Regizorul Alexandru Solomon aduce KineDok-ul la Adevărul Live

0
0
Regizorul Alexandru Solomon este invitat la Adevărul LIVE, de la ora 15.00
Regizorul Alexandru Solomon este invitat la Adevărul LIVE, de la ora 15.00

Unul dintre cei mai apreciaţi şi mai premiaţi regizori români de documentar, Alexandru Solomon este şi directorul festivalului de film One World Romania. Un proiect din cadrul acestuia, KineDok, va începe pe 1 iulie, la Bucureşti şi va continua cu mai multe proiecţii de filme din centrul şi Estul Europei, în mai multe oraşe din ţară.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

KineDok este un program de distribuţie alternativă de film documentar. Până la sfârşitul anului, 12 filme din centrul şi estul Europei vor fi proiectate în 20 de locaţii din 14 oraşe din România. Partenerii programului – organizaţii din 5 ţări europene, printre care şi One World Romania - cred că în ţările noastre sunt oameni care au poveşti şi ele trebuie spuse. 

KineDok începe pe 1 iulie, de la ora 19:30, la cinema Elvire Popesco va fi proiectat documentarul „Turneul de la Besence”, zis şi „Men with Balls”. Cuvântul „balls” înseamnă, în acest caz, mingi. Cel care le va servi va fi chiar protagonistul filmului, primarul satului maghiar Besence, prezent la Bucureşti. Ignácz József a construit cu fonduri europene un teren de tenis în localitatea ce numără 126 de suflete şi un şomaj de 98%.

alexandru solomon foto eduard enea

Alexandru Solomon a absolvit Facultatea de Film din Bucureşti, în 1991. A debutat ca operator la filmul "Priveşte înainte cu mânie" (regia Nicolae Mărgineanu) pentru care a fost premiat la International Camera Festival. În paralel cu activitatea de director de imagine la filme de ficţiune ("În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură", regia Sinisa Dragin, "Examen", regia Titus Muntean), Alexandru Solomon a scris şi regizat, începând din 1993, mai multe filme documentare. Realizate ca producţii independente, documentarele lui au fost premiate în ţară şi străinătate. "Franzela exilului", despre Caragiale la Berlin, a obţinut Premiul Special al Juriului, UCIN 2003. 

Atât "Omul cu o mie de ochi" - un film despre viaţa şi fotografiile lui Iosif Berman, cât şi "Viaţă de câine" - o radiografie a Bucureştiului ca sat fără câini şi oraş cu câini - au fost desemnate drept Cele mai bune documentare la Festivalul DaKINO în 2001, respectiv 1998. "Marele jaf comunist" este prima sa coproducţie internaţională. Cel mai recent documentar al sau, "Ouăle lui Tarzan", porneşte pe urma unei legendare iniţiative a lui Stalin: crearea unui hibrid om-maimuţă, un ideal al omului muncitor.

Despre scopul şi programul KineDok, dar şi despre cele mai recente filme documentare la care a lucrat, regizorul Alexandru Solomon vine să povestească în studioul Adevărul Live, de la ora 15.00.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite