Participarea românească la Festivalul de Film de la Berlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 15 februarie începe Festivalul de Film de la Berlin                                             FOTO: euroturism.org
Pe 15 februarie începe Festivalul de Film de la Berlin                                             FOTO: euroturism.org

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin dă startul pe 15 februarie uneia dintre cele mai importante competiţii de producţii de film din întreaga lume. În cadrul celei de-a 68-a ediţii a Berlinalei au fost selectate producţii româneşti în aproape toate secţiunile importante ale festivalului.

România participă în Competiţie, secţiunea principală a festivalului, cu lungmetrajul „Nu mă atinge-mă / Touch me not”, filmul de debut al regizoarei Adina Pintilie. Filmat pe o perioadă de 10 săptămâni, între anii 2015 şi 2017, filmul acesteia este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute pe care le avem despre intimitate, ca aspect fundamental al existenţei umane. 

În cadrul acestei secţiuni vor fi proiectate 24 de filme, dintre care 19 vor concura pentru Ursul de Aur şi Urşii de Argint, celelalte 5 rulând în afara competiţiei.

image

Imagine din „Nu mă atinge-mă / Touch me not”, în regia Adinei Pintilie

Un alt debut în lungmetraj, filmul „Lemonade/Luna de miere” în regia Ioanei Uricaru, a fost selectat în secţiunea Panorama. Filmul spune povestea Marei, o mama celibatară în vârstă de 30 de ani aflată în Statele Unite pentru o slujbă temporară ca asistent medical, care se căsătoreşte cu americanul Daniel. Când începe demersurile pentru a obţine permisul de şedere, Mara îşi dă seama că America reală nu semănă cu cea din visurile ei. În rolul principal a fost distribuită Mălina Manovici. Din distribuţie mai fac parte Steve Bacic, Dylan Scott Smith, Milan Hurduc şi Ruxandra Maniu. 

În secţiunea Panorama au fost selectate în total 47 de filme din 40 de ţări, între care Marea Britanie, Franţa, India, Spania, Elveţia, Brazilia şi Italia.

Documentarul regizorului Corneliu Porumboiu, „Fotbal infinit / Infinite Football”, a fost selectat între cele 44 de filme din cadrul secţiunii Forum. Aceasta analizează obsesia României pentru acest sport, concentrându-se asupra unui reprezentant al unor autorităţi locale care este hotărât să îmbunătăţească fotbalul românesc. Este a doua oară când regizorul participă la Berlinale cu un documentar despre fotbal, primul fiind „Al doilea joc” în 2014.

La secţiunea Generation Kplus, din care fac parte filme de lung şi scurtmetraj dedicate copiilor şi tinerilor, au fost selectate două producţii româneşti: „De Natura” (r. Lucile Hadzihalilovic) şi „Trois reves de jeneusse” (r. Valerie Mrejen şi Bertrand Schefer). Cele două scurt-metraje au fost realizate în cadrul proiectului Rezidenţă internaţională de creaţie audiovizuală, desfăşurat la Slon, Prahova şi organizat de Fundaţia Culturală META cu sprijinul ICR.

Totodată actriţele Cosmina Stratan şi Dana Marineci participă la secţiunea Generation 14plus cu lungmetrajul regizoarei Nanouk Leopold, „Cobain”. Pelicula este o coproducţie Olanda-Belgia-Germania. În cadrul aceleiaşi secţiuni va fi prezentat încă un lung metraj, „Fortuna” - r. Germinal Roaux, coproducţie Elveţia-Belgia, din a cărui distribuţie fac parte alte două actriţe românce: Alexandra Suciu şi Graţiela Bădescu.

De asemenea, regizorul Călin Peter Netzer (foto: dreapta) va fi anul acesta membru al juriului care va desemna câştigătorul premiului pentru cel mai bun film de debut - GWFF Best First Feature Award.

calin netzer

La Berlinale Talents candidează anual circa 4.000 de tineri din întreaga lume, din care sunt selecţionaţi 300 de participanţi. Anul acesta au fost selectaţi în cadrul acestei secţiuni din partea Romaniei Alina Grigore (scenarist, regizor, actriţă), Ioan Antoci (scenarist, regizor), Flavia Dima (critic de film, jurnalist) şi Mihaela Popescu (regizor, editor).

Mihaela Popescu participă concomitent, cu pelicula „În pronunţare/ Yet to rule”, şi la Woche der Kritik Berlin / Săptămâna Criticii la Berlin - eveniment organizat de Asociaţia Criticilor de Film din Germania, în paralel cu Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. „În pronunţare” este o dramă suprarealistă despre un judecător a cărui identitate se fragmentează tot mai mult între rutina unui serviciu care nu-i oferă nicio satisfacţie şi o căsnicie eşuată. Portretizând dificultăţile unui personaj prins în lupta dintre instinct şi raţiune, regizoarea construieşte o poveste emoţionantă care îmbină cu măiestrie detalii cotidiene şi elemente suprarealiste.

Tot în cadrul Berlinalei, ICR Berlin susţine standul românesc de la European Film Market (EFM) precum şi apariţia catalogului Romanian Films. Standul românesc este organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei cu scopul de a introduce producţiile româneşti pe piaţa internaţională, de a crea legături pentru coproducţii internaţionale şi de a prezenta România ca platou de filmare pentru societăţile de producţie internaţionale. 

În cadrul EFM  vor fi prezentate următoarele producţii româneşti: „Nu mă atinge-mă” (r. Adina Pintilie), Octav (r. Serge Celibidachi), Vara s-a sfârşit (r. Radu Potcoavă), „Secretul fericirii (r.Vlad Zamfirescu),  „Stela (r. Stanca Radu),  „Dansul Soarelui (r. Corneliu Gheorghiţă), şi „Fotbal infinit” (r. Corneliu Porumboiu).

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite