VIDEO Dirijorul Horia Andreescu: „Concursul Enescu este o mare şansă pentru tinerii artişti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai importanţi dirijori români, maestrul Horia Andreescu, va fi invitatul lui Cezar Paul-Bădescu astăzi, la Adevărul Live, de la ora 15.00, alături de Mihai Constantinescu, directorul Artexim.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

Vom discuta cu cei doi invitaţi despre Festivalul Enescu, al cărui concurs internaţional va avea loc în septembrie. E un concurs prestigios, cu premii, însumate, de peste 100.000 de euro. Pe lângă aceasta, vom vorbi despre cum pot fi susţinuţi tinerii artişti la început de carieră, despre oportunităţile care li se oferă astăzi.

„Din punct de vedere al concursului, vor fi evenimente de sine stătătoare, concurenţii vor fi acompaniaţi de Filarmonica George Enescu, ceea ce este absolut onorabil,“ a spus Mihai Constantinescu, director al ARTEXIM.

Ediţia a XIV-a a Concursului Internaţional “George Enescu”, singura competiţie de acest gen din România, recunoscută de forurile internaţionale de specialitate, are loc în perioada 6 – 27 septembrie 2014 şi se desfăşoară la Ateneul Român şi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Concursul cuprinde patru secţiuni competiţionale: Vioară, Violoncel, Pian şi Compoziţie.

"Concursul a câştigat teren. Tinerii care vin la concurs fac o mare investiţie, însă acest concurs merită această participare. Concursul este o mare şansă pentru tinerii artişti“, a subliniat Horia Andreescu, care va conduce juriul concursului de dirijat.

Laureaţi de marcă ai concursului

Mihai Constantinescu a subliniat că remarcabili solişti precum violonistul Ştefan Ruha, pianistul Valentin Gheorghiu, cunoscuta violonistă Silvia Marcovici care interpretează astăzi sub bagheta celor mai faimoşi dirijori ai lumii (Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti), unii dintre cei mai bine cotaţi pianişti români în lume, Radu Lupu şi Dan Grigore, reputate nume ale artei lirice – soprana Ileana Cotrubaş, mezzo-soprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu şi cei mai performanţi artişti români de generaţie nouă: Alexandru Tomescu, Vlad Stănculeasa, Remus Azoiţei, Ana Ţifu – sunt doar câţiva dintre cei mai apreciaţi muzicieni români la nivel internaţional care au debutat ca laureaţi ai Concursului Internaţional “George Enescu”.

Alături de muzicienii români, importanţi artişti străini s-au afirmat în cariera internaţională datorită vizibilităţii şi recunoaşterii oferite de Concursul Enescu. 

Celebra pianistă georgiană Elisabeth Leonskaja, apropiată a maestrului Sviatoslav Richter şi supranumită astăzi “Marea Doamnă a Pianului” a obţinut în anul 1964 Premiul I la secţiunea dedicată pianului din cadrul Concursului Enescu. Agnes Baltsa, Li Ming Qiang, Igor Aleksandrovich Frolov, Arie Vardi, Oleg Moiseevich Kagan, Pascal Mahé Rogé, Cristina Ortiz, Dmitri Alexseev, Valeriy Sokolov sunt alte nume ale căror cariere au fost marcate de participarea la Concursul George Enescu.

Valoarea şi importanţa Concursului George Enescu pentru scena internaţională a muzicii clasice este confirmată de greutatea numelor care compun juriile secţiunilor Concursului. Printre personalităţile care au venit la Bucureşti de-a lungul anilor pentru a juriza în cadrul Concursului George Enescu se numără: Yehudi Menuhin, David Oistrach, Claudio Arrau, Sir John Barbirolli, Jean Absil, Nadia Boulanger, Arthur Rubinstein, Sidney Harth, Michèle Auclair, Dmitri Tziganov, Eugene List, Lola Bobescu, Lawrence Foster, Silvia Marcovici, Ileana Cotrubaş, Viorica Cortez, Ioan Holender, Hideko Udagawa, Trygve Nordwall, Dmitri Sitko

 

O gală cu totul deosebită

Singurul concurs din România afiliat la Federaţia Mondială a Concursurilor Internaţionale Muzicale (FMCIM) şi parte a prestigiosului Festival “George Enescu”, Concursul Internaţional “George Enescu” va fi deschis, în premieră în istoria sa printr-un Concert de Gală la Ateneul Român în această toamnă, pe 6 septembrie, a spus Mihai Constantinescu.

Violonistul Alexandru Tomescu – laureat în cadrul ediţiei din 1999 a Concursului – şi pianistul Amir Tebenikhin – laureat al ediţiei din 2007 – vor aduce publicului Rapsodia Nr.1 în La Major de George Enescu, Concertul pentru Vioară şi Orchestră în Mi Minor Op.64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy şi Concertul pentru Pian şi Orchestră în La Minor Op.16, de Edvard Grieg.

Concertul de Gală este organizat în colaborare cu Concursul Internaţional de dirijat “Jeunesses musicales”, laureaţii acestui concurs fiind cei ce vor dirija lucrările concertului.

“România contează pe piaţa muzicală internaţională şi acest lucru se vede şi la Concursul Internaţional George Enescu, pentru că este un eveniment care oferă oportunitatea tinerilor artişti de a începe o carieră muzicală recunoscută la nivel mondial. Cu o tradiţie de a lansa artişti deveniţi mari nume ale muzicii clasice de astăzi, Concursul George Enescu consolidează, alături de Festivalul Enescu, importanţa României ca jucător pe piaţa culturală internaţională”, a declarat presei Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului şi al Concursului Enescu.

Premii în valoare de 100.000 de euro şi intrare liberă pentru public.

Concursul Internaţional “George Enescu” are patru secţiuni – Vioară, Violoncel, Pian şi Compoziţie – şi oferă premii în valoare de 100.000 de Euro. Probele competiţionale se vor desfăşura în două instituţii-emblemă ale Capitalei, Ateneul Român şi Universitatea Naţională de Muzică, în timp ce concertele finale vor avea loc la Ateneul Român, alături de Orchestra Filarmonicii “George Enescu”. Accesul publicului este liber.

Candidaţii se pot înscrie în Concurs până la 1 iulie.

Perioada de înscriere pentru Concurs este 1 ianuarie – 1 iulie 2014, iar informaţiile despre regulament şi formularul de înscriere pot fi accesate pe site-ul Festivalului Enescu.

Concursul Internaţional “George Enescu” readuce în spaţiul public valorile în care credea însuşi George Enescu, singurul compozitor român care a intrat în patrimoniul cultural universal: creativitatea, orginalitatea şi generozitatea. La fel cum George Enescu îi sprijinea în timpul vieţii pe tinerii muzicieni – ca director onorific al Asociaţiei Muzicale Române, compozitorul român a făcut donaţii substanţiale pentru a plăti bursele acordate muzicienilor, iar în anul 1912, a susţinut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înfiinţa şi acorda un premiu naţional de compoziţie –, Concursul Enescu descoperă, susţine şi promovează tinerele talente din întreaga lume, viitoarele generaţii de aur ale muzicii clasice universale.

Juriul decide premiile ce se vor acorda la fiecare secţiune a Concursului.
Premiile acordate la fiecare secţiune a concursului sunt indivizibile. Nu se acordă nici o derogare de la această regulă.

Premiul I se va intitula „Marele premiu al Concursului International George Enescu”.
Valoarea premiilor pentru fiecare secţiune de interpretare a Concursului Internaţional „George Enescu“ ediţia 2014 este :
Premiul I 15.000 Euro
Premiul II 10.000 Euro
Premiul III 5.000 Euro

Pentru secţiunea Compoziţie a Concursului Internaţional “George Enescu” – ediţia 2014 se acordă următoarele premii :
Premiul pentru secţiunea de muzică simfonică - 10.000 Euro.
Premiul pentru secţiunea muzică de cameră - 7.000 Euro.
Semifinaliştilor şi finaliştilor Concursului, juriul le mai poate acorda:

Premiul pentru cel mai bun pianist acompaniator străin al Sonatelor pentru vioară şi pian  de “George Enescu” în valoare de 4.000 Euro.
Premiul pentru cel mai bun pianist acompaniator străin al Sonatei în fa minor pentru violoncel şi pian  de “George Enescu” în valoare de 4.000 Euro. 

Istoric concurs

Concursul Internaţional “George Enescu” a debutat oficial în septembrie 1958, odată cu lansarea Festivalului Internaţional “George Enescu”, ajungând în anul 2014 la a XIV-a ediţie. 

Încă de la primele ediţii şi mai ales după Revoluţie, Concursul Internaţional “George Enescu” a devenit una dintre cele mai valoroase manifestări europene de gen, plasând România pe harta competiţiilor de muzică clasică recunoscute în cele mai înalte foruri internaţionale de specialitate. Din anul 2002 Concursul este membru al Federaţiei Mondiale a Concursurilor Muzicale Internaţionale, fiind singurul Concurs de muzică clasică din România organizat şi jurizat în concordanţă cu standardele şi statutul Federaţiei.

Dacă primele 13 ediţii ale Concursului au însoţit Festivalul Internaţional “George Enescu”, ediţia a-XIV-a marchează o schimbare de abordare prin organizarea Concursului ca parte a Festivalului George Enescu, dar ca eveniment de sine stătător, în anul în care nu are loc Festivalul. Această structură are rolul de a pune în lumină forţa şi valoarea Concursului asigurând totodată continuitatea agendei de evenimente muzicale de calitate oferite de România spaţiului cultural internaţional.

Construit ca o prelungire firească a Festivalului Internaţional “George Enescu”, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat de România, Concursul Internaţional “George Enescu” readuce în spaţiul public valorile în care credea însuşi George Enescu, singurul compozitor român care a intrat în patrimoniul cultural universal: creativitatea, originalitatea şi generozitatea. La fel cum George Enescu îi sprijinea în timpul vieţii pe tinerii muzicieni – ca director onorific al Asociaţiei Muzicale Române, compozitorul român a făcut donaţii substanţiale pentru a plăti bursele acordate muzicienilor, iar în anul 1912, a susţinut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înfiinţa şi acorda un premiu naţional de compoziţie –, Concursul Enescu descoperă, susţine şi promovează tinerele talente din întreaga lume, viitoarele generaţii de aur ale muzicii clasice universale.

C

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite