Opt expoziţii dedicate unor artişti renumiţi, în Festivalul Naţional de Teatru

0
0

Între 20 şi 30 octombrie, cu ocazia Festivalului Naţional de Teatru (FNT), vor avea loc opt expoziţii dedicate acestui eveniment, care vor conţine de la fotogafii, la schiţe de decor şi costume sau pictură.

Prin intermediul celor opt expoziţii, Festivalul Naţional de Teatru implică şi în acest an memoria vizuală a iubitorilor de arte ale spectacolului, prezentând cele mai semnificative creaţii scenice româneşti din stagiunea trecută. 

Cele opt expoziţii sunt: expoziţia de fotografie- Mariana Mihuţ (Teatrul Bulandra), expoziţia de scenografie- Pantoful de teatru (Galeria Kube Musette), expoziţia de fotografie- Laborator de Teatru. Cehov/ Kordonsky (Teatrul Odeon), expoziţia „Nicu Alifantis 45 • 118 • 54 • 61 / A Treisprezecea Noapte”, „Happiness”- expoziţie de fotografie a artistei Dimitra Stasinopoulou,  expoziţia „Teatrul schimbă lumea” – spectacolele ediţiei 27, Galeria de costume de teatru Levintza şi expoziţie – „În lumea personajelor lui Lowendal”

Expoziţia de fotografie dedicată actriţei Mariana Mihuţ va avea loc la Teatrul Bulandra, în foaierul sălii „Liviu Ciulei” (Izvor). Actriţa a fost iubită de public în toate momentele bogatei sale cariere, având un palmares senzaţional de roluri. Fotografiile pe suprafeţe supradimensionate, copleşitoare chiar (până la 144 x 240 cm), vor conduce privitorul printr-un slalom fluid de imagini izvorâte din roluri-cheie.

Vârfurile unei generaţii de aur coexistă în jurul Marianei Mihuţ, iar ea este actriţa prin excelenţă. O actriţă unică, generoasă, care continuă să ne bucure, cu fiecare nouă apariţie... 

„Miza expoziţiei este dimensiunea printurilor şi diversitatea personajelor jucate. Este o galerie de ipostaze Mariana Mihuţ. Peste imaginea de mare dimensiune, cu fotografia actriţei în prim plan, se suprapun două sau trei imagini din spectacol, pe sistem ‚picture în picture’, pentru a da rotunjime şi consistenţă mărturiei fotografice. Un traseu fluid pe parcursul căruia se adaugă, fotografie după fotografie, o altă Mariana Mihuţ, pe care nu o presupuneai, poate, niciodată”, spune Irina Tapalagă, curatorul expoziţiei. 

Mariana Mihut
 O femeie de o frumuseţe şi feminitate fără margini, o actriţă total dedicată unui rol, absorbită complet de trăire. Dar măsura acestei mari actriţe se vede azi, când, perfect adaptată noilor curente în materie de spectacol, e dorită şi preţuită de regizori actuali. Joacă azi pe scenă….cu aceeaşi iubire, pasiune, totală dedicare şi frumuseţe”, mai spune  Irina Tapalagă.

Păstrând tradiţia colaborării cu Festivalul Naţional de Teatru, Galeria Kube Musette de pe Calea Victoriei 114 este şi în acest an gazda unei expoziţii inedite: „Pantoful de teatru”, expoziţie de scenografie. 

Un personaj în sine, pantoful poate dezvălui cele mai intime şi discrete semne ale personajului care-l poartă, atitudini, tensiuni, mister. Înzorzonat sau doar utilitar, voit frust sau regal de-a dreptul, pantoful e un element care atrage întotdeauna privirea spectatorului şi contribuie esenţial la definirea, la caracterul şi echilibrul personajului întruchipat. 

Expoziţia de la Galerie Kube Musette este rezultatul incursiunii în laboratorul de creaţie a patru scenografi de mare anvergură: Doina Levintza, Lia Manţoc, Helmut Stürmer şi Dragoş Buhagiar. În consultările preliminare acestui eveniment nu au existat niciun fel de îngrădiri, obligaţii, ori limitări artistice. Colaje, schiţe, pantofi în ronde bosse, sau orice altă iniţiativă a bogatei imaginaţii specifice acestor mari creatori însumează o expoziţie unică, un elogiu scenografic adus acestui esenţial element de legătură a Actorului cu Scândura... 

Expoziţie de fotografie – „Laborator de teatru. Cehov | Kordonsky 

Între 22 şi 28 iulie 2017, Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti a găzduit primul eveniment din cadrul celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru: laboratorul intensiv de creaţie „Cehov / Kordonsky”, pe care consacratul regizor l-a susţinut pentru 27 de tineri actori ai momentului. 

Timp de şapte zile, împreună cu Yuri Kordonsky, regizor, actor şi pedagog, actorii s-au aflat într-o intimitate de creaţie în care nimeni nu a putut pătrunde. Au lucrat în spatele uşilor închise, „o săptămână în filigran”, deschizându-le, însă, actorilor „o uşă către viaţă” – aşa cum descriau participanţii experienţa de lucru pe texte dramatice de Cehov.

 În urma evenimentului, o expoziţie ce reia tema workshopului, semnată de fotograful Adi Bulboacă, va putea fi văzută în perioada Festivalului Naţional de Teatru. 

Yuri Kordonsky
„Nu am avut ocazia să asist la întâlnirea dintre Yuri Kordonsky (foto: dreapta), cei 27 de tineri actori şi opera lui Cehov, dar mi-a plăcut să-mi imaginez ce s-a putut naşte acolo. Câteva zile mai târziu, după finalul atelierului, am avut totuşi ocazia să-i primesc pe actori în studioul meu foto. Propunerea mea a fost să ne jucăm de-a Cehov, iar provocarea pe care le-am lansat-o a fost să inventăm întâlniri între personaje din piese diferite, să ne imaginăm ce relaţii, ce explozii sau ce linişti pot apărea”, explică Adi Bulboacă.  

Fotografiile realizate de Adi Bulboacă cu tinerii actori participanţii la Laborator vor fi găzduite de foaierul sălii Studio a Teatrului Odeon. În acest spaţiu, în care pereţii de beton se combină eclectic cu elemente decorative neoclasice, vor fi expuse imagini cu scenele lucrate de Yury Kordonsky cu artiştii cursanţi. Expoziţia este gândită sub foma unei instalaţii ce se doreşte a fi descoperită, înţeleasă şi acceptată în cheia modernismului contemporan, sau a minimalismului secolului XXI. 

Expoziţie „Nicu Alifantis 45 • 118 • 54 • 61 / A Treisprezecea Noapte”

Cifrele din titlul ales de cunoscutul artist pentru a ilustra această expoziţie de afişe ale spectacolelor din carieră muzicianului Nicu Alifantis (foto: jos), semnifică: 45 de ani de carieră în care a lucrat la 118 spectacole montate pe scenele a 54 de teatre, alături de 61 de regizori. Iar „A treisprezecea noapte” este şi titlul spectacolului produs de Festivalul Naţional de Teatru împreună cu celebrul cant-autor şi compozitor de muzică de scenă, care va avea loc pe scena Teatrului Bulandra în data de 27 octombrie.

nicu alifantis foto david muntean
 „Va fi o poveste. O poveste, nici lungă nici scurtă, nici veselă nici tristă, ci doar o poveste, despre muzica unor spectacole, despre spaţiul sonor al acestora. O întoarcere în timp, la teatrele, actorii, regizorii, scenografii, coregrafii, la oamenii deosebiţi pe care i-am întâlnit şi pe care nu-i pot uita. 118 spectacole, 54 de teatre, 61 de regizori, nu sunt doar nişte cifre, sunt, într-un fel, răsplata osanalelor închinate Euterpei, Terpsihorei şi Thaliei. O permanentă zbatere între curte şi grădină pe scândura netedă, alunecoasă a scenei, aidoma alergatului pe puntea unei nave între pupa şi prora în plină furtună”, spune Nicu Alifantis.

„După tot ce-a fost rămâne Artistul, fir de nisip cernut cu grijă şi lăsat acolo, pe plaja pustie printre scoici şi alge pentru a fi găsit, poate anul viitor, poate altădată, poate niciodată… Ca nisipul artiştii sunt... Stingem lumina şi dăm liniştea mai tare. Ca un ecou, rămâne cântecul de-aproape, peste cea de-a treisprezecea noapte”, adaugă Alifantis. 

Curatorii Irina Tapalagă şi Relu Biţulescu au ales ca amplasament al ineditei expoziţii de afişe, caiete program şi instrumente muzicale aparţinând lui Nicu Alfantis, foaierul Sălii „Toma Caragiu” (Grădina Icoanei), al Teatrului Lucia Sturdza Bulandra (str. J.L.Calderon, nr. 76a) 

„Happiness” – Expoziţie de fotografie a artistei Dimitra Stasinopoulou

Dimitra Stasinopoulou este o fotografă, originară din Grecia, autoare a imaginii pe care Festivalul Naţional de Teatru o foloseşte ca logo în ultimele patru ediţii. Valoarea artistică a fotografiilor ei, făcute în călătorii îndepărtate, în zone greu accesibile din India, China, Butan, Papua-Noua Guinee, Etiopia, a fost recunoscută prin premii de prestigiu, iar expoziţiile şi cărţile a cărei autoare este, s-au bucurat de aprecierea entuziastă a publicului. Dacă ar trebui găsit un cuvânt care să-i definească personalitatea artistică, acela ar fi generozitate. Generozitatea cu care îşi priveşte personajele prin aparatul de fotografiat, bunătatea cu care se apropie de oameni aflaţi în condiţii uneori nedemne de existenţă, la limita supravieţuirii. 

„Am privit întotdeauna fotografia ca pe un dar. Cred că un fotograf nu „face fotografii”, ele îi sunt dăruite. Fără acest dar, fără permisiunea de a intra în universul cuiva, nu ai putea niciodată să faci o fotografie”, spune autoarea.

 Expoziţia de la ARCUB Gabroveni, Sala „Lipscani”, poartă titlul „Happiness” şi surprinde fericirea acolo unde te aştepţi cel mai puţin să o întâlneşti. Zâmbetul nu ţine cont de bogăţie sau de confort. 

„Prin expoziţia de faţă, vreau să împărtăşesc aceste zâmbete cu publicul român şi să aduc un surâs pe feţele tuturor”, spune Dimitra Stasinopoulou. 

Expoziţia „Teatrul schimbă lumea” – spectacolele ediţiei 27, în Pasajul FNT Spaţiul rece al Pasajului Universităţii se va transforma şi în 2017, între 16 şi 30 octombrie, în Pasajul FNT – un spaţiu care îşi schimbă faţa în fiecare toamnă, un fel de oglindă deschisă a Festivalului care prefaţează, pregăteşte şi informează publicul despre eveniment. 

image

Deschis într-unul dintre cele mai aglomerate spaţii de trecere din Capitală, Pasajul FNT reprezintă interfaţa evenimentului cu virtualii spectatori, locul unui popas teatral pentru trecătorii grăbiţi şi ocupaţi din Bucureşti. Expoziţia inedită care va anima acest loc din inima Capitalei va fi primul contact al marelui public cu lumea teatrului românesc descrisă, anual, de FNT. 

Un mod inedit de a face cunoscut Catalogul Festivalului prin care cei interesaţi vor putea afla informaţii detaliate despre fiecare din cele 57 de spectacole prezente în Festival, însoţite de imagini. Acestea vor putea fi completate cu amănunte suplimentare obţinute de la Biroul de informare FNT.

 În vizită la Galeria de costume de teatru Levintza

image

 O invitaţie făcută cu generozitate de marea scenografă Doina Levintza (foto:dreapta), care-şi primeşte vizitatorii într-un spaţiu de poveste – de poveşti teatrale ale spectacolelor ce i-au marcat cariera. Privitorul se va regăsi într-un spaţiu baroc în care somptuozitatea texturilor şi diversitatea accesoriilor îl vor duce către un univers fără de timp, în care doar spiritul personajului contează. Catifele, tafta, brocarturi, dantelă şi mătăsuri, în cele mai felurite tonuri de culoare, conturează o lume fabuloasă, preţioasă şi profund tulburătoare.

O nesperată ocazie de a descoperi creaţiile unui mare artist, prin care arta scenei se revelează în alte dimensiuni: de la liniile făţişe ale contemporaneităţii, la arabescurile somptuoase ale costumului de teatru, la Galeria Doina Levintza, Bulevardul Ion Mihalache, 113.

Expoziţie – „În lumea personajelor lui Lowendal”  

Dedicată operei lui George Löwendal cu ocazia aniversării a 120 de ani de la naşterea artistului, expoziţia „În lumea personajelor lui Löwendal” doreşte să evidenţieze forţa creatoare cu care Löwendal a abordat în opera sa o multitudine de genuri şi stiluri, de la proiecte scenografice avangardiste, la portrete cu vână expresionistă, de la peisajele influenţate de lecţia impresionismului şi postimpresionismului la pictura religioasă neobizantină. 

Selecţia propusă (în jur de 120 de lucrări aparţinând Fundaţiei Löwendal), va ilustra diversitatea activităţii sale artistice, prezentând: pictura, schiţele scenografice şi de costum realizate în perioada Cernăuţi, dar şi afişe ce ilustrează interesul artistului pentru grafica publicitară.

Expoziţia-eveniment curatoriată de Ruxandra Demetrescu şi Cristina Cojocaru este realizată de Fundaţia Löwendal în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti în parteneriat cu Festivalul Naţional de Teatru (FNT) şi va fi deschisă la Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti.

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite