Un documentar despre cartierul Ferentari, premiat în Belgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul "Toto şi surorile lui", de Alexander Nanau, a câştigat Objectif d'Or, marele premiu al celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar Millenium, care s-a desfăşurat între 20 şi 28 martie, la Bruxelles, se arată pe site-ul evenimentului, citat de Mediafax.

Documentarul "Toto şi surorile lui", de Alexander Nanau, a fost proiectat în competiţia internaţională a Festivalului Millenium, pe 22 şi 26 martie, la Cinema Aventure din Bruxelles.
"Toto şi surorile lui" este un documentar observaţional, filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din Bucureşti, şi spune povestea a trei fraţi (Totonel, Ana şi Andreea) nevoiţi să se împace cu lipsa mamei şi să se maturizeze înainte de vreme.

Documentarul lui Alexandru Nanau, o coproducţie româno-maghiaro-germană, a obţinut mai multe premii internaţionale, printre care şi marele trofeu la Festivalul de Film Premiers Plans de la Angers.

Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la San Sebastian, în septembrie anul trecut, şi a mai câştigat, printre altele, premiul pentru cel pentru cel mai bun documentar internaţional la Festivalul de la Zürich. Producţia a primit distincţia Silver Eye pentru cel mai bun documentar la Jihlava International Documentary Film Festival 2014, lungmetrajul fiind premiat şi la Leipzig DOK Festival 2014.

"Sunt foarte onorat să primesc acest premiu într-un oraş precum Bruxelles. Sper că va contribui la o conştientizare a factorilor de decizie europeni, care pot influenţa într-un mod pozitiv problemele ridicate în acest film", a declarat regizorul Alexander Nanau, printr-un mesaj transmis organizatorilor festivalului.

De asemenea, documentarul "Primarul chinez/ The Chinese Mayor", de Hao Zhou, a primit premiul Objectif d'Argent. Filmul prezintă ambiţia primarului din oraşul chinez Datong, un politician convins că oraşul pe care îl conduce este capabil să renască din propria cenuşă şi să devină un loc în care eco-turismul atrage vizitatori străini.

"L'homme qui répare les femmes", de Thierry Michel şi Colette Braeckman, a primit premiul special pentru drepturile omului şi premiul publicului. Documentarul spune povestea medicului Denis Mukwege, cunoscut pe plan internaţional pentru specializarea sa în tratarea femeilor violate în timpul celor 20 de ani de conflicte care au avut loc în estul statului Congo.
Premiul special al juriului a revenit documentarului "My Love Don't Cross That River", de Jin Mo-Young, care a primit, de asemenea, şi Prix de La Trois (RTBF).

Lista completă a câştigătorilor poate fi consultată pe site-ul festivalului: www.festivalmillenium.org.
Millenium, ajuns în acest an la ediţia a şaptea, este cel mai important festival de film documentar din Belgia şi abordează o problematică relevantă pentru societatea actuală, sprijinind diversitatea şi toleranţa.
Institutul Cultural Român de la Bruxelles este partener al Millenium din anul 2013, colaborarea cu marile festivaluri înscriindu-se în strategia acestei instituţii de promovare a filmului românesc în spaţiul Benelux.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri