Cum îţi refaci viaţa după divorţ
0Relaţiile lungi lasă urme adânci în sufletul celor părăsiţi, care de multe ori îşi pierd speranţa că îşi vor găsi un nou partner. Totuşi, calea către fericire nu este atât de anevoioasă, asigură specialiştii.
S-au măritat cu primul iubit, au petrecut cei mai frumoşi ani construind un cămin, pentru ca pe la 35-40 de ani să se trezească brusc singure şi nevoite să o ia de la început. Căsniciile de poveste între doi oameni care s-au iubit de pe băncile liceului nu sunt scutite de boala divorţurilor, care afectează societatea contemporană.
Pentru ca lucrurile să fie şi mai complicate, în cei 15-20 de ani petrecuţi într-o relaţie, lumea întâlnirilor s-a schimbat foarte mult, au apărut noi modalităţi de a cunoaşte pe cineva, iar lucruri care în urmă cu ceva timp păreau deplasate ori de-a dreptul inacceptabile acum sunt perfect normale.
Această categorie de femei, care nu au ieşit niciodată cu alt bărbat în afară de soţ, trebuie să înveţe practic totul despre modalităţile actuale de a găsi pe cineva - site-uri matrimoniale, cum să te prefaci greu de cucerit şi toate acele tehnici ale flirtului, pe care orice tânără de 20 de ani le stăpâneşte la perfecţie. Spre exemplu, pentru tinerii de azi, clubul este unul dintre locurile de bază unde merg pentru a cunoaşte pe cineva, ori o astfel de idee îi este complet străină unei femei de 40 de ani care s-a măritat cu colegul de liceu, iar idila lor s-a construit din lucruri nevinovate precum aşezatul în aceeaşi bancă şi condusul acasă după cursuri.
Întâlnirile, un alt fel de shopping
„M-am îndrăgostit la 16 de ani, iar la 20 ne-am căsătorit. Părinţii mei nu prea au fost de acord, dar eram însărcinată şi n-au mai avut ce să facă", povesteşte Mihaela C., în vârstă de 41 de ani, profesoară într-o comună de lângă Bucureşti. Cum s-a terminat visul de iubire? Simplu şi foarte banal, după cum spune Mihaela: el s-a încurcat cu o colegă mai tânără. Acum, femeia este într-o dilemă. Să se resemneze să trăiască singură, aşteptând vremea când va deveni bunică sau să-şi refacă viaţa?
„Trebuie să iau totul de la început şi fără sprijinul nimănui, pentru că majoritatea prietenelor mele sunt la casele lor şi n-o să se apuce acum să iasă cu mine la agăţat. Fiica mea mi-a spus să încep să caut pe internet, dar mi se pare penibil la vârsta mea să-mi pun poze pe tot felul de pagini, să scriu câte kilograme am şi ce muzică îmi place", spune proaspăt divorţata Mihaela.
Într-adevăr, susţin psihologii, situaţia este chiar traumatizantă pentru unele persoane. „Chiar dacă pare dificil la început şi te simţi jenată să recurgi la matrimoniale virtuale sau dacă dai peste persoane deloc dezirabile, este bine să faci acest efort. Simplul fapt că vezi mulţi alţi oameni care îşi caută şi ei un tovarăş de viaţă poate fi reconfortant. Vezi că nu eşti singura în această situaţie. Am putea chiar compara căutările pe internet cu o ieşire la cumpărături: uneori te întorci acasă fericită, alteori vii cu mâna goală", explică Luminiţa Cernat, psihoterapeut.
CV matrimonial
Pentru cele care-şi depăşesc inhibiţiile şi se apucă să-şi caute jumătatea în spaţiul virtual este important de ştiut că un profil prost întocmit te descalifică din start. Experţii spun că este o muncă pe care trebuie să o abordezi la fel de serios ca pe întocmirea unui CV, iar rolul cel mai important îl joacă fotografia.
„Există o vorbă înţeleaptă care spune că trebuie să săruţi multe broaşte până vei întâlni un prinţ. Căutarea unui partener pe internet este o artă şi, cu cât exersezi mai mult, cu atât vei deveni mai priceput", spune Paula Hill, manager al site-ului de dating parship.com şi consilier matrimonial. Aceasta mai susţine că, potrivit unui studiu american, o persoană iese, în medie, la 100 de întâlniri până să-şi întâlnească alesul.
100 de întâlniri sunt necesare pentru ca o femeie să-şi găsească alesul, arată un studiu american.
Când pragmatismul ia locul romantismului şi pasiunii
Multă vreme s-a considerat că o a doua căsătorie are puţine şanse de a fi una fericită. Printre motivele citate cel mai frecvent sunt resentimentele faţă de foştii parteneri sau temerea de a nu fi la înălţimea fostei/fostului, problemele legate de creşterea şi întreţinerea copiilor din mariajele precedente sau pur şi simplu dificultatea de a te obişnui cu o persoană nouă, cu tabieturile şi pretenţiile sale, la o vârstă matură.
Cu toate acestea, la ora actuală, mulţi experţi sunt de părere că un al doilea mariaj are toate şansele de a fi mai reuşit decât primul. Principalul argument este tocmai acela al vârstei şi al experienţei de viaţă acumulate. O căsătorie între doi tineri îndrăgostiţi nebuneşte stă sub semnul pasiunii, care inevitabil se stinge. În schimb, o femeie care se apucă să-şi refacă viaţa pe la 40 de ani nu va mai comite eroarea de a se arunca într-o relaţie care nu are baze solide. Mai puţin romantic, mult mai practic.
Greşelile adolescenţei nu mai sunt permise
Experţii explică acest comportament prin faptul că, la o anume vârstă, o femeie ştie foarte clar că nu-şi mai poate permite să greşească. „Oamenii învaţă din greşelile lor, petrec mai mult timp căutând şi cunoscând al doilea partener de viaţă, sunt mai deschişi şi nu mai sunt orbiţi de iubire. În majoritatea cazurilor, la a doua căsătorie, oamenii ştiu că nu dragostea nebunească e cea care contează, ci a alege să-l iubeşti zi de zi pe cel de lângă tine", explică psihologul Michael Mantell, citat de presa britanică.
Gelozia, problemă gravă în tinereţe, nu mai apare la femeile trecute printr-o căsnicie

Şi Ligia N. (38 de ani), din Capitală, şi-a exprimat clar aşteptările de la noua relaţie chiar de la început. Mai mult, ea s-a pus pe primul plan, înaintea partenerului, lucru care nu s-a întâmplat în cazul primei căsnicii. „Când l‑am întâlnit pe Laurenţiu şi relaţia noastră a prins contur, i-am spus foarte clar că nu vreau să mai rămân în slujba mizeră la stat pe care o aveam şi vreau să fac din hobby-ul meu de a crea podoabe o mică afacere. Primul meu bărbat râdea mereu de mine, dar Laurenţiu a fost de acord să mă sprijine şi s-a ocupat personal să-mi realizeze site-ul de promovare. Afacerea e abia la început de drum, dar sunt fericită că el crede în mine", povesteşte femeia.
Un alt motiv pentru care o a doua căsătorie poate fi mai fericită este acela că la o vârstă mai matură oamenii au deja o carieră şi nişte posibilităţi financiare, fiind astfel mai feriţi de greutăţile materiale care împovărează şi, vrând-nevrând, erodează relaţia unor tineri la început de drum.
"La a doua căsătorie, oamenii ştiu că nu dragostea nebunească e cea care contează, ci a alege să-l iubeşti zi de zi pe cel de lângă tine.''
Michael Mantell psiholog britanic
Nu te arunca prea repede într-o relaţie
Dacă a trecut de prima întâlnire, pentru o femeie proaspăt ieşită dintr-o relaţie de lungă durată, pericolul cel mare este acela de a încerca să-şi reocupe vechiul rol. Sună sau pretinde să fie sunată de zece ori pe zi, pentru că în vechea ei viaţă ştia totul despre partener. O astfel de purtare este însă agasantă pentru un bărbat care încă nu ştie dacă vrea să se implice într-o relaţie serioasă. La fel de greşit este ca, după două-trei nopţi petrecute la el acasă, să te apuci să-i faci ordine în şifonier sau să-i cumperi un covoraş nou la baie. Este o modalitate de ardere a etapelor de la statutul de prietenă la cel de nevastă, iar reacţia lui firească va fi una de retragere.
Greşelile trecutului, piedici în calea viitorului
Specialiştii spun că nicio relaţie nu poate avea succes dacă nu afli de ce nu a mers prima căsnicie. Oamenii divorţaţi, bărbaţi sau femei, care nu fac un bilanţ serios al mariajului recent încheiat, riscă să-şi caute un partener foarte asemănător cu cel pierdut şi să repete aceleaşi greşeli. Alţii judecă foarte superficial şi caută o persoană care să fie exact opusul fostului partener, fără să stea să se gândească prea mult dacă sunt sau nu compatibili, avertizează psihologul britanic Michael Mantell.
Specialiştii oferă şi câteva sfaturi pentru ca tranziţia de la persoană căsătorită la celibat şi apoi la o nouă relaţie să fie cât mai uşoară:
- Ieşi în lume. Chiar dacă ideea te sperie, trebuie să-ţi faci cunoştinţe noi - pe internet, la un club, la sala de fitness. Nu o să găseşti pe nimeni stând acasă.
- Schimbă-ţi imaginea. Cere sfatul unei prietene sau, şi mai bine, unui specialist. E cazul să încerci o coafură nouă sau să-ţi înnoieşti garderoba.
- Învaţă să flirtezi. Anii petrecuţi cu cineva te-au făcut să uiţi jocul, aşa că exersează. Învaţă să te arăţi interesat(ă), să fii sociabil(ă) şi comunicativ(ă), fă complimente celor din jur.
- Nu rata nicio ocazie. Deschide ochii, un potenţial partener poate fi întâlnit oriunde - la birou, în autobuz, la restaurant. Poate fi o persoană pe care o cunoşti de mult, dar pe care nu ai privit-o niciodată ca pe un posibil partener.
- Fără mofturi exagerate. E bine să urmăreşti ca potenţialul iubit să aibă o serie de trăsături (inteligenţă, umor, afecţiune), dar ţine cont că nimeni nu-i perfect, nici chiar tu. Dacă ai dubii în privinţa cuiva, mai dă-i o şansă şi vezi cum vă înţelegeţi.