VIDEO Actorul Virgil Ogăşanu, despre regizorul de teatru radiofonic Dan Puican: „Şi-a ales distribuţiile cu sufletul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biografia regizorului de teatru radiofonic Dan Puican a trezit amintirile unor mari actori precum Mircea Albulescu, Virgil Ogăşanu şi Mitică Popescu. Aceştia şi mulţi alţii au participat la lansarea de vineri, din foaierul Sălii Radio, a cărţii „Teatrul este viaţa mea“, scrisă de Annie Muscă, rezumatul unei vieţi dedicate teatrului.

Vineri, 13 decembrie, anul 2013, de la ora 13.00, multe personalităţi ale lumii teatrale s-au strâns în foaierul Sălii Radio pentru a participa la lansarea biografiei lui Dan Puican, publicată de Editura Adevărul. Printre cei prezenţi s-au numărat Virgil Ogăşanu, Mircea Albulescu, Mitică Popescu, George Mihăiţă, Eugen Cristea, Alexandru Arşinel, Jeanine Stavarache, Magda Catone şi mulţi alţii. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa directorului Radio România, Ovidiu Miculescu, a directorului Centrului Cultural Media din cadrul Radio România, Oltea Şerban Pârâu, precum şi a directoarei Adevărul Holding, Denisa Turcu. 

„Datorită radioului, am putut să conlucrez cu cei mai mari actori ai ţării“, spune regizorul Dan Puican, a cărei prezenţă a umplut vineri foaierul Sălii Radio cu cei mai de seamă oameni de teatru din România. „Vreau să mulţumesc tuturor celor cu care am lucrat şi în mod special celor care m-au onorat astăzi cu prezenţa lor. Vreau să mulţumesc autorilor de piese de teatru, care au avut încredere în mine şi mi-au acordat piesele lor ca să le pun în unde. Vreau, în acelaşi timp, să aduc un pios omagiu celor foarte mulţi actori cu care am conlucrat şi astăzi nu mai sunt printre noi. Mă gândesc la ei şi mă apucă plânsul, vă rog să mă credeţi“, a încheie maestrul, emoţionat. 

De ceva vreme, adorm la trei dimineaţa. Ştiţi de ce? În fiecare noapte se emite teatru radiofonic. Aş minţi să spun că nu aştept să spună la distribuţie: Albulescu, recunoaşte actorul Micea Albulescu

Denisa Turcu, director Adevărul Holding: „Prima mea amintire legată de Dan Puican este teatrul radiofonic ascultat într-un sat de ţară. Încă de atunci mă întrebam cine este acest regizor. Această carte face parte din efortul pe care Adevărul Holding îl realizează încercând să promoveze românii de valoare. În cursul anului viitor, vom lansa o campanie prin care îi aşteptăm la noi în studio pe toţi aceşti mari actori, în proiectul nostru de susţinere a românilor de valoare“. 

Mircea Albulescu şi-l aminteşte pe Dan Puican încă de când erau colegi de clasă şi se bucură că a avut ocazia să înregistreze atâtea spectacole de teatru radiofonic semnate de el. „Nici în trei vieţi de actor nu aş fi jucat cât am jucat la teatrul radiofonic. De ceva vreme, adorm la trei dimineaţa. Ştiţi de ce? În fiecare noapte se emite teatru radiofonic. Aş minţi să spun că nu aştept să spună la distribuţie: Albulescu“, recunoaşte actorul. 

Actorii Mircea Albulescu, Virgil Ogăşanu şi Mitică Popescu, despre cartea biografică a regizorului Dan Puican

   

În ochii actorului Virgil Ogăşanu, Dan Puican a reuşit să semneze regia atâtor spectacole radiofonice deoarece este un mare iubitor de teatru şi de actori. „Dan a avut această mare calitate să-şi facă distribuţiile cu sufletul. De aceea, în această sală suntem ca într-o familie aleasă de Dan Puican. El ne-a îmbrăţişat, ne-a ajutat şi ne ajută în continuare să nu pierdem contactul cu microfonul. Mi-aduc aminte că pe culoarul unde sunt studiourile erau sute de actori importanţi ai teatrului românesc. Era o şcoală a teatrului, fiindcă teatrul radiofonic este o şcoală. Din păcate, în ultima vreme el este împachetat prost, teatrul radiofonic a ajuns o Cenuşăreasă. Trebuie să te zbaţi, iar Dan s-a bătut pentru teatru. Apoi trebuie să iubeşti teatrul radiofonic şi actorii, iar Dan a făcut acest lucru”. 

„Eu îl iubesc foarte mult pe Dan Puican, ştie şi el. Sigur că am iubit teatrul radiofonic, îl iubesc, dar cam degeaba, fiindcă fără «bon de intrare» nu ne primeşte“, punctează Mitică Popescu, prezent, de asemenea, la lansare. 

Dan a avut această mare calitate să-şi facă distribuţiile cu sufletul. De aceea, în această sală suntem ca într-o familie aleasă de Dan Puican. El ne-a îmbrăţişat, ne-a ajutat şi ne ajută în continuare să nu pierdem contactul cu microfonul.  actorul Virgil Ogăşanu
image

Eugen Cristea rememorează cu amuzament momentele în care Puican obţinea bani pentru spectacolele radiofonice. „În carte este sufletul lui Dan Puican, pus în litere, în stări, în sentimente. Dacă ne întrebăm cum a obţinut Dan Puican bani pentru producţiile radiofonice, vă spun eu, fiindcă l-am asistat de multe ori în studioul teatral. Punea mâna pe telefon şi spunea: «Sărut-mâna! Sunt regizorul Dan Puican de la radio. Ştiţi, noi avem o piesă şi am vrea s-o.... A, încheiaţi bugetul pe anul ăsta... Şi nu putem... Când să revin? Peste două luni? ...N-aş putea să vă sun din nou mâine?»“, povesteşte actorul. 

Annie Muscă, cea care a scris biografia regizorului de teatru radiofonic, îşi motivează alegerea cât se poate de firesc: „Dacă m-ar întreba cineva de ce am ales să scriu despre Dan Puican, îmi vine să răspund: pur şi simplu. E ceva care vine de la sine. Sper să nu se supere cineva pe mine, dar o să vă spun că despre fiecare personaj al meu am scris fiindcă nu a făcut-o altcineva“. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite