VIDEO 135 de ani de la premiera spectacolului „O noapte furtunoasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecranizarea piesei „O noapte furtunoasă“, din 1943, în regia lui Jean Georgescu FOTO secvente.ro
Ecranizarea piesei „O noapte furtunoasă“, din 1943, în regia lui Jean Georgescu FOTO secvente.ro

Piesa dramaturgului I. L. Caragiale, „O noapte furtunoasă“, a fost pentru prima dată pusă în scenă în 1879, la Teatrul Naţional Bucureşti, împlinindu-se 135 de ani de la această premieră. Postul TVR 2 marchează momentul difuzând, pe 20 ianuarie, de la 20.40, adaptarea spectacolului pentru televiziune, din 1984, semnat de Sorana Coroamă Stanca.

Pe 18 ianuarie s-au împlinit 135 de la premiera spectacolului „O noapte furtunoasă“, iar postul de televiziune TVR 2 difuzează luni, de la ora 20.40, partea I a piesei, iar de la ora 23.10, partea a II-a. Scenariul şi regia artistică sunt semnate de Sorana Coroamă Stanca.

La primele reprezentaţii din anul 1879, piesa „O noapte furtunoasă“ a fost întâmpinată la Teatrul Naţional din Bucureşti cu aplauze, dar şi cu huiduieli venite din partea unor indivizi care considerau că autorul – Ion Luca Caragiale – ar fi atacat, prin textul său, Garda Cetăţenească. 

În 1943 a apărut prima ecranizare a piesei „O noapte furtunoasă“, în regia lui Jean Georgescu. Aceasta reprezentat debutul lui Radu Beligan în film, în rolul lui Rică Venturiano, alături de actori precum Alexandru Giugaru, Ion Baroi, George Demetru şi Florica Demion. Filmul alb-negru, cu o durată de 70 minute a avut premiera în 22 martie 1943, la Cinema ARO. În 1953, cenzura comunistă a „ajustat“ pelicula cu foarfeca. Secvenţele înlăturate de cenzori s-au pierdut pentru totdeauna.

Una dintre cele mai jucate piese româneşti

Cu timpul, „O noapte furtunoasă” a devenit una din cele mai jucate piese româneşti de teatru, iar adaptarea pentru televiziune din 1984, în scenariul şi regia  Soranei Coroamă Stanca, a făcut ca personajele din povestea trădării „onoarei de familist“ a lui jupîn Dumitrache să nu mai poată fi despărţite, în mintea foarte multor români, de interpretările jucate de cei cîţiva actori excepţionali. Distribuţia din 1984 îi numără pe actorii Valeria Seciu, Mitică Popescu, Petrică Gheorghiu, Tora Vasilescu, Dan Condurache, Horaţiu Mălăele, Stelian Nistor. 

„Noaptea... a fost o experienţă fantastică şi îmbogăţitoare, pentru că jucam cu profesorul meu Cotescu, pentru că jucam lângă unii dintre cei mai importanţi actori ai ţării, Vali Seciu, Mitică Popescu, pentru că jucam alături de colegii mei fruntaşi, Dan Condurache, Tora Vasilescu, Stelică Nistor, pentru că jucam în regia unei frumoase şi drepte femei, Sorana Coroamă. Pentru acea clipă de împreunare, mulţumesc încă o dată destinului“, spune Horaţiu Mălăele, unul dintre actorii din distribuţia acestui spectacol.

Fragment din filmul „O noapte furtunoasă“ (1984):

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite