Silviu Purcărete are premieră cu "Pălăria florentină", la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scenă din spectacolul de la Iaşi "Pălăria florentină", în regia lui Silviu Purcărete FOTO: Teatrul Naţional din Iaşi
Scenă din spectacolul de la Iaşi "Pălăria florentină", în regia lui Silviu Purcărete FOTO: Teatrul Naţional din Iaşi

Astăzi şi mâine, de la ora 19.00, la Sala Mare  Teatrul Naţional din Iaşi va avea loc premiera spectacolului "Pălăria florentină", regizat de Silviu Purcărete după piesa Eugène Labiche.

Farsa lui Eugène Labiche (1815-1888), datorită căreia scriitorul a devenit membru al Academiei Franceze, este o capodoperă a genului. "Pălăria florentină", scrisă de Eugène Labiche în 1851, este o farsă plină de comic de situaţie, de moravuri, trădare, poveste de amor, iubire între doi tineri. Premiera a fost "cel mai puternic hohot de râs din secolul al XIX-lea".

În "Pălăria florentină" regăsim comic de situaţie, quiproquo-uri, comic de moravuri, trădare, poveste de amor, iubire între doi tineri.

Tânărului parizian Fadinard îşi face plimbarea de dimineaţă în afara oraşului, dar calul său mănâncă pălăria de paie a doamnei Beauperthuis, aflată în compania focosului ofiţer Emil Tavernis.  Prin urmare, pălăria de paie trebuie recuperată rapid, lucru deloc simplu.

palaria florentina 2

Spectacolul "Pălăria florentină", după piesa lui  Eugène Labiche, este a doua montare pe care Silviu Purcărete o face la Iaşi după "Uriaşii munţilor" (dramatizare după Luigi Pirandello din 2009).
Scenografia este semnată de  Dragoş Buhagiar, ca şi la "Uriaşii munţilor"), muzica de Vasile Şirli.

palaria floreintina3

Mişcarea scenică îi aparţine lui Florin Fieroiu. Distribuţia este foarte numeroasă, printre actori numărându-se Ionuţ Cornilă, Călin Chirilă, Petronela Grigorescu, Diana Chirilă, Andreea Boboc, Haruna Condurache, Daniel Busuioc, Doru Aftanasiu, Constantin Puşcaşu, Dionisie Vitcu sau Puşa Darie. Următoarele reprezentaţii ale spectacolului vor fi pe  22 şi 23 februarie

Silviu Purcărete  a pus în scenă în 2010  la Teatrul de Comedie din Bucureşti spectacolul „Femeia care şi-a pierdut jartierele”, tot după Eugène Labiche. Spectacolul, cu Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă şi Dorina Chiriac, s-a jucat şi în limba franceză, în 2000, în 12 reprezentaţii, la Limoges.

 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite