Reuters: Femeile strălucesc ca regizoare şi producătoare în Noul Val al filmului românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ada Solomon FOTO Inquam Photos / Ovidiu Micsik
Ada Solomon FOTO Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Într-un articol al agenţiei internaţionale de presă Reuters, se arată succesul de care se bucură femeile din industria de film românească. De la producătoarea de film Ada Solomon la regizoare precum Anca Damian sau Adina Pintilie, cei de la Reuters vorbesc despre rolul în creştere pe care femeile îl au în cinematografia românească.

Articolul celor de la Reuters începe cu o scurtă prezentare a producătorului Ada Solomon, unul dintre „producătorii de film de top ai Europei”, cea care stă în spatele unora dintre cele mai apreciate drame din ultimii ani, precum „Poziţia copilului”, câştigător al Berlinalei din 2013, „Aferim!, sau „Toni Erdmann”, nominalizat la Oscar în 2017. 

„Ocupă, de asemenea, un loc importanta în ceea ce priveşte creşterea numărului de regizori şi producători femei care lucrează în România într-o vreme în care industrii de film consacrate se zbat cu probleme ce ţin de diversitate şi incluziune”.

Acest lucru a fost evident şi la Festivalul de Film Românesc de la New York ”Making Waves”  care s-a încheiat miercuri. Ajuns la cea de-a 13-a ediţie, programul festivalului a inclus şi o secţiune dedicată filmelor regizate de femei, printre care „Touch Me Not” pentru care Adina Pintilie a câştigat marele premiu la berlinala din acest an, sau thriller-ul ”Moon Hotel Kabul”, pentru care Anca Damian a primit premiul de cel mai bun regizor la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia.

Zece dintre cele 17 filme din festivalul de la New York au fost produs de Solomon, mai punctează Reuters. 

„În ultimii doi ani, numărul regizoarelor a crescut vizibil. Poţi simţi vântul schimbării. Acum 10 ani, o femeie trebuie să facă filme pentru copii. Erau momente în care simţeai că nu exişti în comnitatea de film, erai transparentă. Dar am simţit mereu că ceea ce am vrut să spun m-a împins înainte”, a declarat pentru agenţia de presă, regizoarea Anca Damian. 

Regizorea de film documentar Mona Nicioară a declarat că s-a ajuns în acest punct şi datorită creşterii economice a României care a facilitat fondurile pentru industrie. „Barierele care existau nu mai sunt, erau puţine femei regizor de regulă, puţine femei în general, în industrie”, a mai spus Nicoară. 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite