VIDEO Un „Rigoletto“ cu gangsteri, se mută, la Operă, din Mantova la Chicago

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Rigoletto“ arată, în montarea lui Stephen Barlow,  o lume amestecată, cu o acţiune plasată, în Chicago, în 1929. Imagine din repetiţiile de la Opera Naţională Bucureşti                             FOTO: Gin Photo
„Rigoletto“ arată, în montarea lui Stephen Barlow,  o lume amestecată, cu o acţiune plasată, în Chicago, în 1929. Imagine din repetiţiile de la Opera Naţională Bucureşti                             FOTO: Gin Photo

O nouă versiune a operei lui Giuseppe Verdi, cu o viziune nonconformistă ce plasează acţiunea în 1929, în SUA, are premiera joi la a Opera Naţională Bucureşti. Premiera se joacă, în patru reprezentaţii de joi până duminică.

„O lume fară dragoste este o lume în care nu trebuie să trăieşti“, spune nonconformistul regizor australian Stephen Barlow, care semnează noua versiune a operei „Rigoletto“, de Giuseppe Verdi. Spectacolul are premiera mâine, de la ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti (ONB). Cu o distribuţie internaţională, montarea va reînvia oraşul Chicago din vremea prohibiţiei. Următoarele reprezentaţii vor fi vineri, sâmbătă şi duminică (21, 22 şi 23 februarie).

Prostituţie şi jocuri de noroc

Premiera operei lui Giuseppe Verdi a avut loc la 11 martie 1851, la teatrul „La Fenice“ din Veneţia. Opera are trei acte şi patru tablouri, având libretul semnat de Francesco Maria Piave, după drama „Regele petrece“, de Victor Hugo.

Astfel, acţiunea, în libretul original se petrece la Paris în secolul al XIV-lea, însă compozitorul a plasat-o două secole mai târziu, în Mantova (Italia).

În noua montare de la ONB, acţiunea se petrece la Chicago, la începutul anului 1929, o perioadă „efervescentă“, după cum numeşte regizorul perioada prohibiţiei. Este o lume condusă de gangsteri şi dominată de jocuri de noroc, contrabandă cu alcool, prostituţie. Personajul Ducele devine un fel de Al Capone, în timp ce Rigoletto este un fel de entertainer privat al acestuia, care conduce o agenţie de pompe funebre. Scenografia spectacolului este semnată de artistul grec Yannis Thavoris, orchestra fiind dirijată de Cristian Sandu.

Repetitii Rigoletto

O lume sălbatică

„Este o lume mohorâtă, sălbatică şi de nelocuit în absenţa iubirii “, este de părere regizorul Stephen Barlow.

Rolurile principale vor fi interpretate de soliştii invitaţi Lucian Petrean şi Martin Fülöp (interpreţi români ai lui Rigoletto), Shoushik Barsoumian (SUA), Romina Casucci (Italia ), Robert Nagy şi Paul Tabone (Australia). Alături de invitaţi, vor evolua artişti ai ONB precum Horia Sandu (Sparafucile), Andrei Lazăr (Borsa), Daniel Pop (Marullo), Adriana Alexandru (Giovanna), Marius Boloş (Monterone), alături de Orchestra şi Corul Operei Naţionale Bucureşti, condus de maestrul Stelian Olariu.

"Cred că mesajul operei Rigoletto este că o viaţă este ternă fără iubire. Singura iubire din această operă este distrusă, adică iubirea Gildei pentru un bărbat care nu există: Gualtier Maldé, invenţia ducelui, pentru care ea cântă această frumoasă arie „Caro Nome”. Măcar pentru Julieta Romeo exista, Romeo nu pretindea că este altul, dar ducele îşi inventează un personaj. Este o lume mohorâtă, sălbatică şi de nelocuit în absenţa iubirii. Cred că este o lume în care niciunul dintre noi nu trebuie să trăiască“, este de părere regizorul Stephen Barlow.  

  „Am dorit să găsesc un timp şi un loc diferit unde putem spune această poveste, pentru a o pune   într-o nouă lumină şi a o aduce mai aproape de zilele noastre“, mărturiseşte regizorul.   

Baritonul Lucian Petrean (foto), finalist al Concorso Lirico Internazionale Alfredo Giacomotti de la Pavia – Italia (2012), are în repertoriu roluri importante din opere ca Rigoletto şi La traviata de Giuseppe Verdi,  Tosca de Giacomo Puccini; Cavalerria Rusticana de Pietro Mascagni etc.  

Lucian Petrean

  

Solist al Operei Maghiare din Cluj-Napoca din anul 1994 şi al Operei Naţionale Române din acelaşi oraş din anul 1997, baritonul Martin Fülöp este (din 1999) invitat permanent al Operei din Budapesta şi al Teatrului Erkel din acelaşi oraş. Între 1997-2000 şi în anul 2004 a cântat în Italia, la Teatro Verdi din Florenţa, unde a interpretat roluri precum Giorgio Germont, Escamillo, Contele di Luna. 

Shoushik Barsoumian, soprană americană de origine armeană, s-a perfecţionat recent cu renumita soprana Mirella Freni (Italia). A cântat pe numeroase scene din lume, în diferite roluri din opere ca La Bohème de Giacomo Puccini, Macbeth de Giuseppe Verdi, La Voix Humaine de Francis Poulenc, Albert Herring de Benjamin Britten. 

Câştigătoare a numeroase concursuri de canto internaţionale precum “Luigi Denza”, “Città di Mercato San Severino”, “Francesco Paolo Tosti”, soprana italiancă Romina Casucci a cântat pe numeroase scene din Marea Britanie, Japonia, Italia,  SUA. 

Repertoriul artistei conţine roluri din operele Nabucco, La Traviata, Rigoletto, Moise în Egipt, La Bohème etc. 

Cu un debut fulminant în Cavalerul rozelor la Opera de Stat din Viena şi apoi la Semperoper Dresden, tenorul Robert Nagy a păşit pe unele din cele mai importante scene ale lumii. Lucia di Lemmermoor, Faust, Bărbierul din Sevilla, Cenuşăreasa, Carmina Burana, Manon, Rigoletto, Anna Bolena, Elixirul dragostei, sau Requiemul de G. Verdi sunt doar câteva din titlurile abordate de Robert Nagy. 

Licenţiat la Trinity College of Music din Londra în canto, pian şi teorie muzicală, tenorul australian Paul Tabone a colaborat de-a lungul carierei cu regizorii Trevor Green, John Wregg, Judith Roberts. Repertoriul de operă şi musical cuprinde roluri din opere ca Turandot de Giaccomo Puccini (Împăratul Altoum), Tosca de Giacomo Puccini, Rigoletto de G. Verdi, Love Never Dies     (continuarea poveştii din musical-ul Fantoma de la Operă).     

PREMIERĂ

Joi, 20 februarie, ora 19.00

Rigoletto

Operă în trei acte şi patru tablouri de Giuseppe Verdi

Libretul de Francesco Maria Piave după drama „Regele petrece” de Victor Hugo

Un spectacol de Stephen Barlow

Dirijor: Cristian Sandu 

Scenografia: Yannis Thavoris

Lighting design: Warren Letton

Coregrafia: Victoria Newlyn

Maestru de cor: Stelian Olariu

Distribuţii:

20, 22 februarie, ora 19.00

Rigoletto – Lucian Petrean (invitat)

Gilda – Shoushik Barsoumian (SUA, invitată)

Ducele – Robert Nagy (invitat)

Sparafucile – Horia Sandu 

Maddalena – Iva Mrvoš (Serbia, invitată) 

Borsa – Andrei Lazăr

Contele Ceprano – Octavian Dumitru (invitat)

Marullo – Daniel Pop

Giovanna – Adriana Alexandru

Monterone – Marius Boloş

Contesa Ceprano – Elena Dincă (invitată)

Paj – Claudia Caia (invitată) 

21, 23 februarie, ora 19.00 

Rigoletto – Martin Fülöp (invitat)

Gilda – Romina Casucci (Italia, invitată)

Ducele – Paul Tabone (Australia, invitat)

Sparafucile – Petre Burcă (invitat) 

Maddalena – Polina Garaeva (Rusia, invitată)

Borsa – Andrei Lazăr

Contele Ceprano – Octavian Dumitru (invitat) 

Marullo – Daniel Pop

Giovanna – Adriana Alexandru

Monterone – Marius Boloş

Contesa Ceprano – Elena Dincă (invitată)

Paj – Claudia Caia (invitată) 

Cu participarea Orchestrei şi a Corului Operei Naţionale Bucureşti

Următoarele reprezentaţii:  21, 22, 23 februarie, 14, 15 martie, 2 aprilie si 7 mai

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite