Spectacolul „Dureri fantomă” de la Teatrul de Artă a cucerit Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spectacolul „Dureri fantomă” de Vasili Sigarev, în regia lui Bogdan Budeş, producţie a Teatrului de Artă Bucureşti, a primit vineri, 30 iunie, Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Teatru “Kolyada-Plays” de la Ekaterinburg, Rusia. Producţia a fost desemnată, în unanimitate, de către juriul format din nouă juraţi, ca fiind Cel mai bun spectacol al festivalului.

Spectacolul „Dureri fantomă”, cu traducerea din limbă rusă semnată de Marina Palii şi din a cărui distribuţie fac parte Rareş Andrici, George Constantinescu şi Mihaela Popa, a concurat cu 37 de spectacole din 6 ţări – Rusia, Ungaria, România, Kazahstan, Macedonia şi Serbia – şi 31 de oraşe. A fost cel mai mare număr de spectacole aflate în competiţie, din istoria festivalului, după cum declară organizatorii. Reprezentaţia s-a jucat cu sala plină şi s-a încheiat în frenezia a peste cinci minute de aplauze din partea publicului, după cum informează un comunicat de presă emis de Teatrul de Artă Bucureşti. 

„Ca în fiecare an, nivelul artistic al producţiilor a fost foarte ridicat. Marele Premiu pentru Cel mai bun spectacol a fost acordat producţiei româneşti Dureri fantomă, pe textul lui Vasili Sigarev.”, a declarat vineri, pentru presa rusă, Nikolai Kolyada, dramaturg, regizor şi director artistic al Kolyada Theater, organizatorul festivalului.

Festivalul Internaţional de Teatru “Kolyada-Plays” s-a aflat, anul acesta, la a 11-a ediţie, iar în concurs au participat spectacole pe texte ale unor tineri dramaturgi contemporani din Urali, studenţi sau absolvenţi ai dramaturgului Nikolai Kolyada, ori câştigători ai Concursului Internaţional de Dramaturgie “Eurasia”.

Festivalul s-a desfăşurat pe durata a 11 zile (20 – 30 iunie) şi a fost o adevărată sărbătoare a teatrului.

În afară de reprezentaţiile din competiţie, în festival au mai fost susţinute lecturi, spectacole experimentale, prezentări şi şedinţe de creaţie. Conform declaraţiilor organizatorilor, festivalul a însumat un număr de peste 6400 de spectatori.

image

„Festivalul Kolyada-Plays nu celebrează doar dramaturgia contemporană din Urali ci ajută teatrele mici să îşi susţină spectacolele în oraşe mari, pentru a intra în contact cu publicul marilor teatre.“, a mai declarat Nikolai Kolyada. 

„Dincolo de bucuria greu de descris în cuvinte, Marele Premiul – “Cel mai bun spectacol” la Festivalul Kolyada-Plays din Rusia este, pentru noi, o reală recunoaştere. O recunoaştere a muncii şi talentului echipei artistice şi tehnice, o recunoaştere a calităţii muncii noastre, ca teatru independent. Să nu uităm că este un premiu câştigat cu o piesă rusească, la ruşi acasă, în patria dramaturgului Vasili Sigarev”, a declarat George Constantinescu, actor, fondator şi director al Teatrului de Artă Bucureşti.

 „Sperăm ca victoria aceasta să fie încă un pas (unul important) în schimbarea, încetul cu încetul, în România, la nivelul tuturor forurilor, a prejudecăţilor legate de mişcarea teatrală independentă. Schimbare care să se concretizeze în recunoaşterea şi susţinerea teatrului independent, începând de la legislaţie.”, a adăugat George Constantinescu.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite