Prima statuie din lume a scriitoarei Jane Austen a fost dezvelită cu ocazia împlinirii a două secole de la moartea sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi, 18 iulie, s-au împlinit două secole de la moartea celebrei scriitoare Jane Austen, ocazie cu care, în Marea Britanie, a avut loc o serie de evenimente dedicate acesteia. Printre acestea s-a numărat şi dezvelirea unei statui în mărime naturală cu prozatoarea, în Basingstoke, în apropiere de locul în care s-a născut Austen, Steventon, după cum informează CNN.

Statuia din bronz a fost creată de sculptorul Adam Roud care a declarat pentru CNN că opera ar fi interpretarea lui asupra celebrei autoare. De asemenea, se crede că aceasta este prima statuie din lume cu Austen a cărei creare a durat cinci luni.

Singurul portret confirmat al autoarei, o schiţă în acuarelă realizată de sora ei, Cassandra, care se găseşte în Galeria Naţională de Portrete a Marii Britanii, în Londra.

Sculptorul statuii a povestit pentru CNN că ştia de această schiţă pe care a avut-o mereu în minte, dar care ar fi preferat să nu existe. 

„Pentru sculptură am vrut figura credibilă a unei femei care se plimbă prin piaţa oraşului. Fără îndoială că voi fi lăudat de unii şi criticat de alţii”, a spus Roud pentru CNN. 

„Putem să îl onorăm pe cea mai faimoasă rezidentă a noastră şi avem, de asemenea, şansa de a recunoaşte rolul femeilor în arta publică. Aici şi-a trăit viaţa şi zonele din jurul Hampshireului i-au inspirat romanele. Este un monument extrem de important pentru oraş”, a declarat pentru acelaşi site, Maria Miller, membru al Parlamentului. 

Pe lângă acest eveniment, în aceeaşi zonă, vor avea loc un festival de flori şi o serie de expoziţii.

Jane Austen

Jane Austen (1775-1817) a fost o romancieră engleză realistă din perioada romantică pre-victoriană. Datorită viziunii sale complex-realiste a vieţii interioare a femeilor, a măiestriei descrierii, precum şi a comentariilor ironice,  Austen a devenit  cea mai notabilă scriitoare a epocii sale, cu o influenţă deosebită asupra tuturor cititorilor săi, chiar dacă, în timpul vieţii, nu a avut prea mult succes.

S-a născut în Steventon şi printre celebrele romane pe care le-a scris se numără: „Raţiune şi simţire”, „Mândrie şi prejudecată” sau „Emma”. 

Austen a murit în 1817, pe când avea vârsta de 41 de ani, cauza morţii sale fiind un subiect intens dezbătut. Mulţi cred că aceasta ar fi suferit de boala Addison. 

CulturăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite