Romanul "Frankenstein" se distribuie joi, cu "Adevărul", la preţul de 12,99 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul roman „Frankenstein“, de Mary Shelley, se distribuie joi împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 12,99 lei. Povestea monstrului Frankenstein este considerată una dintre primele opere încadrabile în genul literaturii SF.

Descrisă de Mary Shelley drept „momentul când a trecut pragul dinspre copilărie spre maturitate", perioada în care a început să scrie „Frankenstein", ce avea să-i păstreze numele în istoria literaturii, coincide cu anii în care se îndrăgostea de cunoscutul poet Percy Bisshe Shelley, care avea să-i devină soţ. O vizită împreună cu acesta la locuinţa lordului Byron din zona lacului Geneva a reprezentat punctul de plecare pentru roman. În urma unui pariu între Shelley, viitoarea sa soţie, Mary, lordul Byron şi John Polidori, tânăra avea să scrie povestea monstrului care a cucerit lumea...

Creatura din „laborator"

Provocarea era ca fiecare să creeze câte o povestire de groază. Revelaţia lui Mary este ea însăşi de domeniul ficţiunii. Personajul şi întreaga lui istorie i s-au arătat în vis. „Am văzut chipul palid al unui student la arte, îngenunchind lângă creaţia lui", avea să mărturisească autoarea. „Am văzut apoi întruchiparea hidoasă a acelei creaturi, un bărbat, ale cărui semne vitale au început să funcţioneze puse în funcţiune de o maşinărie puternică. L-am urmărit cum se trezeşte încet la viaţă şi începe să existe. Înspăimântător trebuie să fie! Căci nimic nu e mai înfricoşător decât o fiinţă umană care batjocoreşte prin creaţia sa opera Creatorului lumii."

Celebrul „Frankenstein" ar fi trebuit să fie iniţial o nuvelă, dar, încurajată de Shelley, Mary a extins-o până la dimensiunile unui roman, publicat la Londra, în 1818, într-o primă ediţie pe care numele ei nu apărea însă. De-abia cea de-a doua ediţie, din 1823, va purta semnătura ei. Astăzi, eroul creat în „laborator" şi-a depăşit, ca renume, creatoarea. 

INTRĂ ÎN MAGAZINUL ONLINE AL ADEVARUL

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite