„Zi că-ţi place!” se întoarce la TVR

0
0

Filmul realizat după piesa omonimă a lui Valentin Nicolau, în regia lui Cornel Mihalache, va fi difuzat luni, 3 noiembrie, ora 20.10, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVRplus.ro. Docuficţiunea îi are în distribuţie pe Meda Victor, Mircea Albulescu, Radu Amzulescu, George Ivaşcu, Marius Stănescu şi Constantin Cojocaru.

„Zi că-ţi place!”, filmul realizat de regizorul Cornel Mihalache şi realizat în propria garsonieră, se bazează pe un text de Valentin Nicolau şi are în distribuţie, pe lângă actorii Meda Victor, Mircea Albulescu, Radu Amzulescu, George Ivaşcu, Marius Stănescu şi Constantin Cojocaru, mulţi „actori” de pe scena politică. Adrian Năstase, Traian Băsescu, Gigi Becali şi mulţi alţii se întâlnesc în docuficţiunea lui Cornel Mihalache cu lumea propusă de Valentin Nicolau.  „Filmul nostru nu e un documentar, cu toate că foloseşte imagini din arhivă. Nu e o ficţiune doar pentru că sunt şase actori frumoşi. Filmul meu este ca viaţa noastră, un amestec de realitate şi ficţiune. Ce credem noi că e aleatoriu e scris demult, ce vedem că e perfect şi fix este, poate, de o stranie improvizaţie. Trăim docu-ficţionar. Suntem personaje într-un docu-fiction. Şi ne şi place”. A declarat Cornel Mihalache.

O femeie singură şi cinci candidaţi la Preşedinţie. O emisiune electorală interminabilă şi o posibilă aventură cu fiecare dintre ei. Cinci încercări diferite de a poseda şi tot atâtea eşecuri. Femeia, obiect sexual-electoral, se lasă prinsă într-un joc al seducţiei şi îi experimentează toate etapele, trecând de la abandonare la furie, la amărăciune, la tristeţe, la disperare şi la neputinţă… O poveste despre Putere şi multiplele ei feţe, pe care spectacolul lui Cornel Mihalache o duce mai departe şi o transformă într-un docufiction, în care sunt incluse scene din viaţa reală…

„Despre proiectul acestui film am vorbit cu Cornel unsprezece ani, de la prima lui propunere, în 2002 şi până în toamna lui 2013, când au început filmările”, declara Valentin Nicolau, autorul textului. „Întâmplarea face ca partea de „docu” să fi fost realizată în timpul madatului meu de PDG al TVR. Sunt secvenţe de la ultima confruntare a candidaţilor la preşedinţie din noiembrie 2004. Astfel, am fost implicat direct şi în componenta documentară. De aceea am împărtăşit imediat soluţia documentării ficţiunii pentru proiectul filmului. Aveam „marfă” din realitate cu care puteam să dăm ficţiunii greutatea faptului trăit. Această formulă nu numai că nu s-a îndepărtat, dar a valorificat magistral ideea, metafora. E fabulos să trăieşti senzaţia că nu mai ştii bine cine sunt politicienii reali – Adrian Năstase sau Mircea Albulescu, şi cine sunt actorii reali – Traian Băsescu, Gigi Becali sau Constantin Cojocaru ori George Ivaşcu? Spendid, acest transfer în ambele sensuri între ficţiune şi realitate”, a mai spus autorul.

Docuficţiunea „Zi că-ţi place! propune o discuţie despre iresponsabilitate, despre incultură, despre singurătate, despre minciună, despre impostură, despre şarlatanie şi, mai ales, despre manipulare. Despre manipularea pe care, mai mult ca orice, o face televiziunea.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite