Scurtmetrajul românesc „4.15 PM Sfârşitul lumii“, aflat în cursă pentru Palme d'Or,  susţinut de Ministrul Culturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scenă din scurtmetrajul „4:15 PM Sfârşitul lumii”
Scenă din scurtmetrajul „4:15 PM Sfârşitul lumii”

„4.15 PM Sfârşitul lumii”, primul scurtmetraj românesc independent aflat în cursa pentru Palme d'Or, a fost proiectat miercuri, 18 mai, în premieră pentru presa prezentă la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes. Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a venit înainte de proiecţie pentru a ura succes echipei .

„4:15 PM Sfârşitul lumii” este filmul de debut al regizorilor Gabi Virginia Şarga şi Cătălin Rotaru, autorii scenariului, şi al producătorilor Adina Sădeanu şi Alexandru Crăciun. „Am vrut să spunem povestea unei întâlniri, în contextul unei situaţii-limită: iminentul sfârşit al lumii. Ceea ce ni s-a părut provocator în acest film a fost să arătăm nevăzutul, să-l facem să devină vizibil”, povestesc Gabi Şarga şi Cătălin Rotaru.

 „Acest film a fost o căutare cu mijloace cinematografice a unui răspuns la intrebări care ne obsedau,” spun regizorii. În viziunea lor, spectatorul este un participant activ la orice operă cinematografică, completează filmul, intră în dialog şi îşi face propria poveste. „Am încercat să-i lăsăm spectatorului libertatea de a-si găsi propriul răspuns…”   


Filmat timp de patru zile, pe o vreme ploaiasă, în afara Bucureştiului, „4:15 PM Sfârşitul lumii” spune povestea unei întâlniri neobişnuite 

sfarsitul lumii

dintre un curier şi un autostopist, care se prezintă ca fiind Iisus. Când autostopistul îl avertizează că sfârşitul lumii este aproape, curierul îl ia drept nebun, fără să ştie că această întâlnire îi va schimba total viaţa. Cele două roluri sunt interpretate de actorii Alexandru Suciu (curierul) şi Elias Ferkin (Iisus).

În privinţa alegerii actorilor, regizorii spun că pe Elias Ferkin (foto) l-au recomandat „inocenţa şi capacitatea de a fi îndurerat de suferinţa celuilalt, o calitate rară printre actori”. Toate acestea au fost, însă, potenţate de Alexandru Suciu, partenerul lui Ferkin în film. „Alexandru este un actor extraordinar. Am mai lucrat cu el, şi am scris rolul special pentru el. A fost o plăcere să lucram cu Elias şi cu Alexandru. Ne-au înţeles viziunea iar apoi şi-au asumat-o”, spun cei doi regizori.


Elias Ferkin mărturiseşte că cel mai provocator element din punct de vedere actoricesc a fost ambiguitatea personajului, iar asumarea acestuia a venit după repetiţiile cu regizorii. „Costumul personajului […] mă ajută în timp ce filmez să uit tot ce ţine de viaţa mea de acasă. La personajul din acest film, acel hanorac vişiniu face diferenţa. Gluga îmi dădea senzaţia că port un veşmânt de profet”,

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite