Soprana spaniolă Montserrat Caballe, spitalizată în urma unui accident vascular cerebral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soprana spaniolă Montserrat Caballe, în vârstă de 79 de ani, a fost spitalizată sâmbătă, la Barcelona, după ce a suferit un accident vascular cerebral în timpul unei vacanţe în Rusia, au anunţat marţi medicii spanioli, precizând că starea artistei înregistrează o evoluţie favorabilă, relatează AFP.

Montserrat Caballe "este internată de sâmbătă, a venit din Rusia cu avionul şi, la sosire, a fost transportată până aici cu ambulanţa", a declarat un purtător de cuvânt de la spitalul Sant Pau, precizând că pacienta "a rămas tot timpul conştientă".

"În timpul sejurului ei în Rusia, a suferit un atac cerebral, care s-a manifestat prin ameţeală, a căzut şi şi-a fracturat osul humerus din scheletul braţului", a adăugat aceeaşi sursă, citată de Mediafax.

Artista este conştientă şi vorbeşte, a subliniat purtătorul de cuvânt, precizând că Montserrat Caballe va rămâne internată şi sub monitorizarea medicilor pentru cel puţin încă cinci zile.

Născută pe 12 aprilie 1933 într-o familie săracă din Barcelona, Montserrat Caballe a devenit în anii 1970 o soprană de renume mondial.
În ciuda vârstei înaintate, ea nu a abandonat niciodată scena: în ianuarie, artista spaniolă a sărbătorit 50 de ani de activitate pe scena Operei din Barcelona, unde a cântat pentru prima dată în 1961 în "Arabella" de Richard Strauss.

Montserrat Caballe este renumită pentru tehnica ei impecabilă "bel canto". Ea a debutat în 1965, în rolul lui Mimi din opera "Boema", de Puccini, pe scena Teatrului de Operă din Basel, Elveţia. În 1965, fără să fi făcut vreo probă, a înlocuit-o pe soprana Marilyn Horne, indisponibilă din motive medicale, într-un concert la Carnegie Hall din New York, interpretând rolul titular din opera "Lucrezia Borgia", de Gaetano Donizetti.

A urmat o carieră strălucită, întinsă pe următoarele cinci decenii, cu cele mai importante roluri ale repertoriului de operă. În 1972, ea a debutat la Covent Garden din Londra, în rolul Violettei din opera "Traviata", de Verdi, iar începând din 1974, a cântat pe scenele principalelor teatre de operă: Grand Opéra (Paris), Teatro Colón (Buenos Aires), Teatro Liceo (Barcelona), Teatro San Carlos (Lisabona), Teatro alla Scala (Milano), Staatsoper (Viena) etc.

În 1994 a concertat la Vatican, în prezenţa Papei Ioan Paul al II-lea. Montserat Caballe a fost extrem de aclamată, de asemenea, pentru duetul format împreună cu legendarul Freddie Mercury, solistul trupei Queen, cu care a înregistrat un album, "Barcelona", în 1988.

În calitate de ambasadoare UNESCO, Montserrat Caballe desfăşoară o activitate umanitară neobosită în sprijinul fundaţiilor destinate ajutorării copiilor din ţările subdezvoltate. Soprana spaniolă a vizitat şi România, unde a susţinut un concert extraordinar în Bucureşti, în 2009.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite