VIDEO Alina Cojocaru, „născută pentru rolul Giselle“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Solista companiei Regale de Balet din Londra, prim-balerină de origine română, în vârstă de 30 de ani, este lăudată de „The New York Times“. În cronica renumitului cotidian american, Alina Cojocaru, care a dansat recent pe scena Metropolitan Opera din New York,  este descrisă drept „o stea“.

Invitată a Metropolitan Opera din New York, alături de balerinii Natalia Osipova şi Ivan Vasiliev de la Teatrul Balşoi din Moscova, pentru a încheia sezonul de primăvară al American Ballet Theatre (17 mai-10 iulie), Alina Cojocaru s-a dovedit a fi „născută pentru rolul Giselle", scrie criticul Alastair Macaulay pe blogul său de la „The New York Times" la 10 iulie. Criticul afirmă că succesul sezonului de primăvară de la opera newyorkeză se datorează Alinei Cojocaru, care a strălucit în rolurile Giselle din baletul „Giselle" de Adolph Adam, Aurora din „Frumoasa din pădurea adormită", de Piotr Ceaikovski, şi Amor, din „Don Quijote", de Ludwig Minkus.

Balerina apare pe site-ul „The New York Times“

„Alina Cojocaru a demonstrat că este interpreta desăvârşită a rolului Aurora din «Frumoasa din pădurea adormită». Şi mai surprinzătoare a fost în «Don Quijote»", analizează „The New York Times". În „Frumoasa din pădurea adormită", alături de Cojocaru a interpretat şi Johan Kobborg, prim-balerinul companiei Regale de Balet din Londra şi partenerul balerinei în viaţa reală. Acesta „a creat un personaj tridimensional, aducând suspans şi varietate unor pasaje care pot trece drept clişeistice", explică Alastair Macaulay.

image

Alina Cojocaru şi David Hallberg, în „Giselle“ Foto: Mediafax

„Dansul modern e o provocare"

Sesiunea de primăvară de la Metropolitan Opera a marcat aniversarea a 70 de ani a companiei American Ballet Theatre, fiind invitaţi artişti de primă mână din toată lumea.Balerina Alina Cojocaru s-a născut pe 27 mai 1981, în Bucureşti, a studiat la Kiev timp de şapte ani, perfecţionându-se apoi, din 1997, la Şcoala Regală de Balet din Londra, în urma câştigării bursei Premiului Lausanne. După anul în care a dansat în cadrul Companiei de Balet din Kiev, ea a revenit la Londra, fiind promovată ca prim-balerină. În 2002, Alina Cojocaru a apărut pentru prima dată pe o scenă românească, interpretând rolul titular din „Giselle".

Ea a fost distinsă atunci cu Ordinul Naţional de Merit în grad de Cavaler, pentru performanţele prin care reprezintă şi impune talentul românesc pe marile scene ale lumii. Despre felul în care înţelege baletul şi modernitatea, Alina Cojocaru declara: „Am vrut să arăt varietate şi diversitate în dansul meu. Dansul modern e o provocare, se dezvoltă în fiecare zi, există multe trupe de dans modern, dans contemporan şi dans clasic. Am încercat să aduc nume şi coregrafi din baletul clasic, la un nivel maxim. În dansul modern, parcă nu ar există nicio limită. Este o libertate în mişcare extraordinară, încerc, ca şi în dansul clasic, să am aceeaşi libertate. Totuşi, îmi place foarte mult dansul clasic. Rolul meu de suflet rămâne Giselle".

"Îmi place foarte mult dansul clasic. Rolul meu de suflet rămâne Giselle.''
Alina Cojocaru balerină

"Alina Cojocaru a demonstrat că este interpreta desăvârşită a rolului Aurora din «Frumoasa din pădurea adormită». Şi mai surprinzătoare a fost în «Don Quijote».''
Alastair Macaulay critic

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite