Radu Popescu, marele câştigător al galei Concursului Naţional de Dramaturgie "Valentin Nicolau"

0
0
Radu Popescu a câştigat Marele Premiu al serii               FOTO: Florin Ghioca
Radu Popescu a câştigat Marele Premiu al serii               FOTO: Florin Ghioca

Prima ediţie a Galei Concursului Naţional de Dramaturgie "Valentin Nicolau", un eveniment organizat în memoria dramaturgului Valentin Nicolau de revista Yorick, şi-a desemnat câştigătorii, luni seara, la Sala Nouă a Teatrului Metropolis din Bucureşti.

Marele Premiu al primei ediţii a galei Concursului Naţional de Dramaturgie "Valentin Nicolau" a i-a revenit dramaturgului Radu Popescu, pentru piesa "Cadranul Plus Plus", care a fost tipărită în volum, la editura Nemira. Piesa câştigătoare a fost transpusă într-un spectacol-lectură, în regia lui Mihai Lungeanu, în interpretarea inspirată a actorilor de la Teatrul Portabil - Claudia Drăgan, Cristi Dionise, Oana Burcescu şi Rareş Zimbran. Premiul a fost acordat de Ana Nicolau, manager al editurii Nemira.

Radu Popescu este dramaturg şi regizor, absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) Bucureşti şi al Facultăţii de Medicină Generală la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", director al Teatrului Apropo şi director artistic al Maratonului Teatrului Independent - Bucharest Fringe.

Premiul Yorick a fost obţinut de Carmen Dominte, pentru piesa "Sindromul Quijote", care a fost acordat de actorul George Costin. Carmen Dominte este profesoară şi dramaturg, câştigătoare a mai multor concursuri de dramaturgie din România.

Menţiunea Yorick a fost câştigată de Cornel Mihalache, pentru piesa "Perpetuum mobile", premiul fiind acodat de Dana Ionescu, redactor-şef al Editurii Nemira. Cornel Mihalache este jurnalist şi regizor la TVR, realizator de emisiuni şi filme nominalizate şi premiate de Asociaţia Profesioniştilor din Televiziune - APTR şi Uniunea teatrală din România (UNITER).

teatru lectura

Actorii Teatrului Portabil au interpretat fragmente din piesa câştigătoare, într-un spectacol-lectură

De asemenea, a fost acordată o menţiune specială din partea redacţiei revistei Yorick Iulianei Răducan, pentru piesa "Ai mei joacă cărţi". Premiul a fost oferit de Monica Andronescu, redactor-şef al revistei Yorick.

La eveniment a fost prezent şi Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii, care a făcut o scurtă evocare a lui Valentin Nicolau. Gazda serii a fost actorul Adrian Nicolae, iar invitat special al evenimentului a fost muzicianul de jazz Mircea Tiberian.

Juriul ediţiei din 2015 a Concursului Naţional de Dramaturgie "Valentin Nicolau" a fost format din Victor Ioan Frunză - regizor, George Ivaşcu - actor, directorul Teatrului Metropolis din Bucureşti, George Costin - actor, Dana Ionescu, redactor-şef al editurii Nemira şi Monica Andronescu - critic de teatru, redactor-şef al revistei Yorick.

În concursul de dramaturgie derulat de revista Yorick s-au înscris 89 de piese, din care juriul a reţinut pentru etapa finală zece texte.

Concursul Naţional de Dramaturgie "Valentin Nicolau" este o competiţie iniţiată de Revista Yorick în anul 2013, menită a sprijini şi a promova dramaturgia contemporană autohtonă, a facilita drumul ei către scenă şi a dezvolta un cadru de dialog pentru creatorii de teatru.

Evenimentul a fost organizat de Fundaţia EST-ETICA, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, în parteneriat cu editura Nemira, şi s-a desfăşurat la sala nouă a Teatrului Metropolis din Bucureşti.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite