Spectacolul „Bull“, despre mafia şi hărţuirea din multinaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Bull“, spectacol regizat de Bobi Pricop, la Arad, este o poveste despre corporatişti şi concedieri, despre hărţuirea din multinaţionale, dar care abordează o temă mult mai profundă, universală, despre natura umană şi despre laturile ei cele mai crude.

 Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ din Arad  a venit în turneu la Bucureşti, săptămâna trecută, cu patru spectacole jucate la Odeon, în seri consecutive: „Ecarisajul pentru toţi“ de Boris Vian (regia Tudor Lucanu), „Bull“ de Mike Bartlett (regia Bobi Pricop), „Oraşul nostru“, adaptare după textul lui Thornton Wilder (regia Cristian Ban) şi „Vârful aisbergului“ de Antonio Tabares (regia Theodor-Cristian Popescu).

„Bull“, scris de dramaturgul englez  Mike Bartlett (36 de ani), este o poveste despre jungla corporatistă, în care rămâne angajat cel mai puternic. Nu mai contează cât de bun eşti, fairplay-ul, adevărul sau profesionalismul. Contează numai loviturile sub centură. La fel ca în spectacolul „Vârful aisbergului“, sunt oferite frânturi din actualitatea internaţională a mediilor tehnologice, din zarva relaţiilor interpersonale şi a „lumii competitive şi ostile din multinaţionale, care ne afectează pe toţi“, cum spunea regizorul Theodor-Cristian Popescu.

Colegi-călăi, în arenă

image

„Bull“ prezintă povestea unei firme care periodic trebuie să-şi reducă numărul de angajaţi. Carter (Ovidiu Ghiniţă), directorul companiei, îşi anunţă subalternii că este nevoit să facă reduceri de personal, iar unul dintre cei trei membri ai echipei sale trebuie să plece. Tony (Andrei Elek) şi Isobel (Carmen Vlaga-Bogdan) se aliază şi fac tot posibilul pentru a-l elimina din echipă pe colegul lor, Thomas (Alex Mihăescu).

Astfel, timp de o oră, cu uşile închise şi trăind un adevărat coşmar, cel mai slab dintre angajaţi va fi hărţuit de ceilalţi doi colegi ai lui. Lupta este pierdută dinainte de a începe, cei doi „călăi“ cunosc deja verdictul. Scenografia este de tip office, rece, albă, într-un decor translucid cu neoane-lumini, semnat de Velica Panduru.

Regizorul Bobi Pricop a lucrat foarte bine pe relaţiile dintre actori, pe emoţiile lor, pe tensiunea extremă care se naşte între personaje.

Feministele  singure de la birou

image

Isobel, interpretată de Carmen Vlaga-Bogdan, spune că într-o lume a bărbaţilor, nu e deloc simplu ca femeie să lupţi, să te impui, să faci o carieră. De ce femeile corporatiste rămân singure? Isobel, personajul principal, oferă o explicaţie: abuzurile din trecut, ca în cazul ei, fac ca femeile să pară mai puternice decât sunt.

Info

„Bull“

de Mike Bartlett

Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ din Arad

Traducere:

Andrei Marinescu

Regie: Bobi Pricop

Scenografie: Velica Panduru

Cu: Ovidiu Ghiniţă, Carmen Vlaga-Bogdan, Alex Mărgineanu/Alex Mihăescu,
Andrei Elek

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite