Scandal la Festivalul Artelor: Maia Morgenstern îi acuză pe organizatori de escrocherie

0
0

Actriţa Maia Morgenstern îi acuză de escrocherie pe organizatorii Festivalului Artelor, care s-au folosit de numele ei în campania de promovare a evenimentului, fără să-i ceară acordul scris sau verbal. Pepino Popescu, preşedintele Festivalului Artelor, recunoaşte că nu a existat nicio înţelegere cu Maia Morgenstern, şi îi cere scuze public.

Festivalul Artelor, programat să se desfăşoare în perioada 10-15 octombrie, la Bucureşti, este umbrit de un scandal care implică notorietatea actriţei Maia Morgenstern.

Mai citeşte şi:

Maia Morgenstern şi fiul

Din cauza dezinteresului publicului, anumite evenimente au fost anulate, iar Ion Caramitru, directorul Teatrul Naţional din Bucureşti, a retras două spectacole incluse iniţial în program, pentru a nu asocia imaginea instituţiei cu un festival care are probleme şi în justiţie.

Maia Morgenstern: „Este o manipulare"

Actriţa Maia Morgenstern se plimba printr-un magazin din centrul Capitalei, când şi-a văzut numele tipărit pe un afiş care promova un spectacol dedicat memoriei lui Ştefan Iordache (decedat în 14 septembrie 2008). Pe acelaşi afiş mai figurau numele lui Mircea Albulescu, Dorel Vişan, Mitică Popescu, Tora Vasilescu şi Mircea Diaconu.

Evenimentul, care ar fi trebuit să aibă loc aseară, în cadrul Festivalului Artelor, a fost anulat, din cauza vânzărilor mici de bilete. Maia Morgenstern îi acuză însă pe organizatorii festivalului de înşelătorie, deoarece consideră că nu i s-a cerut acordul pentru a fi folosit numele ei în cadrul evenimentului cultural.

Actriţa a declarat că a fost supusă unui „şantaj sentimental", iar gestul oficialilor festivalului este „o formă oribilă de manipulare, de minciună, de escrocare" construită pe frica ei de a reacţiona. Spectacolul în memoria lui Ştefan Iordache, construit din proiecţii video cu filmele artistului, ar fi trebuit să aibă loc la Sala Palatului. Mai multe personalităţi erau invitate să comenteze imaginile.

Maia Morgenstern: „Se fac bani înşelând oamenii!"

„Mă sufocă indignarea, jalea, spaima, teama. E o formă de minţi, până la urmă în numele unor idealuri, al unor vorbe foarte frumoase, folosind nişte nume", spune Maia Morgenstern.

„Aici e urâciunea. Pe asta s-a mizat. Da, dom'le, n-o să facă nimeni niciun scandal, n-o să zică nimeni nimic pentru că până la urmă te onorează. Ei, care e problema? Nu te onorează, nu te tulbură, nu zici mersi şi taci din gură că eşti lângă Ştefan Iordache încă o dată? În memoria... în amintirea lui... Ei bine, nu în felul ăsta!", se revoltă actriţa.

Ea afirmă că, în mod normal, un asemenea eveniment o flatează şi o emoţionează, dacă nu sunt încălcate nişte limite. „S-au vândut bilete, se fac bani înşelând oamenii! Amestecând tot felul de valori. Se folosesc nume, sloganuri, concepte nobile şi demne gen «noi promovăm valoarea...»".

Problema etică, din punctul de vedere al Maiei Morgenstern, este că „se folosesc amărăciunile oamenilor". „Aici e marea durere! Ipocrizia! Măcar să nu se fi vândut bilete!" Actriţa nu vrea să perpetueze ideea că i-a fost „ciudă" că n-a fost remunerată pentru apariţia ei publică. „Nu! Credeţi-mă că nu despre bani este vorba. E o manipulare la toate nivelurile şi o înşelătorie".

Public dezinteresat

Contactat de „Adevărul", Pepino Popescu, preşedintele Festivalului Artelor, îi cere scuze public Maiei Morgenstern şi se declară surprins de intenţia unor anumite cercuri de interese de a suprima acest festival.

„Am avut intenţia să iau legătura cu Maia Morgenstern, dar era plecată în vacanţă. N-am să înţeleg niciodată ce are că a apărut pe un singur afiş. Nu era cazul să facă atâta tam-tam. Au apărut în ţară atâtea afişe la spectacole suspendate, dar atunci n-a mai fost deranjată".

Afişele au apărut însă şi pe internet, iar numele actriţei a fost folosit în comunicările oficiale ale organizatorilor. „Corect, dar spectacolul oricum nu mai are loc. Atât de mult i-a deranjat pe toţi memorialul acesta dedicat lui Ştefan Iordache încât am fost nevoit să-l opresc. Să fie mulţumiţi şi dânsa şi toţi cei care au avut ceva împotriva lui Ştefan Iordache şi a acestui memorial, toţi aşa-zişii dânsului colegi. Se vor întâlni pe lumea cealaltă şi vor vorbi".

La o sală cu o capacitate de 4.000 de locuri, au fost vândute doar 130 de locuri. Doar tehnica şi închirierea sălii costau 12.000 de euro, iar organizatorii au considerat că nu-şi pot recupera investiţia.

„Vă daţi seama câtă lume am manipulat eu...", mai spune Pepino Popescu. El îşi aminteşte că Maia Morgenstern a participat alături de actorii Dorel Vişan şi Mircea Albulescu la o proiecţie a filmului „Cel mai iubit dintre pământeni" în Spania şi mărturiseşte că s-a bazat pe această colaborare. „Am fost convins că va veni şi dânsa şi urma să vorbim, dar n-am mai apucat. Aici poate că am greşit, dar nimic n-a fost rău voit. Eu îmi cer scuze public. Nu am vrut să-i aduc niciun prejudiciu, dimpotrivă".

Preşedinte festivalului mai crede că la asemenea memorial „puteai participa şi fără să spui «mie câţi bani îmi dai?»". Întrebat dacă ar fi dat câteva sute de euro pentru a avea asemenea nume pe afiş, Pepino Popescu a răspuns: „Îi jigneşti. Pentru câteva sute de euro nu iese nimeni din casă".

Probleme în justiţie

Foştii asociaţi ai lui Romeo Pepino Popescu au cerut în instanţă suspendarea Festivalului Artelor şi l-au acuzat pe acesta de înşelăciune, fals şi evaziune fiscală. Conform rechizitoriului, Pepino Popescu ar fi exclus firma SC Chromatic Vision Entertainment de la organizarea celei de-a doua ediţii a Festivalului, deşi contractul de asociere în participaţiune cu această firmă este valabil până în 2018. Reprezentanţii Chromatic s-au mai plâns la Parchet că Pepino Popescu ar fi făcut mai multe inginerii financiare prin care şi-ar fi favorizat propriile firme, Asociaţia Culturală Maria Domina şi Asociaţia Culturală Mirajul Scenei, care organizează ediţia din acest an. Pepino Popescu se apără, spunând că plângerile formulate nu sunt justificate, iar „procesul nu va avea loc, pentru că nu are obiect".

Spectacole retrase din festival

Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, a decis să retragă din programul Festivalului Artelor spectacolele „Livada de vişini" şi „Tragedia lui Carmen". „Există un litigiu între două firme care se revendică a fi organizatoarele acestui festival. Noi n-am vrut să fim prezenţi într-un festival care nu este din punct de vedere legal constituit ca atare, şi atunci am acţionat. În asemenea situaţii neclare nu are rost să implic Teatrul Naţional", a spus Caramitru. Totuşi, el îşi va păstra în program conferinţa „Limitele aşteptării", programată astăzi, la ora 19.30, în sala Amfiteatru a Teatrului Naţional. „Conferinţa nu are legătură cu teatrul, este în nume propriu. Chestiunile în nume propriu nu sunt opozabile. Nu angajează instituţii. Riscul nu există decât între persoanele respective, între ei, acolo", spune Ion Caramitru.

Memorialul „Ştefan Iordache" şi concertul „Inima mea, Moldova" au fost anulate din cauza dezinteresului publicului, care nu a cumpărat suficiente bilete. Conform organizatorilor, Festivalul Artelor Bucureşti este susţinut financiar doar din cumpărarea tichetelor. Spectatorii îşi pot recupera banii de la agenţiile de la care şi-au procurat biletele. Festivalul este în plină desfăşurare şi a programat în zilele următoare câteva evenimente: o conferinţă şi un spectacol Dan Puric, un concert Tudor Gheorghe şi un spectacol la Teatrul Evreiesc de Stat.

"S-au vândut bilete, se fac bani înşelând oamenii! Amestecând tot felul de valori!"
Maia Morgenstern actriţă

"Îmi cer scuze public. Nu am vrut să-i aduc niciun prejudiciu, ba dimpotrivă."
Pepino Popescu Preşedintele Festivalului Artelor

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite