„Premiile Brâncoveanu trebuie să capete o dimensiune internaţională”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
parteneriat premii Constantin Brancoveanu

Un parteneriat dintre Institutul Cultural Roman şi Fundatia Alexandrion pentru organizarea, în afara granţelor Romaniei, a Galei Premiilor „Constantin Brâncoveanuˮ,  a fost semnat luni la sediul Institutului Cultural Român, în cadrul unei conferinţe de presă. La eveniment au participat Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român, şi Nawaf  Salameh, preşedintele Fundaţiei Alexandrion.

"Relaţia dintre Institutul Cultural Român şi Fundaţia Alexandrion se bazează de multă vreme pe împărtăşirea unor valori culturale solide. Acest parteneriat s-a născut din necesitatea ca proiectul Premiilor Brâncoveanu să capete o dimensiune internaţională", a declarat domnul Radu Boroianu, preşedintele ICR.

„Continentul acesta a avut, în primul rând, graniţe spirituale înainte de a avea graniţe politice, a subliniat Radu Boroianu.

"Noi credem că ceea ce a făcut Fundaţia Alexandrion în domeniul cultural, dar cu precădere în proiectul Brâncoveanu, este ceva ieşit din comun, ca iniţiativă a mediului privat.

Credem că avem capacitatea, prin prezenţele noastre instituţionale în străinătate, să venim în sprijinul şi în lărgirea orizontului acestei acţiuni", a subliniat preşedintele Institutului Cultural Român.

Prima ediţie a Premiilor Brâncoveanu acordate în străinătate va fi organizată la Londra, prin intermediul ICR Londra, în parteneriat cu Fundaţia Alexandrion.

premii Constantin Brancoveanu

Nawaf Salameh, preşedintele Alexandrion, alături de Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român

Premiile Constantin Brâncoveanu trebuie exportateˮ

Premiile au fost iniţiate în 2014, când Fundaţia Alexandrion a lansat prima ediţie a Galei Premiilor „Constantin Brâncoveanuˮ. „Am considerat că un lucru foarte bun trebuie exportat, şi cred că Europa, şi alte capitale ale lumii au nevoie să înveţe istoria lui Constantin Brâncoveanu. Singuri nu puteam realiza acest lucru, aşa că s-a impus semnarea acestui parteneriat cu Institutul Cultural Român", a declarat Nawaf Salameh, preşedintele Fundaţiei Alexandrion.

„Am lansat Premiile Constantin Brâncoveanu pentru a onora personalităţile din viaţa artistică, culturală şi ştiinţifică din România şi pentru a le sprijini în demersuri creative ulterioare. Premiile poartă numele domnitorului Constantin Brâncoveanu pentru că figura acestuia, în istoria României, este reprezentativă, este cel sub a cărui domnie s-au înregistrat progrese culturale semnificative pentru acea epocă şi, datorită politicii duse de domnitor, principatul a traversat atunci un sfert de secol de pace şi prosperitate. În plus, unul dintre produsele noastre de marcă, vinarsul, poartă numele aceluiaşi domnitor. În consecinţă, ne dorim ca acest concept, prin care recunoaştem meritele unor artişti, oameni de cultură sau de ştiinţă, să depăşească graniţele ţării şi să îi premiem pe cei care promovează imaginea României în lumeˮ,a precizat Nawaf Salameh, preşedintele Fundaţiei Alexandrion.

Prin acest parteneriat, Institutul Cultural Român şi Fundaţia Alexandrionîşi doresc să colaboreze pentru organizarea în străinătate, în cadrul reţelei globale a Institutului Cultural Român, a unei serii de evenimente sub egida „Constantin Brâncoveanu". Vor fi acordate nouă premii pentru istorie, arte plastice, teatru, muzică, literatură, arhitectură, film, economie şi medicină. Premiile vor fi acordate atât unor personalităţi din ţara în care are loc fiecare dintre evenimente - implicate în colaborarea cu România sau în promovarea valorilor româneşti în lume -, cât şi unor personalităţi româneşti din diaspora.

Premiile „Constantin Brâncoveanu" se acordă sub girul unui juriu prestigios, alcătuit din personalităţi ale ştiinţei şi culturii române.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite