VIDEO Ce aduce nou Protocolul încheiat de Ministerul Educaţiei cu Patriarhia despre predarea Religiei în şcoli, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Documentul a fost semnat în data de 29 mai şi încă nu a fost făcut public   FOTO: Adevărul/Marian Iliescu
Documentul a fost semnat în data de 29 mai şi încă nu a fost făcut public   FOTO: Adevărul/Marian Iliescu

Luni, la Adevărul Live, am discutat alături de specialişti şi reprezentanţi ai societăţii civile, despre noul protocol pentru predarea Religiei în şcoli, semnat săptămâna trecută de Ministerul Educaţiei, Patriarhia Română şi Secretariatul de Stat pentru Culte şi publicat luni pe site-ul ministerului.

 

În platou i-am avut ca invitaţi invitaţi pe preşedintele Asociaţiei Secular-Umaniste din România (ASUR), Toma Pătraşcu, şi pe teologul şi bloggerul adevarul.ro Radu Preda. De asemenea, prin Skype ni s-au alăturat preotul Eugen Tănăsescu,de asemenea blogger adevarul.ro şi profesorul şi expertul în educaţie Marian StaşÎmpreună am discutat despre ce prevede acest protocol publicat luni pe site-ul Ministerului Educaţiei. 

UPDATE: "Cei de la Vox Publica se străduiesc de un an de zile să afle conţinutul acestui protocol. Salut că a fost publicat. Protocolul nu vine cu nimic nou în plus faţă de Legea Educaţiei, însă este o anomalie ca învăţământul teologic să fie finanţat de stat, ca religia să fie predată în manieră confesională în şcolile de stat. Profesorii de Religie (aprox. 10.000) sunt plătiţi de către Minister, din fonduri publice, ei nu sunt angajaţii Patriarhiei, de unde această dublă subordonare? Acest protocol vine ca să deschidă accesul în şcoli pentru preoţi, şi aşa, inspectorii şcolari sunt preoţi direct subordonaţi cultului", a spus preşedintele ASUR, Toma Pătraşcu. El a povestit despre cazul inspectorului de Religie din Gorj care ar fi transmis profesorilor de Religie o notă în care le cerea să îi scrie despre situaţia celorlalte culte, pentru ca informaţiile să fie transmise către Mitropolie.

Preotul şi bloggerul adevarul.ro, Eugen Tănăsescu, crede că protocolul a fost publicat mai târziu şi fiindcă a fost weekend. "Articolul unu al acestui protocol aduce ceva nou, o chestie de cadru general: faptul că şcolile au obligaţia de a respecta convingerile, valorile şi simbolurile religioase. Biserica, prin reprezentanţii săi, are dreptul la spaţiu public. Toţi avem dreptul să ne exprimăm valorile identitare, ori cultul ortodox reprezintă valoare identitară pentru cea mai mare parte a poporului român. Mi se pare un argument fals să-i întrebi pe copii dacă vor sau nu să participe la ora de Religie, fiindcă oricum, cine nu doreşte, poate să opteze să nu facă ora de Religie.(...) Nu trebuie să dăm foc la toată pădurea fiindcă avem uscături. Şi cultele au dreptul legal la spaţiul public", spune Tănăsescu.

Toma Pătraşcu l-a invitat pe preotul Tănăsescu să se alăture ASUR fiindcă are aceleaşi convingeri. "Suntem de perfect acord cu dvs. Pentru prima oară când s-au publicat în urmă cu câteva săptămâni, criteriile de realizare a manualelor noi, au scris acolo că nu se mai acceptă conţinuturi violenţe. A fost nevoie de patru ani de campanie făcută de ASUR pentru a se obţine acest lucru", spune Pătraşcu. El a mai menţionat că manualele care aveau acel conţinut violent nu puteau să apară pe piaţă fără avizul Patriarhiei.

"Protocolul afirmă că preocuparea este îmbunătăţirea învăţământului preuniversitar în privinţa manualelor", spune şi teologul Radu Preda. El spune că trebuie să ţinem cont şi de societatea românească de după Revoluţia din 1989, atrăgând atenţia că înainte, în numele ateismului, practicarea religiei era interzisă.

"Ce facem atunci când avem legi care spun că respectăm dreptul de alegere a Religiei când înscrierea la ora de Religie se face din oficiu?", întreabă Pătraşcu.

Marian Staş vine cu trei premize:

1. Relaţia cu principiul suprem, cu Dumnezeu
2. Serviciul militar, patriotism şi jurământul de credinţă
3. Recomandarea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind relaţia dintre Educaţie şi religie în statele membre ale Uniunii Europene.

"La vremea când Legea Educaţiei era în facere, am propus ca la cerere, în locul orei de Religie, elevii să poată urma cursuri de Istorie a Religiilor, făcând posibilă descoperirea religiilor din alte ţări. Nu ar trebui să se depăşească linia dintre cultură şi aberaţie chiar atunci când o ţară are o religie majoritară în stat. Noţiunile de curaj, onoare, integritate, patriotism ar trebui să poată fi predate şi prin intermediul altor materii în afară de Religie, cum ar fi Istoria. Pledoaria mea este pentru un sistem de educaţie al secolului XXI", spune Staş. El a mai spus că în momentul de faţă, în şcoală există două opţiuni: facem Religie, ori nu facem nimic în locul acesteia.

Preotul Tănăsescu spune că lucrurile sunt perfectibile în ceea ce priveşte predare Religiei în şcoli. "Îndoctrinarea religioasă nu are legătură cu realitate, copiii nu sunt băgaţi cu forţa la ora de Religie.  Protocolul este un nou pas pentru ca toţi să avem acces la valorile pe care le considerăm importante pentru copiii noştri. Biserica chiar spune veniţi şi cercetaţi. Nu trebuie să transformăm copiii într-u teren de luptă teologică", spune preotul.

"Ceea ce a spus domnul Staş este o variantă foarte bună pentru cei care nu vor să studieze religia în şcoli", a mai spus Tănăsescu.

"ASUR susţine varianta predării Istoriei religiilor în şcoli din 2010. Chiar înainte ca această variantă să intre în discuţii când s-a făcut Legea Educaţiei, a venit o scrisoare de la Patriarhie şi varianta a dispărut din draft-ul legii", spune Toma Pătraşcu.

"Acest tip de dezbateri face parte dintr-un lung proces de modernizare, pe principiul fundamental al libertăţii religioase. Avem dificultăţi de a accepta că spaţiul public este comun", spune Radu Preda.
 


Documentul a născut controverse imediat, fiind considerat discriminatoriu faţă de celelalte culte religioase şi un „cec în alb“ acordat de stat Bisericii Ortodoxe Române. 

După ce vineri ministerul a publicat ideile considerate de oficiali esenţiale din protocol, duminică ministrul Remus Pricopie doar a contracarat acuzele lansate zilele anterioare.

„Lucrul ăsta se întâmplă pentru toate cultele, într-o formă sau alta. Practic, acum s-a adus în actualitate acest lucru şi s-a pus în acord cu legislaţia. Nu-i vorba de un amestec al Bisericii în actul de învăţământ, dar aşa cum învăţământul medical se face în parteneriat cu spitalele şi cu Ministerul Sănătăţii, învăţământul militar se face în parteneriat cu Ministerul Apărării sau cu Ministerul de Interne, după caz, este absolut normal ca şi alte tipuri de învăţământ specific, de exemplu, Facultăţile de Teologie, în momentul în care reglementezi un anumit lucru să ţii cont de specificul acestei specializări“, a afirmat ministrul, citat de Mediafax.

Pricopie a explicat că este vorba de actualizarea unor documente de la începutul anilor 1990, ca urmare a apariţiei unor noi legi ale educaţiei, aflate pe agendă înainte de numirea sa. Oficialul nu a menţionat nimic despre publicarea acestui document, aşa cum a solicitat societatea civilă, ci a declarat că va fi trimis pentru punere în practică tuturor inspectoratelor şcolare şi instituţiilor de învăţământ.

Protocol RELIGIE MEN - Patriarhie


Religia în şcoli: protocol secret între stat şi biserică

Pricopie, despre protocolul de predare a religiei: nu e vorba de un amestec al Bisericii în sistemul de educaţie

Protocol pentru predarea religiei ortodoxe: reguli stricte pentru şcoli şi teologi, preoţi în inspecţiile de la clasă

DEZBATERE Cum vor arăta noile manuale de religie pentru clasele primare

Noile manuale de religie, pe „masa” societăţii civile

Manualele de religie ar trebui să fie în acord cu informaţiile ştiinţifice

Pericolul predării religiei în şcoli!

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite