Octavian Saiu, despre Ion Caramitru: Hamlet, dincolo de teatru, pe scena istoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Caramitru, în rolul Hamlet                                                                 FOTO: Teatrul Bulandra
Ion Caramitru, în rolul Hamlet                                                                 FOTO: Teatrul Bulandra

Astăzi, Ion Caramitru va fi înmormântat. Cortegiul cu trupul neînsufleţit al artistului Ion Caramitru se va opri, vineri, în jurul orei 12.00, în faţa Teatrului Naţional ”I. L. Caragiale”. "S-a stins o lume. El era o lume", spune profesorul şi criticul de teatru Octavian Saiu.

Text de Octavian Saiu

profesor şi critic de teatru

Dintre toţi actorii de oricând şi de oriunde, Ion Caramitru a fost poate singurul care a intrat fulminant pe scena istoriei, fără să părăsească niciodată teatrul şi filmul. Ne-a dat semnalul libertăţii în Decembrie 1989 şi a devenit simbolul acelui moment providenţial, care părea imposibil fără el. A rămas, însă, Actorul. Chiar şi atunci. 

Era Hamlet, prinţul dreptăţii şi adevărului, spunându-ne că am învins, că a început o nouă epocă. Mai de curând, după aproape trei decenii, a devenit Prospero, vrăjitorul cuvintelor ajuns la vârsta iertării şi a împăcării. 

Întregul său destin a stat sub semnul lui Shakespeare, în artă şi viaţă, deopotrivă. În atâtea roluri de neuitat, pe marele ecran, la Bulandra, la Naţional, în alte teatre ale Europei, a ştiut să fie mereu el însuşi, devenind de fiecare dată altcineva. Este motivul pentru care nu i s-a spus „Maestre”. Ar fi fost un titlu prea generic, căpătat de mulţi artişti şi nepotrivit tocmai din această pricină.

Caramitru a fost unic. Este unic. Şi îi înţelegem valoarea, personalitatea incomparabilă abia acum, când numele lui a devenit pe deplin o legendă. Cu Ion Caramitru, s-a stins nu doar un capitol din cultura română şi o filă din fiinţa acestui neam. S-a stins o lume. El era o lume. Iar noi, printr-o întâmplare la care merită să reflectăm, putem spune astăzi că am fost contemporanii lui.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite