„Toni Erdmann“, desemnat de FIPRESCI cel mai bun film al anului VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Simonischek şi
Sandra Hüller, în filmul „Toni Erdmann“
Peter Simonischek şi Sandra Hüller, în filmul „Toni Erdmann“

„Toni Erdmann“, în regia lui Maren Ade, coprodus de Ada Solomon, a fost desemnat drept cel mai bun film al anului de către Federaţia Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI). Premiul îi va înmânat regizoarei Maren Ade în cadrul galei de deschidere a festivalului de film de la San Sebastian (Spania), pe 16 septembrie. Este pentru prima dată când această distincţie va merge către o producţie regizată de o femeie.

Lungmetrajul lui Maren Ade, filmat aproape integral în România, singura peliculă lansată în 2016 inclusă recent în TOP 100 cele mai bune filme ale secolului 21 de către BBC Culture, reprezintă şi propunerea Germaniei la Premiile Oscar. În plus, celebra publicaţie americană Indiewire consideră că pelicula este un candidat serios pentru titlul de Cel mai bun film străin.

“TONI ERDMANN” a fost proiectat în premieră mondială în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2016, unde a impresionat atât presa de specialitate, cât şi spectatorii, fiind filmul cel mai apreciat de critici şi jurnalişti. Pelicula a fost recompensată cu Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiţia oficială a celei de-a 69 ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, fiind una dintre favoritele criticilor la trofeul Palme d’Or.

“TONI ERDMANN” spune povestea lui Winfried, un tată excentric, ajuns la pensie şi pus mereu pe glume, care hotărăşte să îi facă o vizită surpriză fiice sale, Ines, o femeie de carieră serioasă, care lucrează la un proiect important ca strateg corporatist în Bucureşti.

TONI ERDMANN
Variety, prestigioasa publicaţie americană, consideră că cel de-al treilea lungmetraj al lui Maren Ade, “un studiu unic al relaţiei tată – fiică, înstrăinaţi unul faţă de celălalt, dar deopotrivă depresivi”, este un “triumf uman, hilar”.

Din distribuţia filmului fac parte Peter Simonischek şi Sandra Hüller, Michael Wittenborn, Thomas Loibl, Trystan Pütter, Hadewych Minis, Lucy Russell alături de actorii români Vlad Ivanov, Ingrid Bisu, Alexandru Papadopol şi Victoria Cociaş.

“TONI ERDMANN” este o producţie Komplizen Film în coproducţie cu coop99, knm, Missing Link Films, SWR/WDR/ARTE, cu sprijinul Film und Medienstiftung NRW, Eurimages, Deutscher Filmförderfonds, Filmförderungsanstalt, Medienboard Berlin-Brandenburg, Federal Government Representative for Culture and Media, Austrian Film Institute, Filmlocation Austria, Filmförderung Hamburg-Schleswig Holstein, Filmfernsehfonds Bayern and Media şi cu sprijinul Aqua Carpatica şi Domeniile Sâmbureşti.

“TONI ERDMANN” va rula din 21 Octombrie în cinematografele din România, lungmetrajul fiind distribuit de microFILM.

image
CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite