„Unchiul Vanea” regizat de Yuri Kordonsky vine la TVR

0
0

Unul dintre cele mai importante spectacole care s-au creat în teatrul românesc postdecembrist, „Unchiul Vanea”, pus în scenă, la Teatrul Bulandra, de cunoscutul regizor rus a fost preluat de Televiziunea Română.

Pus în scenă la Teatrul Bulandra, în 2001, de unul dintre cei mai importanţi regizori ai momentului, „Unchiul Vanea” a fost printre cele mai longevive şi mai iubite spectacole din teatrul românesc, premiat atât în ţară cât şi în străinătate, jucat numai cu casa închisă, de aproape 150 de ori, fiind văzut de circa 50.000 de oameni.

În acestă toamnă, Televiziunea Română a creat o adaptare a spectacolului jucat zece ani pe scena de la Sala „Liviu Ciulei” a Teatrului Bulandra, care va fi prezentată în avanpremieră pe 24 octombrie, de la ora 15.00, la Sala de Conferinţe a TVR, unde vor fi prezenţi şi câţiva dintre actorii care fac parte din distribuţie, în care se regăsesc nume dintre cele mai importante: Victor Rebengiuc, Ana-Ioana Macaria, Mariana Mihuţ, Coca Bloos, Horaţiu Mălăele, Andreea Bibiri, Cornel Scripcaru, Ionel Mihăilescu şi Demeter Andras.

„Rădăcinile mele sunt în teatrul rusesc. Rădăcinile mele sunt înfipte adânc în ţinutul psihologiei şi al analizei psihologice. Caut întruna detaliile şi vreau să văd răspunsurile comportamentului uman în diverse situaţii. Dar, în acelaşi timp, experimentez cu genul şi cu formele, încerc poezia, încerc măştile...”, declara Yuri Kordonsky într-un interviu.

„Pentru mine, sunetul şi muzica sunt vitale. Uneori mi se întâmplă să mă gândesc la o piesă şi singurul element cert care prinde contur în mintea mea, înainte să încep lucrul, să fie sunetul. Pentru că în teatru, sunetul este întotdeauna crucial. El conferă o altă dimensiune, creează mai multe niveluri, construieşte contrapunctul. Uneori simt că fac spectacole ca şi cum aş compune muzică. Sunt foarte sensibil la acest aspect. Unele dintre montările mele sunt ca nişte simfonii în patru părţi, altele, ca trio-uri pentru violoncel. Iar altele sunt aidoma ritmurilor de jazz”, a mai explicat artistul explicându-şi creaţia.

Adaptarea pentru televiziune a spectacolului va fi difuzată în premieră la Televiziunea Română în data de 27 octombrie 2014, de la ora 20.10 (partea I) şi de la ora 23.10 (partea a II-a), la TVR 2 şi TVR HD.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite