Octavian Saiu, despre Ion Caramitru: Hamlet, dincolo de teatru, pe scena istoriei
0
Astăzi, Ion Caramitru va fi înmormântat. Cortegiul cu trupul neînsufleţit al artistului Ion Caramitru se va opri, vineri, în jurul orei 12.00, în faţa Teatrului Naţional ”I. L. Caragiale”. "S-a stins o lume. El era o lume", spune profesorul şi criticul de teatru Octavian Saiu.
Text de Octavian Saiu
profesor şi critic de teatru
Dintre toţi actorii de oricând şi de oriunde, Ion Caramitru a fost poate singurul care a intrat fulminant pe scena istoriei, fără să părăsească niciodată teatrul şi filmul. Ne-a dat semnalul libertăţii în Decembrie 1989 şi a devenit simbolul acelui moment providenţial, care părea imposibil fără el. A rămas, însă, Actorul. Chiar şi atunci.
Era Hamlet, prinţul dreptăţii şi adevărului, spunându-ne că am învins, că a început o nouă epocă. Mai de curând, după aproape trei decenii, a devenit Prospero, vrăjitorul cuvintelor ajuns la vârsta iertării şi a împăcării.
Întregul său destin a stat sub semnul lui Shakespeare, în artă şi viaţă, deopotrivă. În atâtea roluri de neuitat, pe marele ecran, la Bulandra, la Naţional, în alte teatre ale Europei, a ştiut să fie mereu el însuşi, devenind de fiecare dată altcineva. Este motivul pentru care nu i s-a spus „Maestre”. Ar fi fost un titlu prea generic, căpătat de mulţi artişti şi nepotrivit tocmai din această pricină.
Caramitru a fost unic. Este unic. Şi îi înţelegem valoarea, personalitatea incomparabilă abia acum, când numele lui a devenit pe deplin o legendă. Cu Ion Caramitru, s-a stins nu doar un capitol din cultura română şi o filă din fiinţa acestui neam. S-a stins o lume. El era o lume. Iar noi, printr-o întâmplare la care merită să reflectăm, putem spune astăzi că am fost contemporanii lui.