Ţările nordice sunt invitate de onoare la Târgul de Carte Gaudeamus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vizitatorii vor puta veni la Pavilonul Central de la Romexpo de miercuri până duminică, între 20 şi 24 noiembrie, la Târgul de Carte Gaudeamus
Vizitatorii vor puta veni la Pavilonul Central de la Romexpo de miercuri până duminică, între 20 şi 24 noiembrie, la Târgul de Carte Gaudeamus

Pentru prima dată în existenţa Târgului de Carte Gaudeamus, "invitatul de onoare" va fi grupul format din cinci ţări: Suedia, Norvegia, Damenarca, Finlanda şi Islanda. Cu această ocazie, Editura Trei, principalul partener al celor cinci Ambasade la Bucureşti, va aduce în faţa cititorilor opt autori din ţările nordice, scriitori care se află în topurile de vânzări din întreaga lume.

La Târgul de carte Gaudeamus, care se deschide pe 20 noiembrie la Bucureşti, la Pavilionul Central de la Romexpo, va fi lansată cartea lui A. J. Kazinski (pseudonimul cu care semnează autorii Anders Rønnow Klarlund & Jacob Weinreich). De asemenea, sunt invitaţi din  Finlanda, autorii Salla Simukka şi Antti Tuomaninen,  din Islanda - Yrsa Sigurdardóttir, iar din Suedia, Anders Roslund, Borge Hellström şi Jan Wallentin. Scriitorii, prezenţi la Târgul Gaudeamus, vor lansa noi apariţii editoriale şi vor participa la o serie de conferinţe şi seminarii.

A.J. Kazinski

Este pseudonimul sub care semnează Anders Rønnow Klarlund şi Jacob Weinreich. Klarlund şi Weinreich locuiesc, împreună cu familiile lor, la Copenhaga. Colaborarea lor a început în 1999, după ce Klarlund a realizat scenariul filmului The Possessed. Încântat de această realizare, Jacob Weinreich, la rândul său scenarist şi scriitor, care a mai publicat independent trei romane şi peste 20 de cărţi pentru copii, l-a contactat pe Anders Rønnow şi au început să lucreze împreună.

coperta 3 editura trei

Editura Trei şi Ambasada Danemarcei în România vor lansa
Somnul şi moartea, de A. J. Kazinski
Vineri, 22 noiembrie 2013, ora 18.00
Pavilionul Central Romexpo, în cadrul Târgului Gaudeamus 2013, la standul Invitatului de onoare (nivel 0.00, stand 3)

Volumul este tradus de Doru Mareş.

Pentru prima dată, Niels Bentzon dă greş.
Într-o noapte, la Copenhaga, o femeie cu un mesaj enigmatic scris pe mână se aruncă de pe un pod. Deşi a fost chemat Niels Bentzon, negociatorul poliţiei din Copenhaga, acesta nu a reuşit s-o convingă pe femeie să renunţe la gestul său.
Niels nu va întârzia să afle că victima nu era doar o simplă femeie labilă psihic care s-a sinucis, ci o prim-balerină la Teatrul Regal, care dispăruse de două zile.
În timp ce oraşul e sufocat de caniculă, ancheta cunoaşte răsturnări de situaţie în clipa în care autopsia dezvăluie că femeia fusese deja înecată şi resuscitată înainte să se arunce de pe pod.
Atunci când ajunge în sânul unui soi de societate secretă care practică moartea iminentă, Niels Bentzon descoperă că se află pe urmele unui criminal misterios şi foarte meticulos, care vrea să-şi facă dreptate, într-un mod înfiorător, sieşi şi fiicei sale traumatizate.
Chinuit de vinovăţie, negociatorul poliţiei se trezeşte într-o situaţie în care niciun poliţist n-a mai fost vreodată - trebuie să-şi salveze soţia însărcinată şi să rezolve un caz de crimă aparent de neelucidat.

"Kazinski povesteşte cu vervă şi entuziasm. Reuşeşte să jongleze cu noţiunile legate de spirit şi suferinţă sau viaţa de după moarte, însă fără a pierde nicio clipă legătura cu realitatea, suspansul sau dinamismul." - Ekstra Bladet "Somnul şi Moartea este una dintre cele mai interesante sugestii daneze în legătură cu un gen care pare să ia cu asalt piaţa.Toate romanele poliţiste aduc în scenă Moartea. Iar Somnul va fi probabil ceea ce vă va lipsi odată ce veţi începe să citiţi acest roman." - Kulturkapellet.dk "Un roman cu o scriitură elegantă şi misterioasă, care conţine chiar şi o lecţie de filosofie greacă." - Berlingske Tidende

De acelaşi autor la Editura Trei a apărut: Ultimul om bun.

Antti Tuomainen

Scriitorul finlandez Antti Tuomainen, născut în 1971, a fost un copywriter apreciat în industria publicităţii înainte de a-şi face debutul literar, în 2007, ca autor de romane poliţiste. Doi ani mai târziu, îi apărea cartea Păzitorul fratelui meu, care a fost primită foarte bine de critică.
Al treilea roman al lui Tuomainen, Tămăduitorul, a fost răsplătit cu The Clue Award pentru Cel mai bun roman poliţist finlandez din 2011. Astfel s-a născut o voce nouă şi extrem de convingătoare a genului noir şi poliţist.

Editura Trei şi Ambasada Finlandei în România vor lansa:
Tămăduitorul, de Antti Tuomainen
Sâmbătă, 23 noiembrie, ora 15.00
Pavilionul Central Romexpo, în cadrul Târgului Gaudeamus 2013, la standul Invitatului de onoare (nivel 0.00, stand 3)

coperta 5 editura trei

Volumul este tradus de Laura Karsch.

O poveste despre supravieţuire, loialitate şi puterea voinţei. Cu două zile înainte de Crăciun, locuitorii din Helsinki se zbat să supravieţuiască schimbărilor climaterice catastrofale. Ploaia parcă nu se mai opreşte, tunelele metroului sunt inundate, maşini abandonate ard în flăcări pe străzi, iar autorităţile lansează avertizări de epidemii.

Într-o atmosferă apocaliptică, de sfârşit de lume, un bărbat îşi caută soţia dispărută. Tapani Lehtinen, unul dintre puţinii oameni dispuşi să mai trăiască în oraş, se angajează într-o căutare frenetică.
Pe măsură ce avansează în cercetările lui, Tapani descoperă din ce în ce mai multe secrete din trecutul Johannei. Secrete care sunt legate chiar de crima pe care aceasta o investiga.

„În thrillerul distopic al lui Antti Tuomainen, povestea de dragoste, dezastrul climateric şi crima politică se împletesc într-o scriitură densă şi matură, din care răzbate atmosfera întunecată a ţinuturilor nordice." – Weekendavisen (Danemarca)
„Încărcat de suspans şi stranietate, romanul lui Tuomainen îţi taie răsuflarea. Dominat de teamă şi fascinaţie totodată, nu te poţi opri din citit." – Turun Sanomat (Finlanda)
„Stilul limpede şi precis, precum şi dialogul alert ale lui Tuomainen îl plasează în cea mai bună tradiţie a romanului noir. Intensitatea atât a intrigii, cât şi a naraţiunii amplifică realismul aspru al stilului său." (Motivaţia acordării distincţiei The Clue Award pentru Cel mai bun roman poliţist finlandez din 2011)
„Primise primul e-mail imediat după ce fusese ucisă familia aceea din Tapiola. Tămăduitorul, un simplu pseudonim, îşi asumase răspunderea pentru crimă. În acel e-mail îi explicase Johannei că el se răzbună în numele simplilor cetăţeni, susţinuse că este ultima voce a adevărului într-o lume sortită pieirii, că este Tămăduitorul unui Pământ măcinat de boli. Şi de aceea îl ucisese pe industriaşul acela împreună cu familia sa. Şi de aceea va continua să-i ucidă pe toţi cei care, după spusele lui, provocaseră schimbările climaterice tot mai accentuate." – Antti Tuomainen, Tămăduitorul

Presa finlandeză a caracterizat Tămăduitorul – povestea unui scriitor care îşi caută cu disperare soţia într-un Helsinki post-apocaliptic – drept "un roman pe care nu-l laşi din mână". Adresând o provocare reţetei scandinave de a scrie romane poliţiste, Tuomainen lucrează la cel de-al patrulea roman al său.


Salla Simukka

Născută în 1981, este autoarea succesului internaţional Albă-ca-Zăpada. De asemenea, este traducătoare şi o scriitoare experimentată de literatură pentru adolescenţi. Simukka semnează în mod regulat recenzii la cărţi în cotidiene şi săptămânale şi este editor asosciat la o publicaţie literară pentru tineri, Lukufiilis. În ianuarie 2013, pentru romanele sale Jäljellä şi Toisaalla, Salla Simukka a fost recompensată cu Topelius Prize, cel mai prestigios premiu finlandez acordat autorilor de literatură pentru copii şi adolescenţi.

"Romanele acestei foarte talentate scriitoare finlandeze, Salla Simukka, au fost o revelaţie pentru mine. Lumikki Andersson, eroina curajoasă a trilogiei, ne poartă într-o călătorie plină de evenimente neaşteptate, care ne încântă şi ne înfioară deopotrivă." - Emily Thomas, editor, Hot Key Books

Editura Trei şi Ambasada Finlandei în România vor lansa:

coperta 2 editura trei

Roşu ca sângele de Salla Simukka
Sâmbătă, 23 noiembrie, ora 13.00
Pavilionul Central Romexpo, în cadrul Târgului Gaudeamus 2013, la standul Invitatului de onoare (nivel 0.00, stand 3)

Primul volum al trilogiei Albă-ca-Zăpada este tradus de Sigrid Crâsnean.

E cea mai grea iarnă din ultimii ani; străzile din Tampere, Finlanda, sunt îngheţate şi acoperite de zăpadă. Şi nimic nu contrastează mai tare cu albul zăpezii decât sângele. Lumikki Andersson, o adolescentă în vârstă de 17 ani, locuieşte singură şi merge la un liceu de arte. Şi-a făcut o regulă din a nu se implica în lucruri ce nu o privesc. Totuşi, această regulă este pusă la încercare în ziua când Lumikki găseşte bancnote pătate de sânge în camera obscură a liceului.Dându-şi seama că trei elevi de la liceul său au un amestec în acest incident, Lumikki se trezeşte înghiţită în hăţişul unei afaceri intenaţionale cu droguri. Viaţa îi este pusă în pericol.

Lumikki Andersson, eroina trilogiei Albă-ca-Zăpada, a învăţat să se apere singură şi să nu aibă încredere în nimeni. E un lup singuratic şi o supravieţuitoare. A fost agresată brutal la şcoală, iar acum s-a mutat în Tampere, unde locuieşte singură. Lumikki e inteligentă, sarcastică, are o anume duritate şi îi place solitudinea. De asemenea, îi place să se lupte corp la corp, să înoate în apă îngheţată, să alerge şi să viziteze galerii de artă. A hotărât că nu mai vrea să-i fie niciodată frică de nimic.

"Roşu ca sângele dă startul unei aventuri provocatoare, alături de Lumikki, o eroină care calcă pe urmele Larei Croft." - Keskisuomalainen
"Romanul Sallei Simukka te prinde în strânsoare ca iarna siberiană." - www.goodreads.com


Yrsa Sigurdardóttir

Iniţial, Yrsa Sigurdardóttir a profesat ingineria la Reykjavík. Destinul ei a luat o turnură diferită în momentul în care a început să scrie cărţi pentru copii, care s-au bucurat de succes de public şi au fost recompensate cu premii importante. A urmat însă un nou pas: literatura poliţistă. Seria al cărei personaj principal este avocata Thöra Gudmundsdöttir a făcut-o celebră pe Yrsa Sigurdardöttir în lumea întreagă. Este publicată în zeci de ţări şi face parte din plutonul numărul 1 al autorilor scandinavi care au transformat în ultimii ani literatura poliţistă nordică într-un brand foarte puternic.

Lansare de carte

Editura Trei şi Ambasada Islandei în România vor lansa
Îmi amintesc de tine de Yrsa Sigurdardóttir

coperta 1 editura trei

Joi, 21 noiembrie 2013, ora 17.00

Pavilionul Central Romexpo, în cadrul Târgului Gaudeamus 2013, la standul Invitatului de onoare (nivel 0.00, stand 3)

Volumul este tradus de Bogdan Perdivara

“Îmi amintesc de tine demonstrează că Yrsa Sigurdardóttir este o artizană desăvârşită a fricii. Şi în mod clar îi place teribil să ne dea fiori.” - Independent

Un copil dispărut cu zeci de ani în urmă se întoarce printre cei vii să-şi facă dreptate. O poveste despre trecutul care bântuie prezentul.

Bazat parţial pe un caz adevărat, Îmi amintesc de tine este cel mai înfricoşător roman al celei mai prizate autoare islandeze de romane poliţiste, Yrsa Sigurdardóttir.
Într-un sat părăsit din fiordurile Islandei, trei prieteni încep să renoveze o casă aflată în paragină. Dar în scurtă vreme îşi dau seama că nu sunt singuri pe insulă. Cineva mai e acolo, cu ei. Şi începe să-şi facă simţită prezenţa.
În acest timp, un psihiatru investighează sinuciderea misterioasă a unei femei în vârstă. Şi află cu stupoare că femeia era obsedată de fiul său, dispărut în condiţii bizare.
Atunci când cele două poveşti se întâlnesc, adevărul îngrozitor iese la iveală...

“O poveste bine articulată, cu o mulţime de momente de maxim suspans şi o dozare perfectă a macabrului: provocatoare, palpitantă şi, într-adevăr, foarte înfricoşătoare.” - The Guardian “Replica islandeză a lui Stieg Larsson.” - Daily Telegraph “O poveste cu fantome care îţi dă fiori… regina romanelor poliţiste nordice cucereşte noi teritorii cu Îmi amintesc de tine – nu e un roman-de-citit-singur-pe-întuneric. Fiindcă ceea se întâmplă în carte e cu adevărat înfricoşător.” - Marie Claire

De aceeaşi autoare la Editura Trei au mai apărut romanele:Cenuşă şi pulbere, Suflete damnate, Zile întunecate


Jan Wallentin

Jan Wallentin, născut în anul 1970, este de formaţie jurnalist şi a lucrat la Televiziunea Suedeză.
Steaua lui Strindberg este romanul său de debut şi a stârnit interesul unei lumi întregi încă înainte de apariţie. Drepturile cărţii au fost vândute în peste 24 de ţări.
Wallentin mărturiseşte că este un fan al filmelor lui Quentin Tarantino, datorită abilităţii acestuia de a da strălucire unor clişee prăfuite, şi că este influenţat de Jules Verne, Peter Høeg şi Haruki Murakami.

Editura Trei şi Ambasada Suediei în România vor lansa:
Steaua lui Strindberg, de Jan Wallentin

coperta 4 editura trei

Vineri, 22 noiembrie, ora 17.00
Pavilionul Central Romexpo, în cadrul Târgului Gaudeamus 2013, la standul Invitatului de onoare (nivel 0.00, stand 3)

Volumul este tradus de Laura Karsch.

Un îndrăzneţ roman de aventuri à la Jules Verne, asezonat cu mitologie nordică şi ezoterism de sorginte nazistă

Polul Nord, 1897: Nils Strindberg se prăbuşeşte cu balonul său cu hidrogen în timpul unei expediţii învăluite în mister. Germania, 1942: În lagărele de concentrare au loc experimente îngrozitoare.
Suedia, zilele noastre: Un cadavru este descoperit într-o veche mină de cupru din inima Suediei. Nimeni nu are idee de când zace acolo. Alături, o cruce misterioasă. Ea nu-şi poate revela virtuţile decât îngemănată cu o stea, de care a fost despărţită cu un veac în urmă. Începe o vânătoare pe viaţă şi pe moarte, care are un singur ţel: găsirea stelei lui Strindberg. Doar împreună, cele două pandante vor dezlega cel mai mare mister al omenirii.
O cursă în care vânătorii ajung să fie cei vânaţi.
O poveste ce depăşeşte graniţele genului, incluzând exploratori polari, o mişcare ocultă, istorie nazistă şi simboluri străvechi.

”Un amestec uimitor de adevăr istoric şi fantezie.” – Aftonbladet “Un thriller suedez de mare clasă.” – Sundsvalls Tidning Comploturi naziste diabolice, mituri scandinave, legende pompeiene şi un balon de explorare care zboară către Polul Nord... ”O reuşită scriitoricească, oferind o alternativă uşor poznaşă la misterele sumbre cu care ne-au obişnuit suedezii.” – Kirkus „Când ajunseră la gura tunelului, aripile făpturii luminoase au fost trase în jos, absorbite parcă de forţa de atracţie a unui vid. Timp de o secundă, Don şi Elena au fost împinşi înapoi, iar Don se temu că n-aveau să mai iasă niciodată din tunel. Corpul Elenei se izbi de al său atât de violent, încât i se tăie respiraţia. Dar în clipa următoare, simţiră adierea vântului polar, aripile căpătară un nou impuls şi brusc, făptura luminoasă îi scoase afară, în libertate. În jurul lor se întindea din nou pustiul de gheaţă."


Anders Roslund&Börge Hellström

Roslund & Hellström este formula sub care semnează împreună cei doi scriitori suedezi de romane poliţiste: jurnalistul Anders Roslund, născut în 1961, şi Börge Hellström, născut în 1957, un cunoscut analist al sistemului corecţionar din Suedia. În ultimii zece ani, Roslund a lucrat ca reporter de ştiri, jurnalist cultural şi editor pentru Rapport News. Organizaţia KRIS (Kriminellas Revansch i Samhället) a cărei fondator este Hellström luptă pentru prevenirea infracţionalităţii

Editura Trei şi Ambasada Suediei în România vor lansa:

Trei secunde,de Roslund şi Hellström

coperta editura trei

Joi, 21 noiembrie, ora 18.00
Pavilionul Central Romexpo, în cadrul Târgului Gaudeamus 2013, la standul Invitatului de onoare (nivel 0.00, stand 3)

Volumul este tradus de Gabriela Eftimie.

Întunecat, plin de suspans şi mai captivant decât orice thriller de la cinema, Trei secunde este cel mai recent roman al autorilor Anders Roslund şi Börge Hellström - noii maeştri ai genului poliţist suedez.

Piet Hoffman, un agent ultrasecret al poliţiei suedeze, se confruntă cu cea mai periculoasă misiune din viaţa sa: trebuie să se infiltreze ca prizonier într-o închisoare de maximă securitate.
Având numele de cod ''Paula'', Piet a avansat în grad în mafia poloneză şi e ales să coordoneze planul acesteia de a prelua controlul distribuţiei de droguri în închisorile din Suedia.
Însă atunci când o tranzacţie de droguri în care e implicat Hoffman se termină cu moartea altui poliţist sub acoperire, ancheta crimei îi revine inspectorului Ewert Grens, un om hotărât să găsească ucigaşul.
Determinarea sa nu numai că ameninţă să dezvăluie adevărata identitate a lui Hoffman, ci şi delicte mult mai grave din sistemul de justiţie suedez.
Şi există oameni cu influenţă care ar face orice ca să-l împiedice pe Grens să descopere adevărul.

„Trei secunde evocă o lume abjectă a trădării şi a violenţei, în care nu poţi avea încredere în nimeni şi unde şi cel mai valoros agent poate fi pus pe «linie moartă». Firul narativ complex, stilul vizual şi o intrigă ingenioasă fac din Trei secunde un succesor de seamă al romanelor lui Stieg Larsson şi Henning Mankell.” – Bookmarks Magazine „Roslund şi Hellström au creat un thriller fascinant care descrie aproape literal o invazie a Suediei de către mafioţi din Europa de Est, aliaţi cu foşti agenţi din poliţia secretă. Frica lui Piet de a nu fi descoperit sau trădat şi sentimentul copleşitor de vinovăţie faţă de soţia sa cresc tensiunea cu fiecare pagină.” – Booklist

De aceiaşi autori la Editura Trei la Editura Trei a apărut: Răzbunarea lui Finnigan.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite