Radu Paraschivescu, despre politicieni: „Dacă vorbirea reflectă procesele mintale, situaţia bate spre dramatic“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Paraschivescu a strâns "vorbele de duh" ale politicienilor într-o carte lansată la Bookfest  FOTO: Eduard Enea
Radu Paraschivescu a strâns "vorbele de duh" ale politicienilor într-o carte lansată la Bookfest  FOTO: Eduard Enea

Scriitorul Radu Paraschivescu este colecţionar de perle, dar nu din genul celor produse de stridii, ci din specia „homo politicus“, acolo unde „vorbele de duh“ ale politicienillor au fost alese cu grijă şi strânse într-o carte lansată la Salonul de carte Bookfest. Volumul „Cum gândesc politicienii“ se află pe locul al treilea în topul vânzărilor Humanitas la Bookfest.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

„Cum gândesc politicienii? De multe ori, aşa cum vorbesc. Adică şleampăt, confuz, îngălat. Iar dacă vorbirea reflectă procesele mintale, situaţia bate spre dramatic. Or fi ei aleşi, dar vorbirea lor e foarte rar aleasă. Metaforita unora, confuziile de termeni ale altora şi în general nivelul scăzut al celor mai mulţi ar trebui să-i facă pe alegători ceva mai circumspecţi. Din păcate, unii alegători par mai departe sclavii burţii pline şi ai vorbei goale. Peţiţi cu o pungă cu alimente şi duşi cu preşul promisiunilor deşarte, ei girează pentru a doua, a treia sau a patra oară oameni compuşi din corigenţe: la conţinut, la competenţă, la maniere şi la exprimare", spune scriitorul Radu Paraschivescu.

În cadrul lansării de la Bookfest, Andrei Pleşu, care a şi citit câteva "perle" ale politicienilor în faţa unui public numeros, a declarat:

„Amintim un lucru pe care îl spune domnul Radu Paraschivescu în prefaţă, pe care l-am mai reluat şi eu în alt context: noi râdem când citim lucrurile astea şi e bine că râdem. Râdem în felurite moduri. Uneori, cu oarecare bună dispoziţie, uneori râdem isteric, uneori, exasperaţi, uneori plictisiţi. Ceea ce trebuie să ştim, însă, când e vorba de politicieni, e că, de câte ori râdem de unul sau de altul, râdem de noi înşine, fiindcă noi i-am votat. Noi citim şi ne distrăm pe seama unor lucruri pe care le-am cauţionat prin adeziunea noastră. Prin urmare, trebuie să ştim că râsul pe care hărnicia şi subtilitatea şi bucuria spirituală cu care lucrează domnul Radu Paraschivescu e subversivă, pentru că ea este, de fapt, o formă de a face băşcălie puţin şi de cititori".

Scriitorul Radu Paraschivescu va fi prezent în studioul Adevărul Live, cu cel mai recent volum al său, "Cum gândesc politicienii? (Cum? Gândesc politicienii?)", de la ora 13.00. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite