Seară dedicată scriitoarei Isabel Allende, la Humanitas Cişmigiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitoarea Isabel Allende
Scriitoarea Isabel Allende

Romanul „Dragoste“ al scriitoarei de origine chiliană Isabel Allende este lansat în această seară, de la 19.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu. Invitaţii evenimentului sunt  Marina Constantinescu, Elisabeta Lăsconi, Mihaela Frank, Corina Stoica şi Denisa Comănescu, care vor vorbi despre cele mai frumoase pagini de dragoste scrise de autoare. Maxim Belciug va oferi momente muzicale de măiestrie barocă spaniolă, la chitară clasică.

„Dragoste“, de Isabel Allende, este o carte tandră, strălucit alcătuită, o adevărată bijuterie literară în care Isabel Allende îşi însoţeşte confesiunile sentimentale şi viziunea asupra nenumăratelor faţete ale iubirii cu cele mai frumoase pagini despre dragoste din romanele, povestirile şi volumele autobiografice pe care le-a semnat. Cartea este acompaniată de ilustraţiile graficienei spaniole Ana Juan, care semnează şi ilustraţia copertei.

„Tentaţia de a relata o întâlnire amoroasă pe un ton glumeţ e aproape irezistibilă, pentru că umorul e o garanţie împotriva sentimentalismului şi a ridicolului care pândesc respectivele scene. Mai mult, cred că cel mai tare afrodiziac este râsul.

Iubirea de tinereţe are un grad de nebunie neîntalnit mai târziu: e exclusivă, oarbă, tragică, e un montagne-russe de emoţii care merg de la exaltarea halucinată la pesimismul cel mai adânc. Cuplul creat de Shakespeare era foarte tânăr. Deşi din piesă nu se deduce foarte clar, consensul general e că ea avea treisprezece ani, iar el, cincisprezece; aşa s-ar explica limbajul sublim prin care se descriu reciproc şi graba dublei sinucideri. (...) Înţeleg această rătăcire a adolescenţei pentru că am trăit-o şi eu.

image

Magia meseriei mele îmi permite să trăiesc vieţile protagoniştilor mei, iar plăcerea de a descrie pe îndelete întâlnirea erotică depăşeşte cu mult plăcerea de a o trăi. În plus, scriind, se adăugă şi plăcerea de a împărtăşi experienţa cu cititorii mei“. (Isabel Allende)

La cinci ani, este exmatriculată pentru indecenţă de la grădiniţa călugăriţelor ursuline din Santiago de Chile. La paisprezece ani, citeşte pe furiş O mie şi una de nopti în atmosfera impregnată de senzualitate orientală a Beirutului. La treizeci de ani, mama de familie, militează în America de Sud pentru emanciparea femeilor şi revoluţia sexuală. La patruzeci şi cinci, îşi descoperă jumatatea în California. Însă, după cum recunoaşte chiar ea, nimic din ce a trăit nu se compară cu ceea ce şi-a imaginat... Într-o savuroasă alchimie a adevărului şi fictiunii, Isabel Allende îşi însoţeşte confesiunile sentimentale şi viziunea asupra nenumăratelor faţete ale iubirii cu cele mai frumoase pagini despre dragoste din romanele, povestirile şi volumele autobiografice pe care le-a semnat.

Isabel Allende a scris Fiica norocului

Scriitoarea Isabel Allende, nepoata fostului preşedinte chilian Salvador Allende, s-a născut în 1942 la Lima, în Peru. Îşi petrece copilăria în Chile, iar în timpul dictaturii lui Pinochet se refugiază în Venezuela, unde rămâne timp de cincisprezece ani şi lucrează ca ziaristă.

În 1982, primul său roman, Casa spiritelor, are un succes fulminant şi devine imediat bestseller internaţional. În 1984 publică Despre dragoste şi umbră, apoi Eva Luna (1987),  Povestirile Evei (1989) şi Planul infinit (1991).

Un an mai târziu fiica scriitoarei moare în urma unei crize de porfirie. Următoarea ei carte, Paula (1994), îi este dedicată. De acelaşi succes se bucură insolitul volum Afrodita (1997), romanele Fiica norocului (1999) şi Portret în sepia (2000), volumul de memorii Ţara mea inventată (2003) şi romanul Zorro (2005).

În 2006 îi apare romanul Inés a sufletului meu, în toamna lui 2007 publică romanul autobiografic Suma zilelor, în 2009, Insula de sub mare, în 2011 Caietul Mayei iar în 2013 Ripper.

În 1994, statul francez i-a acordat titlul de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, iar în 2004 a fost primită în American Academy of Arts and Letters.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite