VIDEO Regizorul Nicolae Mărgineanu, premiul Gopo pentru întreaga activitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul Nicolae Mărgineanu (75 de ani) va primi premiul pentru întreaga activitate, iar proiecţionistului Elena Ciocan  i se va acorda un trofeu special, la ediţia din acest an a galei Gopo, care va avea loc luni seara, pe 24 martie. Evenimentul va putea fi urmărit în direct, pe ProCinema, dar şi online, pe premiilegopo.ro şi pe procinema.ro.

Pentru cariera sa impresionantă, regizorul şi directorul de imagine Nicolae Mărgineanu va fi omagiat cu premiul Gopo pentru întreaga activitate. Alături de el şi Radu Beligan, care va primi trofeul pentru întreaga carieră, organizatorii galei premiilor Gopo îi vor acorda o distincţie specială proiecţionistei Elena Ciocan.

Născut în 1938, la Cluj, Nicolae Mărgineanu a absolvit cursurile Institutului de Teatru şi Cinematografie „I. L.Caragiale“, în 1968, secţia Imagine film. După o bogată activitate ca operator de film, din 1978 s-a dedicat regiei şi a devenit, astfel, unul dintre regizorii de referinţă ai filmului românesc. De-a lungul timpului, a semnat imaginea pentru opt lungmetraje.

Printre filmele regizate se numără: docudrama „Mai presus de orice“ (1979), lungmetrajul de ficţiune  „Un om în loden“ - ecranizare a romanului „Moartea vine pe bandă de magnetofon“, de Haralamb Zincă. Pelicula „Priveşte înainte cu mânie“ (1993) a fost distinsă, în 1994, cu premiul special al juriului. Filmul, lansat în secţiunea Panorama a Festivalului de la Berlin, a fost laureat cu marele premiu la Cinema de la Pesaro, în Italia.

Nicolae Mărgineanu a mai regizat: „Faimosul paparazzo“, selectat în competiţia de la Moscova şi propus de Asociaţia Criticilor de Film din România pentru Oscarul pentru film străin; „Binecuvîntată fii, închisoare“, laureat cu premiul juriului pentru contribuţie artistică şi cu menţiunea specială a juriului ecumenic, la Montreal; „Logodnicii din America“ şi „Schimb valutar“, recompensat cu menţiune specială a juriului, la Montpellier.

În ultimii ani, regizorul le-a acordat o importanţă deosebită filmelor documentare şi a lansat producţii precum: „Amfiteatre şi închisori“ (2010), „Demascarea“ (2011), „Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu“ (2012) şi „George Manu, rectorul din Zarca Aiudului“ (2013). În prezent, Nicolae Mărgineanu pregăteşte un nou lungmetraj de ficţiune: „Poarta Albă“.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite