priveşte folosirea aparatelor electronice şi electrocasnice, este necesară punerea în balanţă de către părinţi a riscurilor faţă de beneficii. Recent, experţii din Consiliul Europei au recomandat statelor membre să interzică utilizarea celularelor în sălile de curs şi să renunţe la reţeaua wireless din laboratoarele de informatică.

Cât de iradiante sunt celularele

Radiaţiile emise de telefoanele mobile sunt măsurate, la nivel internaţional, de un indice, denumit SAR, adică Rata Specifică de Absorbţie sau Specific Absorption Rate. De fapt, acest indice, exprimat în waţi pe kilogram, defineşte cantitatea de radiaţii absorbită de corpul uman în momentul în care este folosit telefonul mobil. Specialiştii în telefonie mobilă explică faptul că celularul este, în acelaşi timp, şi un emiţător şi un receptor radio şi este proiectat şi fabricat astfel încât să nu depăşească limitele de expunere la frecvenţele radio specificate în recomandările internaţionale ale autorităţilor în domeniu.

În prezent, limita maximă admisă în Europa este de 2 W/kg, în medie pe probe de 10 grame de ţesut. În  SUA însă, reglementările sunt mai stricte, nivelul maxim admis fiind de 1,6 W/kg. În general, indicele SAR este măsurat în timpul apelurilor vocale, fără ca utilizatorul să folosească accesorii precum căşti sau hands-free.

Top telefoane cu radiaţii crescute (W/kg)

1.  Sony Ericsson Xperia
X10 Mini Pro 1,55
2. Nokia E71 1,53
3. BlackBerry Bold 9000 1,51
4. HTC Desire 1,48
5. LG Chocolate Touch 1,47

Top telefoane cu radiaţii mici (W/kg)

1. Samsung Blue Earth 0,19
2. Motorola RAZR V8 0,36
3. HTC Surround 0,43
4. Nokia N95 0,49
5. Nokia N97 0,66

Radiaţii emise (W/kg) de Telefoanele populare

iPhone4 1,17
Nokia C3 1,09
LG Shine 0,76
Samsung Corby 0,69
HTC Touch  1,43

Accesorii care blochează pericolele

Înainte ca OMS să anunţe oficial riscurile la care se expun utilizatorii de mobile, speculaţiile pe această temă au dus la apariţia accesoriilor antiradiaţii. Experţii în telefonie mobilă susţin că accesoriile tip cască  Bluetooth emit un nivel de radiaţii similar cu cel al telefonelor mobile, prin urmare soluţia ar fi cele „cu fir". Pe piaţă au apărut de câţiva ani şi huse antiradiaţii pentru telefoane.

1. Nokia Headset HS-40 Bulk. Poate fi adaptat mai multor modele de telefoane Nokia. Este conectat la telefon printr-un cablu. Preţ: 20 de lei.
2. Husă iPhone antiradiaţii. Este confecţionată din silicon şi reduce nivelul radiaţiilor. Există şi modele din materiale speciale care reflectă în exterior radiaţiile sau din fibra de carbon. Preţ: 60 de lei.

Oamenii vârstnici se conformează mai uşor

Psihologul Cătălin Goga consideră că anunţurile specialiştilor privind riscurile majore legate de sănătate sunt receptate drept mesaje protectiv-parentale. Acestea pot avea un impact mai mare mai ales în cazurile persoanelor de peste 50 de ani, obişnuite, din comunism, să facă ce li se spune, să urmeze directive.

„Dacă aceste mesaje ajung la sate, sunt mai multe şanse ca oamenii de acolo, mai docili şi mai ascultători decât cei de la oraş, să le ia de bune", arată Cătălin Goga. În schimb, spune acesta, populaţia tânără de la oraşe se va documenta, va observa nuanţele unor astfel de cercetări şi nu va urma orbeşte nişte recomandări. „La fel ca şi în cazul fumatului, ştii că te expui unui pericol, dar îţi asumi asta.

Ştii că e în neregulă să stai ore în şir cu urechea la un dispozitiv care emite radiaţii, dar felul în care e structurată societatea te face o victimă a tehnologiei", explică psihologul. „Telefonul face parte din viaţa omului modern. În societatea de azi, dacă nu ai telefon mobil, nu exişti. Aşa că oamenii nu-şi asumă riscul de a renunţa la un astfel de device. Până la urmă, modul în care reacţionăm la astfel de studii alarmante ţine de educaţie şi de cultura noastră", consideră Cătălin Goga.

„Estimări imposibile"

Retailerii de pe piaţa internă au refuzat să estimeze pierderile care vor apărea la nivel de vânzări în privinţa telefoanelor mobile. O evaluare în acest sens ar fi o speculaţie nefondată, susţin reprezentanţii eMag. De partea cealaltă, producătorii de telefoane mobile au lansat deja o serie de reacţii dure la adresa anunţului făcut de Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului (IARC) din cadrul OMS. „Toate produsele Nokia sunt în conformitate cu normele internaţionale de expunere la radiaţii stabilite de către autorităţile din domeniul sănătăţii publice. Este important de menţionat că IARC nu a clasificat câmpurile RF (radiofrecvenţă) ca fiind cu siguranţă, sau cel puţin probabil, cancerigene pentru oameni.

IARC doar a concluzionat, în baza unor dovezi destul de res­trânse, faptul că este posibilă o creştere a riscului pentru anumite tipuri de cancer", au declarat oficialii Nokia. La rândul lor, reprezentanţii HTC susţin că, „în timp ce rezultatele OMS sunt neconcludente, compania continuă să monitorizeze noi cercetări în acest domeniu". Şi la nivel internaţional, organizaţia responsabilă, Mobile Manufacturers Forum (MMF), şi-a anunţat deja o poziţie oficială. „Pentru a înţelege corect această informaţie, trebuie precizat încă o dată că mobilele sunt proiectate pentru a respecta limitele de radiaţii impuse la nivel global, care au deja o marjă importantă de siguranţă în privinţa sănătăţii utilizatorilor", a declarat Michael Milligan, secretar general MMF.

''Mobilele sunt proiectate pentru a respecta limitele de radiaţii impuse la nivel global, care au deja o marjă importantă de siguranţă în privinţa sănătăţii utilizatorilor.''
Michael Milligan secretar general Mobile Manufacturers Forum

INFO
Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite