România din basme la Lyon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul din tablourile artistului
Mimi Revencu, care expune la Lyon
Unul din tablourile artistului Mimi Revencu, care expune la Lyon

Ca să atragă turişti francezi către ţara noastră, consulatul României  la Lyon a dus, pentru trei săptămâni, arta românească în capitala regiunii Rhône-Alpes.

Cu articularea “România, între tradiţionalism şi modernitate” , în perioada 25 octombrie- 12 noiembrie 2013, galeria centrală din Lyon “Espace Terreaux” găzduieşte o amplă expoziţie  de pictură, fotografie şi obiecte de artizanat, cele din urmă din colecţia Muzeului satului din Bucureşti. România cotidiană şi urbană din fotografiile lui Sorin Onişor si Andrei Baciu  se declină şi ca Românie tradiţională, prin costumele populare sau obiectele de artizanat, nu mai puţin prin tablourile lui Laurentiu Dimişca, Aurel Cogealac şi Mimi Revencu. Alegerea artiştilor – reprezentativi pentru arta figurativă liberă şi arta singulară, face parte din miza acestui proiect, autenticitatea.

Stilistica vie a unui Mimi Revencu, care aminteşte de arta ţesăturilor populare dar si a icoanei pe sticlă, precum şi universul său tematic, cu personaje de basm, de legende româneşti şi peisaje feerice, respiră autenticitate şi reuşesc o sinteză, în cheie voit naivă, între tradiţia şi modernitatea românească. “Obiectivul este acela de a intra în dialog cu publicul lionez, pentru a-i încuraja pe cît mai mulţi francezi cu putinţă să ajungă la România prin intermediul artei ”, afirmă organizatorii.

Dezbateri, ateliere şi proiecţii de filme documentare punctează  timp de trei săptămâni acest demers de seducţie românească în teritoriu francez. „Locuitorii din regiunea Rhône-Alpes pleacă în vacanţă mai mult decât media francezilor (5.2 voiaje personale, fată de 4.6 media franceză), iar proximitatea europeană face ca această regiune să fie interesantă pentru promovarea României” explică Gabriela Dancău, Consulul general al României la Lyon şi iniţiatoarea proiectului.

Programul integral al evenimentelor organizate de Consulatul General al Romaniei la Lyon, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, poate fi găsit pe site-ul http://www.exporoumanielyon.org.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite