Un concert din Italia, dirijat de un robot. Andrea Bocelli: „A demonstrat că un robot chiar ar putea dirija o orchestră” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi seară, tenorul Andrea Boccelli şi Orchestra Filarmonică Lucca l-au avut drept dirijor pe robotul YuMi, în timpul unui concert susţinut în Pisa, Italia.

Robotul cu două braţe, construit de firma elveţiană ABB, şi-a făcut debutul în Teatrul Verdi, eveniment cu rolul de a marca primul Festival Internaţional de Robotică din oraşul toscan, informează Reuters. Denumit Yumi, de la structura, în limba engleză, ”you and me” (tu şi eu), robotul a dirijat trei dintre cele 18 piese, inclusiv aria La Donna e’ Mobile, din opera lui Verdi, Rigoletto.

Yumi a fost învăţat toate mişcările de către dirijorul orchestrei, Andrea Colombini, căci, în mod evident, acesta nu poate improviza.

„Practic, a trebuit să găsim timp să îi înţelegem mişcările. Odată ce am reuşit acest lucru, totul a decurs destul de uşor. Este absolut fantastic. Tehnicienii au fost şi ei incredibili, făcând totul perfect, mai ales în cea ce priveşte durata şi viteza gestului, un lucru foarte important.”, a spus dirijorul orchestrei, Andrea Colombini, citat de Reuters. 

 Bocelli, care este nevăzător, a învăţat pentru acest eveniment tempo-ul la secundă căci orice schimbare neprogramată în acesta ar fi distrus spectacolul.  

„A demonstrat că un robot chiar ar putea dirija o orchestră, dar numai cu ajutorul muncii impecabile a unor ingineri foarte talentiaţi şi a unui maestru real”, a declarat Bocelli, citat de zeenews.india.com.

 Totuşi, evenimentul nu este o premieră. În 2008, un alt robot, construit de Honda, a dirijat Orchestra Simfonică din Detroit, scrie Reuters. YuMi însă, este mult mai sofisticat, având mişcări flexibile cu aceeaşi mobilitate ca a lui Colombini, după cum a declarat chiar dirijorul, citat de acelaşi site.

Deşi sofisticat, design-ul lui YuMi nu este unul prietenos, lucru care a făcut interacţiunea dintre el şi muzicieni mai dificilă. De asemenea, Colombini a trebuit să lucreze cu robotul timp de 17 ore pentru a-l învăţa o piesă de şase minute. Dirijorul a avut nevoie de foarte multă răbdare mai ales că YuMi se bloca uneori, moment în care trebuia resetat, timpul necesar pentru acest lucru fiind de 25-30 de minute. 

CulturăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite