Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii: „O nouă sală de concerte în Bucureşti, în sfârşit o prioritate pentru Guvern“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii. FOTO Mediafax
Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii. FOTO Mediafax

Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, a declarat luni, într-o conferinţă de presă dedicată ediţiei din 2017 a Festivalului Internaţional "George Enescu", că a devenit în sfârşit o prioritate pentru Guvern construirea unei noi săli de concerte în Bucureşti.

La conferinţa de presă au participat Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, Vladimir Jurowski, director artistic al Festivalului Internaţional "George Enescu, începând cu ediţia din 2017, şi Oana Marinescu, director de comunicare al evenimentului.


Începând cu ediţia din 2017, care se va desfăşura în perioada 2 - 24 septembrie, în Bucureşti, Festivalul Internaţional "George Enescu" intră într-o nouă etapă de dezvoltare internaţională, odată cu venirea la

conducere a tandemului Zubin Mehta - preşedinte onorific şi Vladimir Jurowski - director artistic onorific.
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a spus, în conferinţa de presă, că a vorbit cu dirijorul Zubin Mehta, care i-a transmis că publicul românesc este "unul dintre cele mai extraordinare" din Europa şi că merită o nouă sală de concerte.


În legătură cu această afirmaţie, Vlad Alexandrescu a declarat că o nouă sală de concerte în Bucureşti este o prioritate pentru noul Guvern.

"Construirea unei noi săli de concerte în Bucureşti a devenit în sfârşit o prioritate a Guvernului. Am găsit multă înţelegere în acest sens în echipa guvernamentală actuală", a spus ministrul Culturii, menţionând că îşi doreşte o sală construită în mijlocul Bucureştiului, cu un proiect de arhitectură nou, cu o acustică special studiată, într-o clădire care va deveni simbol al Capitalei.
"Este unul dintre proiectele mele prioritare şi sper că acest an va fi destul de lung încât să-l văd început", a completat ministrul Culturii.


Despre Vladimir Jurowski (foto), noul ministru al Culturii a spus că acesta este "un foarte fin cunoscător al lui George Enescu" şi a descoperit "noi valenţe ale muzicii lui Enescu".

Vladimir Jurowski foto

Vladimir Jurowski           FOTO: Vadim Ghirdă/ AP

"Faptul că îl avem aici alături de noi este o recunoaştere nu numai a meritelor sale internaţionale, dar şi mai ales a cunoaşterii în profunzime pe care o are a muzicii secolului XX în general şi a creaţiilor lui George Enescu în particular", a spus ministrul Culturii.


Totodată, Vlad Alexandrescu i-a mulţumit lui Ioan Holender, care a condus festivalul timp de şapte ediţii succesive şi a permis "să ajungă la amploarea, la bogăţia şi la notorietatea pe care a câştigat-o astăzi".

"Suntem convinşi că prin acest tandem care se creează acum, prin dirijorul Zubin Mehta şi prin dirijorul Vladimir Jurowski, festivalul va câştiga în continuare notorietate", a mai spus ministrul Culturii.


De asemenea, ministrul Culturii a vorbit despre rolul pe care îl au muzicienii în viaţa românilor, spunând că aceştia ar trebui apreciaţi în fiecare zi.


"Într-o ţară ameninţată uneori, derutată, în care reperele se fărâmă, muzica este cea care aduce armonie, aduce solidaritate, aduce înţelegere. (...) Cred că respectul şi veneraţia cu care îi înconjurăm (pe muzicieni, n.r.) în timpul Festivalului Enescu ar trebui să devină o regulă, ar trebui să devină un mod de viaţă, un mod de a se raporta la ei. Pentru că statutul artistului, statutul muzicianului în România ar trebui regândit, ar trebui protejat. Sunt oameni care trebuie protejaţi, înţeleşi şi ajutaţi", a mai spus ministrul Culturii.
Un număr de 35 de lucrări de George Enescu vor fi interpretate pe scenele româneşti, de orchestre renumite, la ediţia din 2017, în timp ce "Oedip", cea mai cunoscută şi apreciată operă a marelui compozitor român, va deschide festivalul, în versiune de concert, într-un moment cu valoare de simbol. Sub bagheta lui Vladimir Jurowski, care va dirija London Philharmonic Orchestra, şi cu o distribuţie care îl include şi pe apreciatul tenor român Marius Vlad Budoiu, această versiune interpretativă a operei "Oedip" va fi prezentată pentru prima dată şi la Royal Festival Hall din Londra, cu participarea corurilor din România, lucrarea recăpătându-şi, astfel, traseul internaţional.

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu" a avut loc anul acesta, între 30 august şi 20 septembrie, în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, la 134 de ani de la naşterea marelui compozitor român şi 60 de ani de la moartea sa. Festivalul a adus publicului 22 de lucrări de George Enescu în interpretarea unora dintre cele mai valoroase orchestre ale lumii.

Vladimir Jurowski a fost director muzical al Festivalului de la Glyndebourne, precum şi dirijor principal invitat al Russian National Orchestra din 2005 până în 2009. A fost, de asemenea, first kapellmeister al Komische Oper Berlin între 1997 şi 2000 şi dirijor principal invitat al Teatro Communale di Bologna între anii 2000 şi 2003.

Este recunoscut la nivel mondial pentru “felul curajos în care abordează muzica”, pentru viziunea sa, şi pentru implicarea constantă în promovarea culturii şi a valorii sale sociale şi umanitare în faţa provocărilor cenzurii şi conflictului.

Încă din anul 2005, odată cu prima venire a London Philharmonic Orchestra la Bucureşti în cadrul Festivalului Enescu, Vladimir Jurowski s-a implicat în valorizarea şi susţinerea muzicii compozitorului român George Enescu. După ce a prezentat Simfonia a III-a de George Enescu alături de London Philharmonic Orchestra în ediţia din 2013 a Festivalului Internaţional George Enescu, Vladimir Jurowski a dirijat în premieră londoneză la începutul lunii februarie a acestui an, în prezenţa unui public de peste 2.500 de persoane, opusul enescian şi pe scena Royal Festival Hall (Londra), incluzând astfel creaţia enesciană în repertoriul inernaţional al prestigioasei orchestre britanice. Vladimir Jurowski pregăteşte opera „Oedipe” de George Enescu pentru deschiderea ediţiei din 2017 a Festivalului Enescu, interpretare pe care, de asemenea, urmează să o prezinte la Royal Festivall Hall din Londra.

Zubin Mehta, Preşedintele de Onoare al Festivalului Enescu

image

Una dintre cele mai mari personalităţi muzicale ale zilelor noastre, maestrul Zubin Mehta este Director muzical pe viaţă al Filarmonicii din Israel începând cu anul 1981. De asemenea, deţine titlurile de Dirijor onorific al Orchestrei Filarmonice din Viena, Orchestrei Filarmonice din München, Los Angeles Philharmonic,Staatskapelle Berlin şi al Orchestrei de Stat din Bavaria. Combinând concerte, înregistrări şi turnee, Zubin Mehta a dirijat mii de spectacole pe cinci continente împreună cu Filarmonica din Israel. În anul 1978, Zubin Mehta a devenit Director Muzical al New York Philharmonic Orchestra. În timpul celor treisprezece ani petrecuţi la New York, a dirijat peste o mie de concerte, deţinând astfel funcţia mai mult decât orice alt director muzical din istoria modernă a orchestrei. Din anul 1985, Zubin Mehta este şi Consilier muzical şi Dirijor principal al Maggio Musicale Fiorentino, prestigios festival de vară organizat în Florenţa, Italia. În septembrie 1998 a fost numit director muzical al Operei de Stat Bavareze din München, funcţie pe care a deţinut-o timp de cinci ani.

Zubin Mehta este alături de Festivalului Enescu încă din anul 1964, interpretând numeroase concerte împreună cu Filarmonica din Israel pe scenele din România.

Zubin Mehta este cetăţean onorific al oraşelor Florenţa şi Tel Aviv şi a fost numit membru onorific al Operei de Stat din Viena în anul 1997, al Operei de Stat Bavareze în 2006 şi al Gesellschaft der Musikfreunde Wien în 2007. În 2011, maestrul Zubin Mehta a primit o distincţie o stea pe Hollywood Walk of Fame.

Despre Festivalul Enescu 2017

Un număr record de 35 de lucrări de George Enescu vor fi interpretate în cadrul ediţiei 2017, în timp ce „Oedip”, cea mai cea mai cunoscută şi apreciată operă a marelui compozitor român, va deschide Festivalul, în versiune concertantă, într-un moment cu valoare de simbol. Sub bagheta lui Vladimir Jurowski, care va dirija London Philarmonic Orchestra, şi cu o distribuţie care îl include şi pe apreciatul tenor român Marius Vlad Budoiu, această versiune interpretativă a operei „Oedip” va fi prezentată pentru prima oară şi la Royal Festivall Hall din Londra, cu participarea corurilor din România, lucrarea recăpătându-şi, astfel, traseul internaţional. De asemenea, Simfonia a III-a de George Enescu va fi interpretată în ediţia 2017 de prestigioasa Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia, sub bagheta dirijorului Antonio Pappano. Ediţia 2017 marchează o altă premieră care stă sub semnul dezvoltării internaţionale: aceeaşi lucrare enesciană care va fi prezentată în cadrul ediţiei 2017 a Festivalului Enescu de Orchestra Naţională a Franţei, Simfonia Concertantă pentru Violoncel şi Orchesta de George Enescu, va face parte şi din programul concertului de deschidere a stagiunii 2017 Orchestrei Naţionale a Franţei, la Paris.

Doi dintre cei mai mari artişti ai momentului vor fi prezenţi în premieră în ediţia 2017: celebrul pianist de origine chineză Lang Lang – un superstar al muzicii clasice –, şi tenorul Jonas Kaufmann, un reper al interpretării muzicii de operă la nivel mondial.

Printre artiştii internaţionali care au confirmat prezenţa pentru ediţia 2017 se numără baritonii Dmitri Hvorostovsky şi Thomas Hampson, precum şi violoniştii Anne-Sophie Mutter, Maxim Vengerov, Julian Rachlin, Nikolai Znaider, Leonidas Kavakos, Renaud Capucon, Michael Barenboim, David Garrett, Peter Frank Zimmermann, violonceliştii Misha Maisky şi Gautier Capucon, pianiştii Martha Argerich, Nikolai Lugansky, şi Boris Berezovski. La Bucureşti vor fi prezenţi şi unii dintre cei mai mari dirijorii ai lumii: Richardo Chailly, Zubin Mehta, Antonio Pappano, Daniele Gatti, Valery Gergiev, Charles Dutoit şi Michail Pletnev. Celebra Orchestră Scala di Milano va reveni în Festivalul Enescu şi va interpreta inclusiv Rapsodia Nr.2 de George Enescu. Printre orchestrele care vor fi prezente la Bucureşti se numără, de asemenea, Orchestra Royal Concergebouw Amsterdam, Munchener Philharmonic şi Orchestra Dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia.

În premieră în România vor fi interpretate pe scena Festivalului Enescu 2017 opera “Mathis der Maler”, de Hindemith, în versiune concertantă a Orchestrei Naţională Radio, sub bagheta lui Lawrence Foster, cu cea mai bună distribuţie internaţională a momentului, “La Damnation de Faust”, de Berlioz, cu Corul şi Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijor – John Nelson, precum şi “Ein Deutsches Requiem”, de Brahms, în interpretarea Orchestrei Române de Tineret, sub bagheta dirijorului Domingo Hindoyan şi avându-i ca solişti pe Anna Samuil, soprană şi Daniel Schmutzhard, bariton.

O altă premieră a ediţiei 2017 a Festivalului este în cadrul seriei „Work-shop – Muzica Secolului 21”, unde vor fi prezentate publicului unele dintre cele mai reprezentative lucrări de compoziţie contremporane. Cu această ocazie, unii dintre cei mai importanţi compozitori în plan internaţional se vor afla la Bucureşti, pentru a se întâlni cu publicul Festivalului – printre aceştia: Sir James MacMillan, Jorg Widman, Iain Bell, Nimrod Borenstein, Sven Helbig, Zygmund Krautze şi Rolf Martinsson.

Prezenţele româneşti includ cele mai importante orchestre din Bucureşti şi din ţară, precum Orchestra Filarmonicii George Enescu, Orchestra Naţională Radio, dar şi filarmonicile din Cluj, Iaşi, Timişoara, Bacău şi Braşov. Printre dirijorii români invitaţi se numără nume precum: Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Tiberiu Soare, Cristian Macelaru, Cristian Oroşanu, Cristian Lupeş, dar şi solişti reprezentativi ca Vlad Budoiu, Cosmin Ifrim, Adrian Sampetrean, Szabo Balint, Gabriela Istoc.

Mai mulţi laureaţi ai Concursului Internaţional George Enescu vor fi de asemenea prezenţi în cadrul ediţiei 2017, printre aceştia numărându-se violoncelistul de origine română Valentin Răduţiu, pianiştii Mihai Ritivoiu şi Viniciu Moroianu. De asemnea, cei trei câştigători ai ediţiei 2016 a Concursului Enescu vor susţine concerte în Festival. În premieră, Andrei Ioniţă, unul dintre cei mai promiţători violoncelişti de origine română în plan internaţional, câştigătorul ediţiei 2015 a prestigiosului Concurs Ceaikovski (Rusia) va urca pe scena Festivalului Enescu alături de Munchener Philharmonic, sub bagheta renumitului Valery Gergiev.

Despre Concursul Enescu 2016

Între 3 şi 25 septembrie 2016 va avea loc la Bucureşti Concursul Internaţional George Enescu, desfăşurat, începând din anul 2014 ca eveniment de sine stătător. Păstrând identitatea Festivalului şi deschizând porţi către cariere internaţionale pentru tinerii artişti, Concursul George Enescu va aduce la Bucureşti trei dintre cei mai cunoscuţi laureaţi ai săi, violonista Anna Ţifu, violoncelistul Valentin Răduţiu şi pianistul Mihai Ritivoiu care vor deschide Concursul printr-un concert de gală. Dirijorii Alex Bloch, Christoph Poppen şi John Axelrod, vor dirija cele trei Finale ale Concurusului, Finala de Violoncel, Finala de Vioară şi Finala de Pian, iar printre membrii juriului care au confirmat deja participarea se numără muzicieni şi profesori renumiţi precum violonistul român Florin Croitoru, pianistul Peter Donohoe şi violoncelistul David Gernigas. Cei trei laureaţi ai ediţiei 2014 a Concursului vor susţine, de asemenea, trei recitaluri extraordinare având în program lucrări de George Enescu: violoncelista Eun-Sun Hong, câştigătorul Secţiunii Violoncel 2014 va interpreta Sonata Nr.2 pentru violoncel în Do Major op.26 de George Enescu, violonistul Ştefan Tarara, câştigătorul Secţiunii Vioară 2014 va intrepreta alături de pianista Lora Evelin Vakova-Tarara Sonata pentru vioară şi pian Nr.1 de George Enescu, iar Josu de Solaun, câştigătorul Secţiunii Pian 2014 va interpreta fragmente din Suita Nr.3 op.18 Pièces Improptues de George Enescu.

Un număr de 240 de tineri artişti internaţionali din 35 de ţări de pe 5 continente au participat la ediţia din 2014 a Concursului Internaţional George Enescu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite