Silvia Colfescu, la poveşti cu Anamaria Smigelschi, la Teatrul Naţional. Despre boema românească din anii '70-'80

0
0
Silvia Colfescu şi Anamaria Smigelschi, la sala Atelier a TNB         FOTOGRAFII: Florin Ghioca
Silvia Colfescu şi Anamaria Smigelschi, la sala Atelier a TNB         FOTOGRAFII: Florin Ghioca

Duminică, la Sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti, a avut loc o discuţie între Silvia Colfescu şi Anamaria Smigelschi despre picturile lui Ion Alin Gheorghiu şi Vladimir Şetran, precum şi despre cele mai recente cărţi semnate de Anamaria Smigelschi.

Tema întâlnirii, în seria de conferinţe organizate de Teatrul Naţional Bucureşti (TNB),  a fost "Silvia Colfescu la poveşti cu Anamaria Smigelschi: Despre boema românească din anii '70-'80. Revedere cu arta lui Ion Alin Gheorghiu şi Vladimir Şetran". După o primă conferinţă susţinută la TNB în 2018, cu titlul Poveşti din Bucureşti - un oraş cu vocaţia supravieţuirii, scriitoarea şi graficiana Silvia Colfescu a revenit, de data aceasta sub forma unui dialog cu graficiana Anamaria Smigelschi.  Invitatele au vorbit despre fascinanta boemă a anilor ’70-’80. A fost şi o revedere cu arta plastică a lui Ion Alin Gheorghiu şi a lui Vladimir Şetran, o parte dintre tablourile acestora fiind expuse permanent în foaierul Sălii Atelier. Au fost prezentate, în cadrul conferinţei, două filme despre creaţiile lor.

Silvia Colfescu atelier TNB

Silvia Colfescu este absolventă a Facultăţii de Istoria Artei din cadrul Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” (azi Universitatea Naţională de Arte). Co-fondatoare a editurii Vremea din Bucureşti, este traducătoare din franceză şi engleză, ilustratoare, scriitoare. Bibliografie selectivă: 1982 – O familie veselă, Ed. Ion Creangă, Buc., republicat 1990, Ed.Vremea, Buc.; 1985 – Dicţionarul limbii române pentru elevi, secţiunea arte plastice, Ed. Didactică şi Pedagogică, republicat 1999 Ed. Cartier, Buc.; 2000 - Bucureşti, ghid istoric, turistic, artistic, Ed. Vremea, Buc., republicat în 12 ediţii actualizate; 2004 – Două luni în Europa, Ed. Vremea, Buc.; 2009 – Pisici din Bucureşti – Cats of Bucharest, Ed. Vremea, Buc.; 2013 – Mătuşi fabuloase şi alte istorioare bucureştene, Ed. Vremea, Buc.

Anamaria Smigelschi este fiica arhitectului Victor Smigelschi, fiu al pictorului ardelean de origine poloneză Octavian Smigelschi, şi a Mariei Anna Giuseppina Trinchieri, de origine italiană. A fost căsătorită cu pictorul Ion Alin Gheorghiu, care a murit în 2001. Artist plastic - grafician, Anamaria Smigelschi a fost distinsă de-a lungul carierei cu numeroase premii naţionale şi internaţionale; a făcut grafică de şevalet, gravură, concepţie grafică pentru reviste ilustrate, emisiuni de televiziune, grafică publicitară şi afiş, grafică de carte. Este autoarea a opt cărţi pentru copii şi a ilustrat nenumărate altele. A publicat la Editura Humanitas volumele de memorii "Gustul, mirosul şi amintirea" (2013), "Mai de ieri, mai de departe"(2015) şi la Editura Vremea i-a apărut, recent, volumul "Trecători Trecători" (2019). 

Citiţi şi:

 Interviu cu autoarea Anamaria Smigelschi: „Am învăţat să nu copiez nimic şi să termin tot ce încep“

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri