VIDEO Filmul câştigător al Leului de Aur deschide mâine Festivalul de Film Experimental de la Bucureşti (BIEFF)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din filmul "Pieta", în regia coreanului Kim Ki-duk FOTO:cinemagia.ro
Imagine din filmul "Pieta", în regia coreanului Kim Ki-duk FOTO:cinemagia.ro

Pelilcula „Pietà” a regizoului corean Kim Ki-duk, care a câştigat Leul de Aur la Veneţia 2012, va fi prezentat la Gala de deschidere BIEFF, mâine, 20 noiembrie, la Cinema Scala din Bucureşti. Festivalul mai aduce în premieră şi un scurtmetraj de Terry Gilliam, câştigător la Premiile Academiei Europene de Film. Filmele vor fi proiectate între orele 19.00 - 22.00.

Înainte de proiecţia Pieta, BIEFF prezintă cel mai recent scurtmetraj al lui Terry Gilliam, "The Wholly Family", o comedie-aventură suprarealistă, câştigătoare a Premiului pentru cel mai bun Scurtmetraj la Premiile Academiei Europene de Film.

Câştigătorul Leului de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia 2012, filmul „Pietà", descrie povestea unui bărbat care lucreză ca recuperator pentru o companie de împrumut financiar, care-i ameninţă brutal pe cei creditaţi pentru rambursare. Reunit pe neaşteptate cu mama sa, care îl abandonase la naştere, cruzimea protagonistului “cedează” în faţa afecţiunii materne şi acesta renunţă la slujbă.

Totuşi, faptele sale violente nu rămân fără consecinţe: în mijlocul momentelor de apropiere şi fericire cu mama, aceasta este răpită. În filmul lui Kim Ki-duk nu există personaj negativ sau victime, ci se creează un lanţ al vinei împărtăşite. Regizorul lasă spectatorului sarcina de a decide dacă vreunul dintre personaje mai merită compasiune.

O comedie-aventură de Terry Gilliam

„The Wholly Family”, în regia britanicului Terry Gilliam,  a câştigat Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Premiile Academiei Europene de Film şi va rula înaintea filmului corean „Pietà”, la Gala de deschidere BIEFF. Scurtmetrajul este o comedie-aventură suprarealistă care îl are în rolul principal pe Jake, un băieţel pedepsit de părinţi şi trimis la culcare fără să fi mâncat. Visând, Jake transpune evenimente reale ale zilei trecute în coşmarul său despre o cină înspăimântătoare. La rândul ei, realitatea din ziua următoare împrumută ceva din visele de peste noapte, filmul luand o întorsătură neaşteptată.

Festivalul de Film de la Veneţia, unde pelicula „Pietà” a ieşit câştigătoare anul acesta, este cel mai vechi festival internaţional de film din lume, aflându-se la cea de-a 69-a ediţie. Pe de altă parte, „The Wholly Family” a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj la Premiile Academiei Europene de Film, unde candidează producţiile cinematografului european. Premiile sunt decernate anual, începând din 1988. 

Festivalul Internaţional de Film Experimental BIEFF se desfăşoară pe parcursul a şase zile, 20-25 noiembrie, la Cinema Scala şi la Cinema Elvira Popescu. Cele două proiecţii de la Gala de deschidere vor rula între orele 19.00-22.00, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponilibile, la fel ca la toate celelalte evenimente din cadrul BIEFF.

Pentru detalii complete despre filmele proiectate, accesaţi website-ul festivalului: www.bieff.ro. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite