Scriitoarea Doina Ruşti va ţine un curs de creative writing la care vor fi invitaţi prozatori şi scenarişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cusfârşitul lunii februarie, scriitoarea Doina Ruşti va ţine un curs de creative writing la Facultatea de Limbă şi Literatură Engleză, a Universităţii Bucureşti. De asemenea, periodic, au fost programate şi întâlniri cu prozatori importanţi, scenarişti sau alţi creatori de poveste.

 De-a lungul a 12 ateliere, cursanţii vor afla cum se scrie o poveste, de la flash-ul epic la scenariul de film şi la roman.

Orice ficţiune narativă ia naştere printr-un joc, care te ajută să înveţi traseul şi, mai ales, cum să eviţi capcanele lui. Restul, spune Doina Ruşti, este talent, râvnit şi învinuit pentru orice detaliu, însă, din păcate, greu de întreţinut. Educaţia naratologică nu ţine locul emoţiei, dar cel puţin te împiedică să devii penibil.

Printre invitaţii Doinei Ruşti se numără Dan Lungu, Ioana Pârvulescu, Florin Iaru, Octavian Soviany, Cristian Teodorescu, Radu Găvan şi regizorul Paul Negoescu.

„Va fi vorba despre exerciţii, discuţii, proiecţii şi mijloace diverse de a povesti. Iar când povesteşti, totul se schimbă, lumea se coloreză în nuanţe pe care nu le-ai avut în minte, iar oamenii îşi pierd blândeţea sau asprimea, îndepărtându-se de tine, care te-ai crezut creatorul lor. Inclusiv regulile şi metodele pe care ţi le-ai propus se diluează în atât de infatuata viaţă a cuvintelor scăpate de stăpân”, a declarat scriitoarea Doina Ruşti. 

Cursul se derulează în cadrul Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan (MTTLC), coordonat de Lidia Vianu, unul dintre cele mai căutate masterate ale Universităţii din Bucureşti.

La sfârşitul semestrului va avea loc tradiţionalul mega-atelier de traducere de text literar, ţinut anual de Lidia Vianu, la care sunt invitaţi scriitori şi editori britanici, iar anul acesta va cuprinde şi o secţiune dedicată creaţiilor ficţionale. Unele dintre ele vor fi publicate, iar autorii vor primi consacrarea de creatori de poveste.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite