Universul unui mare artist: expoziţie de gravură semnată de Marcel Chirnoagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gravură de Marcel Chirnoagă
Gravură de Marcel Chirnoagă

O serie de gravuri şi desene realizate de artistul Marcel Chirnoagă vor fi expuse pe 20 februarie, de la 18.30, în Foaierul Sălii Media a Teatrului Naţional Bucureşti, când se va lansa şi volumul „Universul unui mare artist: Marcel Chirnoagă“, de Monica Cerchez-Chirnoagă, publicat de Editura Semne.

Volumul cuprinde amintirile artistului, ale soţiei sale, Monica şi ale altor contemporani, o parte din corespondenţa  sa  personală, fotografii de arhivă, precum  şi  o culegere din articolele lui Marcel Chirnoagă despre artă, politică şi societate. 

Un număr de 49 de lucrări în diverse tehnici ale gravurii (aquaforte, aquatinta, gravură cu sudură şi fotolitografie) şi desene în tuş,  din diferite perioade ale vieţii artistului, sunt expuse în foaierul Sălii Media (Galeria de Artă a TNB). Două desene în tuş, de mari dimensiuni, sunt expuse la Sala Studio, în foaierul de la intrare. 

Evenimentul se înscrie în programul TNB - Parateatral – Arte vizuale. Expoziţia rămâne deschisă în perioada februarie-martie 2014 şi poate fi vizitată zilnic între orele 10.00-18.00. Intrarea prin str. Batiştei.

gravura marcel chirnoaga

Marcel Chirnoagă (1930 - 2008) a fost un artist plastic român complet, absolvent al Facultăţii de Matematică şi Fizică din Bucureşti, 1952, urmând simultan şi studii liberale de artă, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1953.

Artistul Marcel Chirnoagă a realizat, de-a lungul vieţii sale, peste 3.000 de lucrări, excelând în desene, gravuri, picturi şi sculpturi, fiind în acelaşi timp şi autorul celei mai importante opere româneşti de la sfârşitul secolului al 20-lea, ciclul de gravuri „Apocalipsa“. Printre distincţiile internaţionale care i-au fost acordate se numără Premiul Käthe Kollwitz Berlin, în 1967, şi Premiul II la bienala de la Cracovia, în 1968.

gravura marcel chirnoaga
CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite