Victor Ponta, prezentat drept „erou“ în emisiunea „Viaţa satului“, cu o săptămână înainte de alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei membri ai Consiliului de Administraţie (CA) al TVR, Andrei Muraru, Radu Carp şi Romina Surugiu, spun că Victor Ponta şi-a făcut publicitate electorală duminică, în emisiunea „Viaţa satului“ de la TVR 1, deşi acest program nu era unul dedicat campaniei, Carp şi Surugiu cerând demisia directorului TVR 1, Gabriel Gherghescu.

„Am luat act cu îngrijorare de prestaţia domnului Victor Ponta în emisiunea TVR «Viaţa satului» din data de 26 octombrie. Această emisiune are un caracter informativ şi nu un caracter electoral, în condiţiile în care timpii de antenă au fost stabiliţi de către televiziunea publică de comun acord cu reprezentanţii tuturor celor 14 candidaţi pentru alegerile prezidenţiale. Nu este pentru prima dată când în emisiunea «Viaţa satului» candidaţilor la alegerile prezidenţiale li se face publicitate mascată: în urmă cu câteva săptămâni, invitatul emisiunii a fost Călin Popescu - Tăriceanu, care şi-a prezentat programul electoral în domeniul agriculturii“, spun, într-un comunicat comunicat Radu Carp şi Romina Surugiu.

Aceştia mai spun că TVR a difuzat, în regim de publicitate şi nu în cadrul emisiunilor electorale, „un videoclip electoral mascat al unei unei formaţiuni politice - reclama la Festivalul Internaţional al Viei şi Vinului, care a avut loc în perioada 23 - 26 octombrie“. „Sloganul candidatului PSD Victor Ponta, «Mândri că suntem români», a făcut parte din conţinutul acestui videoclip“.

Totodată, Radu Carp şi Romina Surugiu solicită demisia lui Gabriel Gherghescu, directorul TVR 1, care difuzează emisiunea „Viaţa satului“.

„Domnul Gherghescu a abuzat de calitatea sa şi a inclus dezbateri electorale în mod repetat în cadrul unor emisiuni informative (Victor Ponta a prezentat programul electoral PSD - UNPR - PC folosit la alegerile pentru Parlamentul European în cadrul aceleiaşi emisiuni, în luna mai)“, spun Carp şi Surugiu.

Încălcarea regulilor de desfăşurare a campaniei în audiovizual

Potrivit celor doi, „aceste abateri grave de la legislaţia care guvernează domeniul audiovizual în timpul campaniei electorale trebuie aduse la cunoştinţa CNA“. „Am solicitat ca în şedinţa extraordinară a Consiliului de Administraţie al SRTV din data de 27 octombrie aceste cazuri să fie puse pe ordinea de zi şi discutate, pentru a se lua măsurile care se impun“, mai spun Radu Carp şi Romina Surugiu.

Aceştia precizează că emisiunile „Viaţa satului“ în format electoral au încălcat Decizia CNA numărul 528 din 11 septembrie privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei pentru alegerea preşedintelui României, potrivit căreia „Candidaţii, reprezentanţii acestora şi ai partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale care susţin candidaţi şi care deţin funcţii în instituţii şi/sau autorităţi publice pot avea intervenţii, în direct sau înregistrate, şi în alte emisiuni decât cele prevăzute la art. 5 (cele electorale), strict în probleme legate de exercitarea funcţiei lor; în aceste situaţii radiodifuzorii au obligaţia să ia măsuri pentru asigurarea echidistanţei şi a pluralismului de opinii (articolul 4, alineatul 2)“.

Pe de altă parte, şi Andrei Muraru, un alt membru al CA al SRTv, a atras atenţia, într-un alt comunicat cu privire la prezenţa lui Victor Ponta în ediţia de duminică a emisiunii „Viaţa satului“.

Victor Ponta, „erou“ la „Viaţa satului“

Potrivit lui Andrei Muraru, la TVR se întâmplă „lucruri ciudate“, Victor Ponta fiind considerat „erou“ la emisiunea „Viaţa satului“, cu o săptămână înainte de alegeri.

„Cu o săptămână înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, la televiziunea publică se întâmplă lucruri ciudate. Aceste evenimente stranii nu au cum să nu trezească serioase suspiciuni asupra autonomiei şi independenţei editoriale a televiziunii publice care, conform legii, trebuie ferită de orice ingerinţă politică. După presiunile care s-au făcut asupra conducerii televiziunii şi care au dat naştere unui mare scandal de presă în urmă cu o lună, lucurile par să nu se fi liniştit la nivelul managementului acestei instituţii“, spune Andrei Muraru.

El precizează că Victor Ponta, candidatul PSD la aceste alegeri prezidenţiale, „nu a găsit de cuviinţă să participe la nici o dezbatere electorală organizată de TVR, dar asta nu l-a făcut să refuze «invitaţia» la o «ediţie specială» a emisiunii «Viaţa Satului»“, difuzată duminică, de Ziua Recoltei.

„Probabil, a recoltei electorale, deducem noi, întrucât emisiunea a fost atât de «specială» încât publicitatea electorală a fost banal mascată sub o discuţie despre banii agricultorilor. Îmbrăcată în subiecte «sensibile» precum cuantumul fondurilor primite de fermieri, piaţa laptelui sau eliminarea unor accize, emisiunea a fost o mostră de manipulare. Întrebările ridicate la fileu, temele aranjate şi subiectele probabil dinainte negociate au avut darul de a adânci suspiciunile că TVR este controlată de partidul de guvernământ nu doar prin deciziile majorităţii membrilor Consiliului de Administraţie, dar chiar prin unii angajaţi aflaţi în posturi de conducere“, a spus Andrei Muraru.

Acesta susţine că „un alt subiect controversat“ este cel al exit poll-ului pe care TVR ar urma să îl comande pentru a măsura opţiunile la alegerile prezidenţiale din 2 şi 16 noiembrie. „Iniţial, SRTv a decis organizarea unei licitaţii cu valoare estimată, licitaţie electronică la care nu s-a prezentat nici un competitor până la termenul-limită (21.10.2014). Aşadar, pentru că «timpul nu mai permite repetarea procedurii de cerere de oferte», Consiliului de Administraţie i se propune aprobarea unei negocieri directe fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare. Gurile rele, dar cunoscătoare ale tertipurilor licitaţiilor publice, dădeau ca sigură această repetare a licitaţiei,care ar urma să fie câştigată de o firmă de sondare apropiată PSD“, mai spune Andrei Muraru.

Radu Carp este membru titular în CA al TVR din partea PDL, Romina Surugiu, din partea Administraţiei Prezidenţiale, iar Andrei Muraru, din partea PNL.

Până la ora difuzării acestei ştiri, Gabriel Gherghescu, directorul TVR 1, nu a putut fi contactat.

TVPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite