Unde şi cum a fost ucis García Lorca?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
garcia lorca

La 75 de ani de la moartea celebrului poet spaniol, un istoric dezvăluie locul în care acesta a fost asasinat şi identitatea autorilor crimei. Rămăşiţele scriitorului dispărut la 38 de ani s-ar putea afla într-o groapă săpată sub un şanţ, pe un câmp dintre localităţile Viznar şi Alfacar din Granada.

Miguel Caballero Pérez, autorul volumului „Las trece últimas horas en la vida de García Lorca" („Ultimele 13 ore din viaţa lui García Lorca"), susţine că a descoperit locul în care ar fi fost aruncat cadavrul celui mai important poet spaniol din secolul XX, executat în 1936, la începutul Războiului Civil din Spania, de extremiştii de dreapta aflaţi sub comanda generalului Franco.

Potrivit declaraţiei citate de ziarul „The Guardian", în cei trei ani în care a cercetat arhivele Poliţiei şi ale Armatei, istoricul a verificat informaţiile strânse în anii '60 de jurnalistul Eduardo Molina Fajardo, el însuşi membru al grupării de dreapta care l-a susţinut pe dictatorul Francisco Franco. „Datorită apartenenţei politice, Molina Fajardo a avut acces la oameni care s-au bucurat că-i pot spune adevărul. Arhivele ilustrează teoria lui, deci putem presupune că are dreptate şi în privinţa zonei în care a fost îngropat cadavrul", a susţinut istoricul.

Acest loc ar fi într-un şanţ săpat de un căutător de apă într-o râpă de lângă ferma Cortijo de Gazpacho, între localităţile Viznar şi Alfacar, la numai câteva sute de metri de locul identificat în 1971 de istoricul Ian Gibson ca adăpostind rămăşiţele lui Federico García Lorca. În 2009, când familia poetului a încuviinţat în sfârşit cercetarea morţii acestuia şi o eventuală dezhumare, s-au făcut săpături în spaţiul indicat de Gibson, numai că nu s-au descoperit rămăşiţe umane. Caballero a apelat la un căutător de apă care să procedeze aşa cum se obişnuia în vremea lui García Lorca, iar specialistul a descoperit un izvor de apă subteran. „Prin urmare, iată de ce cineva a săpat un şanţ în zona respectivă", a adăugat istoricul. Arheologul Javier Navarro, care a scos la suprafaţă o mulţime de gropi comune în alte zone din Spania, a identificat acolo un spaţiu săpat, cel mai probabil un mormânt.

Aruncat într-o groapă comună

Certitudinile cu privire la circumstanţele dispariţiei unei voci cruciale din literatura secolului XX sunt puţine. Potrivit istoricilor, García Lorca, în vârstă de 38 de ani, a fost arestat la Granada, pe 17 august 1936, pentru activităţi „subversive": simpatii republicane şi orientare homosexuală. Peste o zi sau două, a fost luat cu o maşină a Gărzii Civile şi n-a mai fost văzut niciodată. De atunci, istoricii depun eforturi să afle cum s-a petrecut asasinatul.

Potrivit martorilor interogaţi, poetul şi încă trei prizonieri (un profesor şi doi anarhişti) au fost duşi într-o râpă din afara oraşului, undeva între Viznar şi Alfacar. Cei patru au fost împuşcaţi într-un pâlc de măslini, iar cadavrele ar fi fost aruncate într-o groapă comună.

500 de pesetas recompensă

Caballero Pérez susţine acum că fiecare dintre cei 5-6 membri ai „Escadrilei Negre" care i-au executat a primit 500 de pesetas şi a fost avansat în grad, ca recompensă pentru susţinerea grupării naţionaliste aflate de partea lui Francisco Franco. Unii dintre asasini n-au ştiut pe cine împuşcă, a povestit istoricul, comentând: „Probabil că i-au interesat mai mult cei doi anarhişti pe care i-au ucis odată cu el şi despre care se spunea că sunt extrem de periculoşi. Dar Marino Ajenjo, comandantul escadrilei, şi voluntarul Antonio Benavides, rudă cu prima soţie a tatălui poetului, ştiau cine e. «I-am tras un glonţ în cap idiotului», ar fi exclamat Benavides după execuţie".

Recent, s-a formulat şi ipoteza că, din cauza protestelor de după acest asasinat care a înspăimântat lumea, Franco ar fi ordonat transmutarea cadavrului lui García Lorca şi golirea gropii comune în care a fost aruncat. Istoricii estimează că în jur de 130.000 de oameni au fost asasinaţi în Războiul Civil din Spania şi sub dictatura lui Franco, care s-a încheiat odată cu moartea generalului, în 1975.

„Pactul uitării", abolit prin lege

În 2007, guvernul socialist spaniol, condus de José Luis Rodriquez Zapatero, a adoptat Legea Memoriei Istorice. Această  măsură a determinat renunţarea la „pactul uitării", pe care Spania l-a respectat multă vreme, şi recunoaşterea victimelor asasinatelor din timpul Războiului Civil (1936-1939) şi de sub regimul dictatorial al lui Franco. De asemenea, autorităţile au sprijinit cetăţeni spanioli să declanşeze dezhumarea unor membrii ai familiei dispăruţi condiţii tragice în acel context.

„Adevărul e că Lorca a murit pentru că era poet"

„Cadavrul lui Lorca nu s-a descoperit niciodată. Au circulat o mulţime de zvonuri despre moartea lui, iar Salvador Dalí a sugerat meschin că ar fi la mijloc o ticăloşie legată de homosexualitatea lui. Adevărul e că Lorca a murit pentru că era poet. «Moarte intelighenţiei!» era unul dintre sloganurile preferate în timpul războiului. Pare-se că, după ce a ajuns în Granada, a locuit cu poetul Rosales, membru al grupării Falanga Spaniolă, prieten de familie cu Lorca. Bănuiesc că s-a crezut în siguranţă alături de Rosales, numai că într-o seară a apărut un grup de bărbaţi (nimeni nu ştie cine erau şi nici nu mai contează), conduşi de un tip pe nume Alonso, care l-au arestat şi l-au luat într-un camion cu încă nişte muncitori. Federico era îngrozit de suferinţă şi de moarte. Îmi închipui ce-a simţit, în toiul nopţii, într-un camion care-l ducea într-un pâlc de măslini ca să fie împuşcat. Mă gândesc adesea la asta". (Luis Buñuel, „Ultimul meu suspin")

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite