Primele reacţii după „scandalul Breban de la ICR“. Mircea Cărtărescu: „Dacă asta e direcţia spre care se-ndreaptă ICR: aferim cultură!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Cărtărescu a condamnat reacţia lui Nicolae Breban, catalogând-o ca fiind "incredibilă"
Mircea Cărtărescu a condamnat reacţia lui Nicolae Breban, catalogând-o ca fiind "incredibilă"

Academicianul Nicolae Breban a stârnit primele reacţii, după ce în cadrul unei conferinţe de presă, organizată ieri la ICR, şi-a ponegrit colegii scriitori. Iar dacă Mircea Cărtărescu vorbeşte despre „extravaganţele brebaniene“, Horia-Roman Patapievici s-a rezumat la a nu comenta injuriile.

Nicolae Breban a fost numit ieri în fruntea unui Consiliu Consultativ al ICR, "o funcţie onorifică", după cum a declarat noul preşedinte al instituţiei, Radu Boroianu. Însă la conferinţa de presă organizată la sediul din Aleea Alexandru, academicianul i-a atacat pe colegii de breaslă, folosind expresii precum "haimana ordinară" sau "ticălos", aducând acuzaţii grave fostei conduceri a ICR, mai exact "echipei lui Patapievici".

Primele reacţii nu au întârziat să apară. Pe contul de Facebook, scriitorul Mircea Cărtărescu a postat un mesaj în care condamnă "extravaganţele brebaniene":

"ICR-ul lui Radu Boroianu a avut un debut mai mult decât interesant. La prima conferinţă de presă a noii echipe, Nicolae Breban a fost prezentat ca un fel de preşedinte de onoare. Cu ocazia asta a ţinut un discurs de un reacţionarism incredibil şi înveselitor. Cine nu l-a citit, să-l caute pe internet, e prea lung ca să-l postez eu aici. Dacă asta e direcţia spre care se-ndreaptă ICR din acest moment, zic si eu ca noul val din cinema-ul romanesc: aferim cultură! Partea proastă e că, dincolo de extravaganţele brebaniene, avem aici de-a face cu încă un simptom al unui stat care, în lipsa desăvârşită a unui preşedinte care să echilibreze lucrurile, se înclină periculos, din nou, către zona gri a politicianismului interlop. Prietenii mă întreabă de ce nu continuu iniţiativa din iarnă de a milita pentru trecerea ICR din nou sub preşedinţie. În acest moment mi se pare inutil: tot sub USL ar fi", precizează Mircea Cărtărescu.

Pe de altă parte, cel mai vizat dintre scriitori, Horia-Roman Patapievici, care a fost preşedinte al ICR în perioada 2005-2012 şi care a fost catalogat drept "haimana ordinară", a fost mult mai rezervat în privinţa atitudinii academicianului Breban: "nu am cum să comentez nişte injurii", a precizat scriitorul pentru Adevărul.

Horia Roman-Patapievici a demisionat de curând din funcţia de preşedinte al ICR
"Nu am niciun comentariu. Nu intru într-un dialog cu cineva care foloseşte cuvintele pe care le-a folosit. Mi-am luat ca regulă, după ce am plecat de la ICR, după ce au început atacurile incalificabile ale lui Marga, împreună cu Mircea Mihăieş şi cu Tania Radu, să nu răspundem acestor atacuri pentru că sunt nedemne. Şi ele continuă", a declarat Horia-Roman Patapievici pentru Adevărul.

Aceeaşi părere a fost împărtăşită şi de Mircea Mihăieş, într-o declaraţie făcută ieri, contactat de jurnaliştii Adevărul:

„Nu ne pierdem vremea să comentăm, nu e treaba noastră ceea ce spune domnul Beban. Noi ne-am făcut treaba, acum nu ne mai priveşte pe noi ce se întâmplă la ICR. Nici eu, nici Horia-Roman Patapievici, niciunul dintre cei atacaţi de domnul Breban într-un limbaj suburban, nu vom răspunde acuzaţiilor imunde. Ne păstrăm decenţa şi ne vedem de treabă“, a subliniat Mircea Mihăieş.

Artistul plastic Dan Perjovschi a avut şi el o reacţie, în stilu-i caracteristic, printr-un desen în care sugerează "rinocerizarea" ICR, postat pe pagina de Facebook.

image

Pe de altă parte, scriitorul şi filosoful Gabriel Liiceanu s-a abţinut de la orice comentarii în acest subiect, chiar dacă a fost una dintre principalele ţinte ale tirului academicianului Breban, fiind numit „haimana“ şi „ticălos“, alături de Silviu Brucan. 

„Nu mă interesează subiectul. Nu vreau să comentez, nu vreau să îi dau satisfacţie domnului Breban", a declarat pentru „Adevărul“ scriitorul Gabriel Liiceanu.
Gabriel Liiceanu face un apel către USL şi Victor Ponta.
CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite