Regizorul Andrei Şerban a jucat mai multe roluri, în Car(o)usel. Bucuria unui mare regizor de a fi pe scenă, alături de trupa de la Bulandra  FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Mihaela Petre
FOTO: Mihaela Petre

Reprezentaţia Car(o)usel, de miercuri-seară, de la Sala Izvor a Teatrului Bulandra, a rezervat o surpriză publicului: regizorul Andrei Şerban a jucat rolurile actorului Şerban Gomoi (Hozlinger, Poliţist pe pământ şi în cer, Strungarul). Pe 21 iunie, Andrei Şerban a împlinit 73 de ani. Actorul american Tim Robbins, prezent la Bucureşti, l-a lăudat, într-o conferinţă de presă, pe faimosul regizor român pe care l-a întâlnit în Statele Unite.

„Carousel”, un musical în regia lui Andrei Şerban, este o adaptare liberă de Andrei Şerban şi Daniela Dima după piesa „Liliom” de Ferenc Molnar şi filmul lui Fritz Lang. 

Miercuri seară, atracţia a fost cu atât mai mare pentru public, pentru că Andrei Şerban l-a înlocuit pe Şerban Gomoi, interpretând roluri diferite, printre care al unui Poliţist pe pământ şi cer. Bucuria marelui regizor, care pe 21 iunie a împlinit 73 de ani, de a fi pe scena de la Sala Izvor a fost imensă, el întruchipând cu o energie debordantă ipostaze diferite ale celor trei personaje pe care le-a întruchipat. 

La reprezentaţie, printre spectatorii care l-au aplaudat pe Andrei Şerban s-au numărat Corina Şuteu, ministrul Culturii, şi Beatrice Rancea, directorul Operei Naţionale Bucureşti.

Spectacolul are o dublă distribuţie, cu  Alexandra Fasolă şi Ana Ularu, în rolul lui Julie. Miercuri-seară, am putut s-o vedem pe Alexandra Fasolă, alături de Vlad Ivanov, în rolul lui Liliom.

Regizorul Andrei Şerban în spectacolul Carousel de la Bulandra

Spectacolul începe chiar de la intrarea în holul sălii "Liviu Ciulei" de la Teatrul Bulandra. O atmosferă de bâlci, în scenografia lui Octavian Neculai, cântece italieneşti şi franţuzeşti interpretate live (muzica lui Raul Kusak, pe care îl putem vedea ulterior şi la pianină). Canţonetele vesele te învăluie, publicul cântă, dansează şi face poze alături de actori, printre căluţi, baloane colorate, lumini stroboscopice. Femei frumoase, în rochii de cabaret (costume Lia Manţoc).

Vlad Ivanov, în rol de clovn, cu buze roşii şi chip de mască alb, se întrece pe sine încă o dată. Rodica Lazăr, madame Muscat, stăpână a Caruselului, este o veritabilă "femme fatale".  Alexandra Fasolă interpretează candoarea şi hotărârea unei fete, care-şi asumă cu încăpăţânare iubirea până la capăt.

Textul te poartă spre problematica morţii. Râsul ţi se îneacă în lacrimi... A iubi şi a nu iubi, a-ţi ispăşi încăpăţânarea şi orgoliul în Purgatoriu timp de 16 ani, a recunoaşte că iubeşti, a fi părăsită, deşi iubeşti, a purta copilul celui pe care-l iubeşti şi trebuie să-l îngropi...

Dramele unor femei, pe care nici bogăţia, nici sărăcia nu le ajută în disperarea lor de a-l pierde pe acelaşi bărbat iubit, cântecul lor sfâşietor în faţa morţii, inocenţa unei fetiţe care-şi caută tatăl în amintirile celor din jur, toate pe fondul unor melodii sensibile din repertoriul italienesc.

Andrei Şerban: "Când suntem cu adevărat implicaţi, putem simţi în mod concret acel curent invizibil care ne traversează"

"Am emoţii să revin în această sală la aproape o jumătate de secol de la debutul meu ca student, cu Iulius Cezar, cu celebra punte peste spectatori construită atunci de Ciulei. Acum o punte similară revine, iar ...un omagiu in memoriam celor care nu mai sunt. Actul teatral e prin definiţie viu. Cred că mergem la teatru ca să fim atinsi. Avem nevoie de teatru pentru a intra în contact cu o altă realitate", spunea Andrei Şerban, la premiera spectacolului.

"Prezenţa umană se deschide spre altceva, o altă dimensiune; în anumite momente de graţie, când suntem cu adevărat implicaţi, putem simţi în mod concret acel curent invizibil care ne traversează.  Pentru câteva clipe nu ne mai simţim singuri. Bun venit la Car(o) usel!", ne invită Andrei Şerban.
Regizorul Andrei Şerban în spectacolul Carousel de la Bulandra

Din distribuţia spectacolului de la Bulandra fac parte, în mare parte actorii cu care regizorul a lucrat la "Omul cel bun din Seciuan", tot la Bulandra: Vlad Ivanov, Alexandra Fasolă, Ana Ularu, Ana Covalciuc, Silviana Negruţiu, Cătălin Babliuc, Radu Iocoban, Rodica Lazăr, Maria Obretin, Mirela Gorea, Adela Bengescu, Şerban Gomoiu, Simona Pop, Andrada Corlat. 

Un musical de excepţie, de anvergura reprezentaţiilor de pe Broadway, semnat inconfundabil de Andrei Şerban, aşa este prezentat spectacolul pe site-ul Teatrului Bulandra.

Scenografia: Octavian Neculai. Costume: Lia Manţoc. Muzica: Raul Kusak

Musical pe Broadway şi film de Fritz Lang

Regizorul Andrei Şerban în spectacolul Carousel de la Bulandra

Piesa "Liliom" de Ferenc Molnár a avut în 1909 premiera  mondială din Budapesta. "Liliom" a parcurs o impresionantă carieră internaţională: Fritz Lang, Max Reinhardt, Michael Thalheimer, Schilling Árpád s-au apropiat de această capodoperă  iar cinematograful american i-a dedicat opt ecranizări.  

De asemenea, spectacolul s-a jucat ani de-a rândul pe Broadway, ca musical - Carusel, semnat de Richard Rodgers (muzică) şi Oscar Hammerstein (versuri).

În Teatrul European al  ultimilor cinci ani, textul lui Molnár a fost interpretat scenic în teatre din Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie. În România, Victor Ioan Frunză a mai montat la Brăila textul lui Molnar.

Regizorul Fritz Lang (1890 – 1976) a făcut filmul "Liliom", în 1934. Extrem de influent în artă în perioada cunoscută ca expresionismul german, Lang a devenit ulterior unul dintre cei mai cunoscuţi émigrés din Germania în Statele Unite, Fritz Lang a fost proclamat de către British Film Institute drept Maestru al întunericului (în original, "Master of Darkness"). 

Filmul Liliom (1934)

Regizor by Fritz Lang
Produs de Erich Pommer
Scenariu: Robert Liebmann, Ferenc Molnár, Bernard Zimmer
Din distribuţie: Charles Boyer, Madeleine Ozeray, Pierre Alcover, Roland Toutain, Robert Arnoux
Muzica de Jean Lenoir, Franz Waxman

Pe Broadway

Muzica Richard Rodgers
Versuri Oscar Hammerstein

Producţii musical Carusel

1945 Broadway
1947 Turneu în Statele Unite
1949 Broadway 
1950 West End
1965 Lincoln Center 
1992 West End 
1994 Broadway 
2008 West End 
Premii
1945 New York Drama Critics Circle Award, Best Musical
1992 Olivier Award, Best Musical Revival
1994 Tony Award, Best Revival of a Musical

Regizorul Andrei Şerban în spectacolul Carousel de la Bulandra

FOTOGRAFII: MIHAELA PETRE

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite